Hur stor är sannolikheten att man som småsparare hittar stora bolag som alla andra missbedömt/ prissatt fel? I dagens börsklimat då intresset för aktier är rekordstort både från institutionellt håll som från småsparare hur stor är sannolikheten att Mr Market prissätter stora, relativt välanalyserade bolag så som t.ex. riggoperatörer och lantbruksmaskinstillverkare alldeles får lågt? Troligen inte så stora. Risken i dag ligger väl mer i att mycket är övervärderat. Eventuellt kan man ha en längre tidshorisont än många andra och på så sätt betingar ett innehav ett större värde för person A än för person B. Då måste man dock vara beredd att genomlida en sådan period.
Vill man sätta pengar i arbete på börsen idag så kan det vara svårt att hitta undervärderade bolag. En del väntar då hellre, medan en del kan tänka sig att köpa, inte i undervärderade, men i acceptabelt prissatta bolag. Vad som är bäst eller sämst går inte säga. Den som väntar och sätter pengar i ett "undervärderat" bolag som sedan visar sig inte alls vara undervärderat utan gå i stöpen gjorde fel, medan den som köper i ett "undervärderat" bolag som sedan går alla tiders, gör rätt. Eller? Rätt eller fel går inte avgöra nu, kanske inte ens sedan, eftersom rätt eller fel inte har att göra med procenten upp eller ned (det kan gå upp och ned med hjälp av tur/otur) utan huruvida man fokuserar på sin egen process eller ej.
Det är ett etablerat faktum att vi som människor tenderar att bli mer positivt inställd till sådant som vi hör andra är positiva till. Att göra sin egen analys inför ett investeringsbeslut sägs vara en självklarhet i många fall, men har du läst andras innan så är du ändock färgad av det du läst. Det är därför extra viktigt att vara extra kritisk till det som andra är positiva till. Ditt "immunförsvar" försvagas nämligen i samma stund som du hör de positiva recensionerna. Omedvetet raseras en del av ditt kritiska tänkande. Det finns väl då egentligen tre saker att göra. Antingen lita på andra (följa John) med allt vad det innebär, undvika omskrivna/omtalade investeringsmöjligheter så att du så långt som möjligt enbart förlitar dig på din egen analys eller fördubbla dina ansträngningar att hitta "hål" i vad det är andra är positiva till för att på så sätt förhoppningsvis få en mer nyanserad bild.Det är därför som du som läsare ibland kan hitta inlägg där jag försöker skriva ned dåliga saker om bolag som jag själv kanske nyligen köpt aktier i. Det blir ett sätt att medvetet anstränga sig för att hitta "fel", inte bara lägga det i bakhuvudet eller i några sidonoteringar någonstans.
Håll saker enkelt.Visst, om man nu råkar vara en investerare på heltid med x antal högskolepoäng i corporate finance och allt vad det kan heta så kan man ägna sig fulltid till att gräva ned sig. Men är man en vanlig småsparare som placerar överskottskapital i aktier så håll dig gärna till enklare tumregler. Tumregler som ökar chanserna till att bevara och skapa avkastning på ditt sparade kapital. För egen del så är balansräkningen en sådan sak. Ett bolag satt i skuld (oavsett räntetäckningsgrad, dotterbolagskonstruktioner m.m.) över en viss förutbestämd nivå innebär en ökad risk. Därmed rankas bolaget lägre i mitt eget rankingsystem Tillräckligt lågt betyg leder till att bolaget diskvalificerar sig som lämpligt investeringsobjekt. Lågt betyg (men ändock acceptabelt) betyder att eventuell exponeringen mot det bör vara mindre. Jag tänker inte hög risk - hög reward - hög exponering. Jag tänker högre risk - mindre exponering. Rankinglistan ger mig också ett verktyg för att prioritera vid behov.
Om du inte redan glömt din artikel (som jag personligen gillade då den stärkte min egen strategi) hjälper kanske i diskussionen.
SvaraRaderahttp://spartacusinvest.blogspot.se/2014/06/behover-man-tajma-marknaden.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+Spartacusinvest+%28Spartacusinvest%29
Min personliga tanke är att USA och Sverige har gått mycket bra senaste åren, men Europa och Asien har inte kommit igång lika bra efter senaste krisen, vilket kanske kan leda till att börserna går upp 20-30% mer innan nedgången/korrektionen kommer, och då kanske priserna inte ens går ner till dagens priser.
Då e dagens börser kanske inte "övervärderad" utan "rätt värderad"
men men, vem vet.
Ja visst kan det bli så. Det kan ju även vara så att en till synes dyr börs nu blir "billigare" i och med att t.ex. vinsterna för bolagen ökar. På samma sätt kan ju tillsynes billiga bolag nu bli "dyrare" då omsättning och vinst sjunker (klassiska value traps). För de allra flesta har det troligen störst betydelse hur mycket pengar man kan spara och huruvida man kan undvika stora förluster än att man köper rätt aktie i exakt rätt tid.
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaAlltid lika trevligt att läsa inlägg av en bloggare där det andas en viss ödmjukhet, och eftertänksamhet.
SvaraRaderaMed vänlig hälsning
Lars
Tack för de vänliga orden Lars.
RaderaBra inlägg.
SvaraRaderaMåste man alltid göra så bra affärer? Det blir lätt hausse bland bloggarna vem som ökat mest och vilken aktie som är bästa köpet.
Men vilka mål och randvillkor har man mer? Kanske låg risk. Svenska bolag. Hög utdelning osv.