Det är valår i år och valdagen närmar sig med hast. Förtidsröstningen har redan börjat.
"Aktiestinsen" står på Centerns vallista, men annars så brukar han utifrån ett aktieägarperspektiv förespråka Socialdemokraterna. I alla fall när det kommer till aktiernas kursutveckling. "Med dem vid makten brukar det bli inflation. Då stiger aktiekurserna."
En betraktelse som även verkar bekräftas av andra. Enligt Söderberg & Partners har börsen tydligen gett en avkastning om 15,2% när det är vänsterregeringar och 8,3% i medel under högerregeringar.
Själv är jag notoriskt otrogen när det kommer till att rösta. Rösten kan gå till olika partier olika valår och tillika olika partier beroende på till vad valet gäller, kommun, riksdag, europaparlamentet m.m.
En anledning är att jag delar syn på vissa frågor med vissa och andra frågor med andra. Jag har heller ingen klar vänster - höger orientering så även mellan "blocken" kan jag hoppa.
En annan anledning kanske är att man förändras över tid. Ens egen livssituation ändras och man gör nya erfarenheter. Churchill lär ha sagt att den som inte är vänster som ung har inget hjärta och den som inte är höger som äldre har ingen hjärna. Kanske ligger det något i det, kanske inte.
Börsen under valår då? Ja undersökningar har gjorts som pekar på att osäkerhet och fallande kurser ofta präglar börsen månaderna innan ett val.
Sedan brukar det se bättre ut månaderna efter ett val. Då alla har stora förhoppningar på den nya/ny gamla regimen d.v.s. när osäkerheten lagt sig igen. Det gäller ju dock att det inte fortfarande råder osäkerhet om maktförhållandena i Riksdagen. Vi får se hur det blir. Historien behöver ju heller inte upprepa sig.
Dock är det nästan kusligt hur historien ändå gör det.
Jag tänker på Rysslands krig mot Ukraina. Nu har ju även Tysklands Angela Merkel (vilket varit den som sagts ha bäst relation och mest förlåtande attityd gentemot Putin) sagt att det nu står klart att det egentligen aldrig handlat om en konflikt inom Ukraina utan en konflikt mellan Ryssland och Ukraina.
Sanktioner diskuteras, men ärligt talat så har jag svårt att tänka mig sanktioner spelar någon större roll. Sanktioner har aldrig hjälpt för att sätta stopp för väpnad aggression så vitt jag vet.
Det hjälpte inte med sanktioner mot t.ex. Mussolini innan Andra världskrigets utbrott när Italien ockuperade Abessinien eller mot japansk aggression på 30-talet. Det hjälpte inte att med diplomatiska medel försöka sätta stopp när Tyskland under 30-talet annekterade område efter område under förevändning att det bodde tysktalande där som behövde deras "beskydd". Jag har svårt att tänka mig sanktioner kommer hjälpa i nuvarande situation heller.
Ryssland svarar i alla fall med symboliska motsanktioner och har bl.a. stängt ned 12 st McDonalds. Det ger väl ingen direkt effekt på sista raden för restaurangjätten men det kan vara bra att veta vilka andra bolag som har stor Rysslandsexponering eftersom de mycket väl kan utsättas för repressalier. Pepsi är ett sådant med relativt stor Rysslands exponering och även maskintillverkaren Deere har ca 5% av försäljningen i f.d. Sovjetrepubliker, tillika några fabriker i Ryssland.
Men ska inte handel motverka konflikter säger någon? Mjae. Ukraina och Ryssland är/var stora handelspartners. Inte har det hjälpt när geopolitik och stormaktsambitioner kommer in i bilden (det verkar ju istället gå att skicka in lastbilskonvojer och stjäla fabriksutrustning istället och med det sätta upp verkstad på egen gård). Storbritannien och Tyskland var varandras största handelspartners innan Andra världskriget. Inte hjälpte det.
Nej, på ett större plan är jag genuint oroad över omvärldsutvecklingen.
På det privatekonomiska så försöker jag dock följa den ursprungliga planen.
Leta efter bolag med god kvalitet, till rimligt eller billigt pris, och köpa på mig aktier i dem genom att sprida ut inköpen över tid.
Bra tankar så tidigt på veckan. Jag nöjer mig med de där 8% i börsavkastning om det är som du påstår. Även jag är en något otrogen röstare, men som lite äldre håller jag mig på hjärn sidan av blocken. Även om jag tycker att här finns mycket hjärta också ;-)
SvaraRaderaJag tror personligen att relationen påverkan på börsen och färg på regeringen är högst diskutabel. Finns ju många faktorer som påverkar börsutveckling. :)
RaderaPhilip Fischer skriver om att investerare har alldeles för stora förväntningar på hur valen ska påverka ekonomin. Men i USA har anti-kapitalismen svagare än i Sverige så jag är osäker på om detsamma gäller här.
SvaraRaderaMmm generellt är det kanske så att man överlag har för stora förväntningar på hur val ska påverka samhällsutvecklingen. Retoriskt skiljer det en del, men sedan när det kommer till kritan och realpolitik så kanske det inte skiljer så mycket trots allt.
Radera