lördag 26 december 2020

Exponera sig mot bra bolag Ja - Kunna gissa att kursen ska tredubblas på ett år Nej

2019 skrev jag en del om Volati. Där jag anslöt mig till skaran som gillade både affärsmodell som ledning. Dessutom var prislappen attraktiv.

Överlag tycker jag det går hyfsat att sålla fram ”bra” bolag. På samma sätt som det är hyfsat enkelt att se vad för marknadsklimat som råder. Det är inte det svåra i investeringar. Man får en ganska god bild genom årsredovisningar och kvartalsrapporter samt genom att följa ett bolag ett tag. Sedan är det mycket, mycket svårare att förutse enskilda aktiekursers utveckling.

När jag skrev berömmande ord om Volati under 2019 så hade ingen aning om att Volatis aktiekurs skulle  tredubblas under 2020. Ingen som helst. Lika lite visste jag att t.ex. Kinnevik skulle dubblas under 2013 eller Nolato skulle 10 dubblas på 10 år o.s.v. o.s.v. Det går inte förutspå.

Det som går förutspå är att om man exponererar sig mot bra bolag och köper dem till ett ok pris så kan bra saker hända.  Men inte när det sker i tid eller hur stark den utvecklingen kommer bli när väl Mr Market sätter fart.

Kan ta en ”surdeg” som exempel också. Hexpol. Inte mycket har hänt värderingsmässigt, men jag håller kvar Hexpol för vad jag kan utläsa så gör de saker helt rätt och är ett kvalitativt bolag. Dock har de haft motvind sju kvartal på raken med sjunkande organisk försäljning p.g.a. minskad efterfrågan i forndonsrelaterat. Detta har de dock föredömligt parerat och de har en intakt och stark balansräkning genom hela detta. Jag har ingen aning om det kommer fortsätta på liknande sätt i fyra kvartal till eller om 2021 kommer vara en ”pageturner” för bolaget. Det jag vet är att om man köper bra bolag då det är ok prissatta så kan bra saker hända som driver avkastningen. Detta genom att ta en väldigt låg risk.

Nu kommer vän av ordning mena på att naturligtvis ska man äga Volati genom 2020 och Hexpol först då det tar fart där. Hoppa tuva till tuva, men jag är skeptiskt till de flestas förmåga till att långsiktigt kunna genomföra dylikt. Jag applåderar de som har förmåga att skapa makalös avkastning på detta sätt, men det är bara det att jag känner till så otroligt få som lyckas. De är så få så jag är osäker på om det är skicklighet eller tur som gör att de lyckas.

Alla som lyckas säger naturligtvis att det är hårt arbete och skicklighet, men det finns tio gånger fler som lägger ned väldigt mycket hårt arbete och är tillsynes väldigt skickliga men ändå inte lyckas.

Hur som helst. Det man framförallt ska fokusera på är att investera enligt en filosofi som säkerställer att du är rikare i framtiden än vad du är nu. Kan du hålla dig före ”index” som är mycket vunnet (indexlik avkastning är dock inte att förakta för det skapar också förmögenheter över tid) för faktum är att de flesta gör inte det när man summerar ihop längre tidsperioder.

De flesta gör mer rätt i att investera i fonder. Även där gör dock de flesta fel och avkastar därför i praktiken sämre än ”sina” fonder. Köper massa fondandelar då det är som dyrast. Säljer när det är som ”billigast”. Fastighetsfonderna för drygt ett år sedan var ett typexempel som inträffar om och om igen. Inflödena var rekordstora runt årsskiftet 2019/2020 då fastighetsaktier var som dyrast. Sedan var det enorma utflöden då allt föll. Det skulle bara dumpas.

Slut på inlägget för denna gång.

Hoppas du har trevliga mellandagar!

4 kommentarer:

 1. Tänkvärt inlägg återigen. Men många funderar tyvärr betydligt mer över aktiens kortfristiga rörelser än över underliggande bolags faktiskt utveckling. Det straffar avkastningen hårt i längden.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Man får försöka reflektera lite denna tid på året. :)

   Radera
 2. Mycket tänkvärt och jag är dig hundra procent enig - fokusera på bolaget och är det ett bra bolag, kommer deras resultat, för eller senare, synas i AKTIEkursen.

  Önskar dig god fortsättning!

  /Cristofer

  SvaraRadera