fredag 25 december 2020

Alibaba och den röda Tao-mten

Alibaba är en e-handelsjätte  som också förgrenat sig ut i mängd olika verksamheter. Inte minst fintech via Alipay. E-handel är redan stort i Kina idag, men trots det så växer ehandeln fortsatt med ca 20 % per år.

Av denna kaka har Alibaba en stor del via sina olika plattformar. Har sett siffror på uppemot 75 % av Kinas e-handel går via någon av dem. Dominansen är m.a.o. mångt större än Amazons i USA. Därtill är Alibabas affärsverksamhet bra mycket mer kapital-lätt. De tillhandahåller själva inga varor eller lager. De bara förmedlar ”annonserna”. Den stora intäktskällan är en slags revenueshare.

Importerar du t.ex. maskindelar från Kina via någon som annonserar på Alibaba betalar du i regel ca 3 % av köpesumman till Alibaba för förmedlingen. Tänk dig att du kan skära i mellan med ca 3 % på alla köp och sälj som görs på majoriteten av all e-handel! Detta utan att du behöver tillhandahålla mycket mer än själva ”plattformen”. Då inser man vilken affärsmodell det hela är.

Nu är Alibaba mer än bara en annonsplats/mässplats, men grundprincipen är egentligen inte mer avancerad.

Själva affärskonceptet som sådant är genialiskt. Speciellt om du är marknadsdominerande så att alla ”måste” vara på dina plattformar. Alibabas affärer är en ”dröm”, men det är också det som ställt till det för dem.

Alibaba är med sin dominans också som en stat i staten. De har sitt finger med i nästan varje transaktion både vad det gäller inrikes som utrikesaffärer. De utgör en livsviktigt nerv i det kinesiska livet.

I Kina får det dock bara finnas en viktig nerv. En väg, en Tao. Det röda partiets tao. 


Partiet vill ha kontroll.

Vi hade en liknande situation 2018 då tumskruvarna sattes på bl.a. Tencent. Då var det om spel. Det tog nästan ett år innan det ”löste sig” och i efterhand kan man tycka att det borde väl inte ha varit så svårt, men egentligen handlade det kanske om saker som skedde bakom kulisserna. Inte på löpsedlarna.

Tencent tappade då ca 40 % av sitt börsvärde i en process som drog ut ett tag. Omsättningsmässigt ökade man hela tiden samtidigt som kursen bara fortsatte sjunka och sjunka ju längre  ”konflikten” höll på. Omsättningsmässigt så snittar Tencent på 25 % tillväxt.2018 eller 2019 var inget undantag.

Nu 2020 så är det Alibaba som det dras åt tumskruvar på. Vi är ca 3 månader in i den ”konflikten” och Alibaba har tappat ca 25 % av sitt börsvärde hittills. Låter i och för sig värre än det är för Alibaba är tillbaka på samma kursnivå som aktien höll i början av året, men många tech-aktier gick ju bananas när pengar flödade in i år. Vad som däremot hänt under de senaste 12 månaderna är att Alibaba fortsatt växa. sin omsättning med ca 30 %.

Låt de 30 %:en sjunka in.

Alibaba är enormt. Den underliggandemarknaden de gör pengar på växer med ca 20 % per år. De växer med 30 %! Kollar man balansräkningen så har man heller inte bara fokus på ”digitala” verksamheter längre. En hel del har allt sedan 2016 plöjts ned i fastighetsköp. Något som inte egentligen uppmärksammats något nämnvärt. 10 % av tillgångsmassan är nu diverse fastigheter.

Tyvärr har man som utländsk investerare ingen rätt till tillgångar i Kina. Det har partiet bestämt. Man behöver veta om det. Det man har rätt till som utländsk investerare är intäktströmmarna, men Alibaba delar inte ut något i nuläget utan återinvesterar allt.Trots sin fantastiska affärsmodell behöver man alltså vara medveten om att det finns en hel del här som inte är vad man är van vid. Risker man utsätter sig för.

Tillbaka till ämnet med tillväxten. Ackumulerar det på den nivån och med den storleken och utifrån den dominansen så är det lätt att inse att monopol-partiet i Kina kan utmanas i sitt monopol av kontroll så därför  vill de inte ge någon annan möjligheten till det. Det är väl mer där konflikten ligger. Alibaba har varit marknadsdominerande i mer än 10 år och haft näst intill monopol-ställning länge. Hela det kinesiska ekonomiska systemet har ju gått ut på att motverka konkurrens, men det är först nu då något växer sig för stort och kan hota just Partiets monopol som det ska motverkas.

Alibaba ska tuktas av den röda Tao-mten. I alla fall är det så jag ser på det. I likhet med situationen 2018 så tror jag dock att när så har gjorts så visade det sig att det var ett gyllene köptillfälle.

I sak så är det heller inte så kontroversiella saker regulatorerna pekar på. I ANT Groups fall handlade det om risken som kan bli i att förmedla finansiella tjänster då man själv inte riskerade något kapital och nu senast verkar fokus vara att komma åt att handlare kan bli "straffade" om man annonserar på konkurrerande plattformar.

Tittar man bara rent krasst på affärerna så värderas Alibab idag till ca PE 20-25 framåtblickande. PE-tal som det för ett bolag med den dominansen och tillväxten ser man inte ofta.

Risken man tar är främst politisk. Tao-mten kan helt enkelt bestämma sig för att stycka hela bygget samt ta över delar själv. Därför ska all exponering mot bolaget vara på en sådan nivå att man kan leva med att man kan tappa hela stycket. Idag utgör Alibaba ofta ca 1 % i en globalfond. För många kan den exponeringen räcka.

Finns också en risk att tillväxten kommer ned, men då får man komma ihåg att det är från en väldigt hög nivå.

På min bevakningslista blippar Alibaba i alla fall som en av få köpvärda aktier som finns just nu så jag kommer addera i mellandagarna.

Jag kommer också addera Berkshire Hathaway. Det kan väl dock få vara ett annat inlägg, men jag kan ju kort nämna att bara värdet av deras aktieportfölj motsvarar halva börsvärdet på Berkshire just nu. Man har dock inte samma underliggande tillväxt där i närtid, men jag är optimistisk över amerikansk tillväxt överlag framöver. Berkshire är som en USA-fond. Tar basindustrin oc h finanssektorn fart i USA så kommer det inte missgynna Berkshire, tvärt om. Halva Berskhires aktieportfölj består förresten av Apple. Vem hade trott det för ett par år sedan...

Tankar om Alibaba, Berkshire eller Tao-mten?

11 kommentarer:

 1. Politiskt risk, juridisk risk, redovisningsrisk, kulturell risk. Det är väl mycket okänt för mig i den mixen. Det är vanligtvis svårt nog att handplocka bolag på en börs i väst på bra sätt.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja helt rätt. Många risker. Det finns enklare sätt att investera på om man inte vill "krydda" till det. :)

   Radera
 2. Ska bli intressant att läsa ditt inlägg om Berkshire, sitter med liknande tankar om att addera.
  Mvh Aktiegubben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick till ett inlägg till idag. :)

   Radera
 3. Reflekterade kring att du precis hade annonserat en ökning i Alibaba innan pressmeddelandet igår. Hur stor andel av portföljen vågar du själv lägga i bolaget?

  Vänlig hälsning
  N. Schneider

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typisk 0,5-2 % placering. Började ju med en liten post i November. Ökat lite då jag blivit mer övertygad om affärsmodellen och planerar öka i mellandagarna pga attraktivare pris så jag når ca 1 %. Det går långsamt att öka men när det faller i pris får man i alla fall lite mer för pengarna.

   Radera
  2. Ungefär som globalfonden då. Hur ser du på så små insatser? Minns ett inlägg från Lundaluppen "Meningslösa insatser" hette det. Publicerades 2010.

   Vänlig hälsning
   N. Schneider

   Radera
  3. De är meningslösa om man tänker sig få chansen till kraftig och snabb utveckling. Jag är väldiversifierad och adderar innehav över årens lopp. Dessutom obelånad portfölj och rör mig väldigt sakta i mina köp och sälj. Någon liten krydda ibland, men överlag ganska tråkig. Diversifiering är annars ett intressant ämne. Finns väl över 10.000 investeringsmöjligheter där ute, men har man valt ut 50 av dem (dvs 5 promille av möjligheterna) så är man ändå ofokuserad. :)

   Radera
  4. Den stora frågan är väl om man har tid och motivation att läsa på om innehav som utgör 0,5-2% av portföljen? Sedan kan man ju fråga sig vilken betydelse det egentligen har att "läsa på" som glad amatörinvesterare.

   Vänlig hälsning
   N. Schneider

   Radera
  5. Lever man på investeringar så kan man säkerligen läsa på om några stycken och följa dem väl. Som glad amatör får man nog nöja sig med en mer grundläggande förståelse och lägga sin exponering där efter. Tack för all input och kloka infallsvinkar.

   Radera
 4. Hur stor betydelse det har att "läsa på"? Ja antingen så gör man det, eller så tycker man om att förlora sina pengar över tiden. Att spara är inte lotto, det måste tas seriöst.

  SvaraRadera