lördag 29 november 2014

Alfa Laval Q3 2014

Alfa Lavals senaste rapport finns här: Alfa Laval Q3 2014

Både omsättning som orderingång har stigit rejält. Dock sjönk resultatet i jämförelse med föregående års Q3.



Alfa Laval som sysslar med bl.a. flödesteknik har ju också ett ben i olje- och gas sektorn vilket varit under press på senare tid. Oljepriset är nått allt lägre nivåer så vi får se hur det kommer bli framöver. Mr Market har ju i alla fall sänkt bolagets framtidsutsikter något.Dock som min genomgång av bolaget visat sedan tidigare är Alfa Laval ett högkvalitativt och väldiversifierat bolag: Analys av Alfa Laval 2012-08.

Ett sådant där bolag som aldrig egentligen blir billigt relativt vad som finns att tillgå på börsen. Ett bolag som man liksom H&M, sällan behöver skriva och hårdbevaka mycket om och kring då det sköter sig självt.

Det redovisade resultatet sjönk då bolaget gjort en del omstruktureringar och tagit kostnader för bl.a. flytt från Danmark till Kina. En del avser också förvärvskostnader av Frank Mohn AS. Detta förvärv gjorde om Alfa Lavals balansräkning en hel del. En stor Goodwill-post kom till och belåningen ökade markant. Soliditeten gick från 43% för ett år sedan till 32% i skrivande stung.

Köpeskillingen för Frank Mohn var 13 miljarder nok på skuldfribasis och för detta får Alfa Laval ett bolag som 2013 omsatte 3,4 miljarder nok. Enligt Alfa Laval ska Frank Mohn uppvisa långt högre rörelsemarginaler än vad Alfa Laval gör och vara välskött. Frank Mohn är en leverantör av system till fartyg och enheter för olja, gas och offshore. Jag får lite Aibel-Ratos känsla över det hela, att man köper någonting i en konjunkturtopp och sedan får se branschen dala, men låt oss nu hålla tummarna...

Vinsten som 12-månaders rullande är nu 6,94 kr. Lägsta på flera år (sedan 2009). Det ger en PE TTM om 21,3 med en kurs på 148 kr. Direktavkastningen basrad på 3,75 kr i utdelning blir då 2,5%. Dyrt kan man tycka. Å andra sidan är Alfa Laval-aktien alltid dyr och frågan är huruvida nuvarande vinstnivå (med diverse engångskostnader) egentligen är representativt ur ett mer långsiktigt perspektiv.


10 kommentarer:

  1. Precis som bloggaren skriver är Alfa Laval aldrig billigt. Här är ett världstäckande företag med kunder i 100 länder. Bolaget är lite i en svacka, men jag räknar med att man i början av 2015 kan se resultatet av de kostnadsbesparingsprogram som är sjösatta. Högre försäljning mer positiva valutaeffekter kommer att stötta marginalerna. Själv har jag köpt aktier i Alfa Laval. Precis som jag gjorde med Lundbergs i dagarna. När Lundbergs kommer med sina rapporter frågar jag mig alltid: Varför skall det var en rabatt på bolaget??

    Jag tycker både Lundbergs, och Alfa Laval är "billiga" idag. Man kommer aldrig in på några fyndpriser. Är man intresserad av sådant föreslår jag Bonheur köptes väl av flera värdeinvesterare kring 120 kr
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lundbergs har tyvärr inte hittat in i portföljen än, men Alfa Laval. :)

      Radera
  2. Lars lite off topic men jag vet att du är stor förespråkare för indexfonder och jag undrar om du äger någon fond som fokuserar på tillväxtmarknader? Eller nöjer du dig med den indirekta exponeringen du får via dina västerländska bolag?

    SvaraRadera
  3. @Anonym

    Ibland lever jag inte som jag lär. Äger faktiskt Silk African Lions. Det jag gillar med Silk är att förvaltarna är med ombord. Fonden är inte som många Afrikafonder en maskerad råvarufond. I praktiken betyder det att större delen av tillgångarna ligger i Sydafrika.

    Silk försöker fånga den ökande konsumtionstrenden hos den afrikanska medelklassen. Gillar att man inte gör det så lätt för sig. Hittills har fonden gått upp 13%, men märk väl detta är en marginal investering. Inget jag vill råda någon att investera i.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Ibland lever jag inte som jag lär." Et tu Brute? :)

      Radera
    2. @Lars tack för tips. Jag tror också på att fånga den ökande konsumtionstrenden hos medleklassen. Detsamma gäller för Kina. Fidelity Consumer China är en aktiv fond som försöker fånga samma målgrupp.

      Jag sparar i en global indexfond men den täcker bara i-länderna. Jag funderar även på Swedbank Robur Indexfond Asien med endast 0.2% avgift. Dock är den fonden främst inriktad på finans, teknik och exportbolag så den täcker inte riktigt målgruppen jag är ute efter.

      Jag har även läst att indexfonder lämpar sig bäst på effektiva marknader som USA/Europa och sämre på tillväxtmarkander. Ligger det någon sanning i detta?

      Ett annat alternativ jag funderar på är Catella Nordic Tiger. Den fonden investerar i nordiska bolag med betydande del av sin försäljning på tilväxtmarknader. Kan det vara ett alternativ att få indirekt exponering?

      Radera
  4. Tack för inlägget! Jag fiskade upp Alfa för 80 riksdaler under förra krisen. Det första som hände var att den dök ned till ca 60 vill jag minnas. Då jag inte hade funnit dessa fantastiska bloggar på den tiden var jag nära att trycka på sälj i paniken som var då. Som tur var behölll jag. Nu kan man få lite "second opinions" ute i bloggosfären och det kan iaf få mig att känna ytterligare trygghet i innehaven. Keep up!
    /Frösöfrasse

    SvaraRadera
  5. Enligt din bevakningslistan förstår jag att du tycker att Alfa Laval är värt ett PE kring 20. Anser du att även SKF och Atlas Copco håller lika hög kvalitet och därmed är värda samma multipel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller både Alfa Laval som Atlas Copco högt. De är båda bland de finaste bolagen i sektorn som finns i Sverige. Jag vill inte säga att jag anser bolagen är värda PE 20 men PE-talet är en variabel jag använder och ja 20 skulle då användas. Jag tittar ju dock också på t.ex. rörelsemarginaler som jag beskrivit någon annanstans på bloggen och då får jag fram ett annat "värde" också. Atlas Copco har en mer svängig intjäning än Alfa Laval som man får ta med i beräkningen också när man försöker uppskatta "normal" vinst så man kan inte bara ta toppår eller det senaste och x 20. Undvik att bara titta på PE. För konjunkturkänsliga bolag kan t.ex. P/S vara ett rimligt mått också eftersom vinsten svänger så.

      Radera
    2. SKF har jag konstigt nog inte tittat på närmre än.

      Radera