Den effektiva marknadsteorin utgår ifrån att:
Marknaden är full av hårt arbetande, kunniga analytiker som har tillgång till en mångsidig och bred information.
Den kollektiva massan agerar utifrån informationen blixtsnabbt (eller så snabbt som börserna tillåter).
Eftersom information processas blixtsnabbt korrigeras priset lika snabbt till vad som kan anses rimligt baserat på den information som finns.
Det är dessa tre teorier som gör att marknaden bedöms "effektiv". Därtill finns en fjärde hypotes som brukar höra ihop med den effektiva marknadsteorin. Den att:
Investerare ogillar risk och därför prissätts mindre riskfyllda tillgångar högre vilket sänker avkastningen och vice versa.
Enligt den så kan man nå högre avkastning om man tar sig an högre risk. Högre risk kan många gånger löna sig i det korta perspektivet, men som många har erfarenheter av så finns inga fria luncher och förr eller senare så kan det straffa sig.
Med den bakgrundsbeskrivningen så vill jag återgå till de första tre punkterna.
Förespråkare för den effektiva marknadsteorin brukar mena på att eftersom marknaden är effektiv så är priset alltid rätt. Det menar jag på är en feltolkning. Priset är inte alltid rätt.
Vad som är effektivt är att marknaden sätter priset "effektivt" d.v.s. relativt snabbt korrigerar priset efter den konsensussyn som råder kring en tillgång baserad på den information som finns.
Konsensussynen baseras också på tidsperspektiv. Den mest rådande synen på vilken tidshorisont man ska investera för präglar konsensussynen mest.
Detta syns mest i t.ex. konjunkturberoende branscher. Om bolagen ger ut information där de närmsta åren förväntas vara sämre så korrigerar marknaden för detta. Om de närmsta månaderna förväntas vara riktigt dåliga så korrigerar marknaden snabbt för detta. Marknaden är tämligen närsynt d.v.s. bryr sig inte jättemycket om vad som kommer ske om säg 3-4-5 år. Det är nämligen svårt att spå långt in i framtiden. Bolagen gör sällan prognoser eller lämnar information om det.
Detta ger två öppningar om man ska komma fram till något annat än marknadens prissättning på en tillgång.
Antingen måste man ha en annan uppfattning om en tillgångs värde än vad marknaden har, baserat på att man t.ex. värdesätter högre andra faktorer i den information som finns tillgänglig.
Eller så måste man ha ett tidsperspektiv som är längre än vad den genomsnittlige marknadsaktören har.
Inget av det är lätt. Det ena baseras på att man har en "edge" i sin analytiska förmåga. Den andra att man har en "edge" i sin förmåga till långsiktighet. Det mest troliga är att vi, liksom alla andra, är ungefär som alla andra d.vs. medelmåttiga bilförare.
Det är därför nyttigt med en hälsosam skopa respekt för vad andra tycker, men samtidigt så finns det en mängd olika exempel på att det också är lönsamt att gå sin egen väg.
Det är ju heller inte alltid säkert att du värdesätter samma sak som konsensus på marknaden, eller har samma tidshorisont. Vilket per definition gör att du ser lite annorlunda på sakers beskaffenhet. På samma sätt som den som sparar till ett husköp om 10 år inte ser på samma sätt hur pengar ska placeras som den som bygger vidare på en familjeportfölj, som gått, och ska gå i arv.
Den effektiva marknadsteorin bygger m.a.o. på effektivitet i att komma fram till en konsensussyn och att snabbt och effektivt kunna korrigera priset, inte på att alltid ha rätt eller vara allvetande.
Har skrivit ganska mycket om den effektiva marknaden på lundaluppens blogg. Skall inte upprepa det här. Tycker dock många läsare skall fundera över följande fråga: Vad är det i mitt sätt att förvalta pengar som gör att jag kommer att lyckas med att slå Avanza Zero över tid, om jag nu funderar att investera på den svenska marknaden? Burton Malkiel hävdar att två tredjedelar av de aktivt förvaltade aktiefonderna i USA blir slagna av indexet.
SvaraRaderaFunderar du på att hänga på de glada upptågen i Nordsjön? Statoil verkar billigt eller hur? Utdelning en gång i kvartalet!
Jag har ett annat placeringsförslag: Nordnet Superfond Norge. Köp, sälj och förvaltningskostnader noll. En indexfond som väl täcker in Statoil tror att det är ca 15% av tillgångarna. Riskbegränsning alltså. Själv har jag investerat i superfonderna Norge och Danmark.
Med vänlig hälsning
Lars
Lars,
RaderaDollar cost average:ar du in i Superfonden Norge i över 10 år eller är du en opportunist som försöker time:a marknaden? Varför köpa Norge nu, billigt kan bli billigare, borde man istället börja köpa Norge nu och fortsätta i åtminstone 5 år och utvärdera 2020 om man gjorde rätt... Njaa, enligt Malkiel lyder väl den generella regeln att desto bredare index desto bättre. Norge är ju ett fnuttindex jämfört med Vanguards globalindex, som han själv säljer och förespråkar. Eller ligger svaret i portföljallokeringen? 100% av resultatet avgörs av allokeringen eller hur är det han brukar säga. Summa summarum, en lay investor ska väl inte försöka indexpicka och trade:a index efter värdering, det är ju samma sak som att försöka värdeinvestera och picka aktier, bortsett från diversifieringen.
Missförstå mig inte, ligger i skrivande stund 100% i indexfonder och håller på att läsa Malkiels senaste bok skriven tillsammans med Ellis, eller vad han hette. Förespråkar själv indexering trots att det är vansinnigt osexigt och tråkigt i jämförelse med stockpicking och värdeinvestering. Har dock noterat den senaste tiden att allt fler investerare har börjat köpa oljeexponerande index, vilket för indexinvesterarna i fråga tillbaka till ruta 1. Opportunism, timing, contrarians...
Själv håller jag fast i globalt och svenskt index samt extra bostadsamortering istället för räntesparande. Sover tryggt än så länge.
-Konservativ
@Konservativ
RaderaMitt förslag att köpa Superfond Norge är för de investerare som funderar på Bonheur, Statoil eller någon annan stjärna i Nordsjön. Man får då en liten krockkudde i indexet.
Jag köpte både Superfond Norge och Danmark när de erbjöds kunderna på Nordnet. Har forsat köpa i bägge fonderna. Har ingen uppfattning om hur dyrt eller billigt det är.
Tycker du gör klokt i att hålla fast vid de indexfonder du har. Att amortera är aldrig fel. Det är aldrig fel att investera på ett sätt som gör att man får en god nattsömn. Jag håller ansenliga summor rena kontanter för att uppnå en god nattsömn, och för att hindra att jag hamnar i en stressituation. Då blir man impulsiv vilket är förödande för portföljen
Ha det bäst
Lars
Personligen är jag inte intresserad av Statoil. Jag vågar mig inte riktigt på renodlade oljebolag, men Nordnets superfonder har jag skrivit lite om här: http://www.spartacusinvest.blogspot.se/2014/05/nordiska-indexfonder.html Berömvärt initiativ av Nordnet. Har för mig SEB startade upp något liknande för DAX30 också. Eller om det var någon annan bank...
SvaraRaderaIntressant tips, men måste man vara Nordnetkund för att kunna köpa superfonden?
SvaraRaderaKan man generellt kanske se det som indexfonders främsta styrka är diversifieringen som minskar risken? Är inte då motivet till att välja enstaka aktier att medvetet höja sin risk för chans till högre avkastning? Sen får var och en bedöma hur riskavert man är.
Är absolut för diversifiering men jag kanske vill välja 10 aktier istället för OMXS30.
Och hittils har mina 10 aktier gått ungefär som index, lustigt nog :-S
Ja finns i nuläget bara via Nordnet.
RaderaJag tror personligen det är mer än det. Många av de stora och stabila bolagen finns ju i de stora breda indexfonderna. Det är bolag som bevisligen gjort bra ifrån sig och bör göra bra ifrån sig även i framtiden. Det är ju sällan några förhoppningsbolag på large cap listorna som riskerar att gå till botten på kort tid. Det är ju främst nitarna som kostar så har man en strategi som går ut på att försöka undvika dem (spara i något bredare index eller köpa goda, stabila bolag) så handlar det ju slutligen mest om ränta på ränta effekten och tid.