söndag 27 juni 2021

Kambi

Kambi knoppades av från Kindred 2014 och sattes då på First North. Kambi leverar odds, framförallt sportodds.

Kambi levererar dessa odds till spelbolagen och är en av de större aktörerna. Om inte t.o.m. den största oberoende aktören. Större spelbolag har möjligheten att själva konstruera sina odds och sportböcker, men för de som inte gör det så levererar Kambi odds till dem och tar för den tjänsten en del av ”kakan”.

Via Kambi finns även möjligheten att justera odds och skräddarsy ”upplevelsen” så spelbolagen kan få de erbjudanden de vill erbjuda. Allt bygger dock på all den data som Kambi har och kan konfigurera odds efter.

Kambi har i dagsläget ca 30 kunder varmed Kindred/Unibet (KIND) är den största. Näst störst är DraftKing  (DKNG) som 2019 förvärvade Kambis konkurrent, SBTech, för att hålla sin egen odds-tjänst. DraftKing kommer lämna Kambi Q3 2021. Man byter m.a.o. inte leverantör i en handvändning även om man har en lösning på plats. Penn Nationals (PENN) är tredje största kunden.

Den amerikanska marknaden har blivit allt viktigare sedan man i USA öppnade upp 2018 för att legalisera sport-betting. Mig veterligen är sport-betting nu lagligt i 21 delstater och fler är på gång. 2020 var sport-betting marknaden ”värd” ca 1,5 miljarder usd. 2025 förväntas den har mångdubblats till ca 9 miljarder usd. Det är en stark tillväxtstakt och här i ligger Mr Markets förtjusning i Kambi. Kambi agerar bara på reglerade marknader och har tecknat avtal med många av de som fått spellicenser i de amerikanska deltstaterna som öppnat upp.

Även om DraftKings avhopp kommer betyda ett avbräck så är den underliggande trenden så stark så åren framöver bör betyda en fin tillväxtsresa. Bör är ett viktigt ord här, men tycker att en hel del tyder på att det kan infrias.

Tillväxt väntas också i Kanada, Latinamerika och senare även Japan och Indien som också förväntas öppnas upp. Den mogna marknaden här är Europa. Som haft reglerad marknad längre. Men även här förväntas tillväxt och bl.a. Tyskland ska regleras inom kort och Nederländerna till hösten.

Q1 2021 levererade en omsättningshöjning på 55 % och en rörelsemarginal på 43 %. Enligt VD var det det första kvartalet som var hyfsat opåverkat av corona. Bl.a kom college-basket igång i USA. Arkansas blev den 14:e amerikanska delstaten där Kambi, med partner, lanserade sin tjänst och det var också en rad andra positiva tongångar i rapporten. Inte minst kring EM i fotboll.

Värderingsmässigt så handlas Kambi nu till ca PE 35. Det är högt, men i min servettkalkyl räknar jag med fortsatt omsättningstillväxt samt marginalförstärkningar så framåtsyftande i min kalkyl landar vi då på ca PE 25. D.v.s. inget fynd heller men i relation till förväntad tillväxt ok och rimligt.

Kambi liknar på så sätt, enligt mig, situationen med Addlife och därför tog jag för ett tag sedan, i likhet med Addlife, en s.k. bevakningspost.

Kambi har också andra karaktärsdrag som jag brukar gilla så som stark balansräkning, bevisad förmåga att göra vinster och växa, dedikerad ledning a la pilotskolan m.m. Noteringen på First North rättas förhoppningsvis till över tid. Ser ju helst att man kommer in på en ”riktig” börs. Kambi är dock inte ensam i detta. Kraven på First North är lägre, men det går hitta fina affärsverksamheter där med. Avensia och Embracer var några exempel.

En annan tanke, som ofta brukar komma, är att man är "sist på bollen". Min erfarenhet är dock att man får försöka bortse från dylika hjärnspöken. För det handlar egentligen bara om att man gör en jämförelse med andra. Så långt som möjligt så ska man försöka att inte hamna i den fallgropen. Det förstör mer än det hjälper.

Några tankar om Kambi?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar