lördag 10 augusti 2013

Blandade tankar om Aktiespararna

Aktiespararna är en intresseorganisation för, som namnet antyder, aktiesparare.  Tänkte att jag, som medlem i organisationen, kunde passa på och uttrycka min högst subjektiva uppfattning kring organisationen och dess verksamhet.

Låt oss börja med syftet med organisationen. Man har några punkter som man identifierar som sin verksamhetside. Jag delar upp dem i följande punkter:

1) Driva utvecklingen för en bättre aktieägarmiljö och vara den främste företrädaren för att förbättra ägarmiljön för sparande i aktier och aktierelaterade instrument.

2) Erbjuda säker och objektiv kunskap, information och rådgivning.

3)  Med ett brett utbildningserbjudande, relevant information och ett starkt nätverk av aktiesparare förbättra medlemmarnas möjlighet att bli framgångsrika aktiesparare, oavsett kunskapsnivå.

4)  Erbjuda unika tjänster för aktiehandel och investeringsbeslut och göra det billigare och enklare att bli en framgångsrik aktiesparare.


Tittar vi på första punkten så är tydligen Aktiespararna en förkämpe för Investeringssparkontot. Enligt organisationens egen utsago så är det p.g.a. Aktiespararna som ISK introducerades. Det må vara hänt och det kanske också fyller sin funktion för att skapa en bättre aktiemiljö. Personligen så har jag dock än så länge avvaktat med ISK.

Vad det gäller punkt 2 så finns det möjlighet för medlemmar att kontakta Aktiespararna och få råd och hjälp med specifika frågor, t.ex. deklerationen. Bra service för många. Tidningen Aktiespararen kan också placeras in i detta facket. I och för sig inte objektivt då all information, analyser et.c. naturligtvis är färgad av någon, men överlag anser jag den fyller sin funktion. Tyvärr så förekommer ju en hel del annonser också, men, men det är väl så en tidning behöver finansiera sig själv i dagens samhälle.  Jag har lyft fram det förut och jag säger det igen. Jonas Bernholms granskningar är alltid läsvärda.

Även det nylanserade Analysguiden anser jag tillför en del. Det är en källa till mycket information. Programmet Hitta kursvinnaren är jag personligen högst tveksam till, men de som är intresserade av TA får sitt lystmäte stillat där.

Organisatoriskt är Aktiespararna uppdelad i ett flertal lokalavdelningar. Lokalavdelningarnas uppgift är bl.a. att arrangera träffar för sina medlemmar. Det kan vara träffar där man diskuterar aktier och placeringsalternativ med varandra, träffar då något bolags IR-ansvarig ger en presentation eller träffar i syfte att lära sig mer om aktier. Aktiviteter på lokalavdelningsnivå anser jag därmed följer verksamhetsiden i punkt 3 ovan i ganska god grad. Dock har jag själv upplevt att det kan vara ganska stor skillnad på olika lokalavdelningar. En del vill jag kalla tämligen aktiva, en del verkar mest enbart finnas på pappret. Kanske några sammanslagningar vore passande?

Jag själv tycker det är ganska gemytligt att träffa och diskutera med folk på många av träffarna. De som vill diskutera väder gör det, de som vill diskutera aktier gör det. Likaså tycker jag det är värdefullt att höra på bolagsrepresentanter, samt framförallt få chansen till att ställa frågor. Utbildningarna är dock ingenting som lockat mig. De fokuserar främst på programmet "Hitta kursvinnaren". Inget som intresserar mig. Det sägs att programmet är "det enda analysprogrammet för svenska aktier som baseras på fundamental aktieanalys." Men det kan inte visa skuldsituationen för bolag... 

Aktiespararna har ett sjunkande medlemsantal. Nuvarande medlemsantal ligger väl på runt 60.000. Samtidigt är medelåldern över 60 år. Det gör att man, som en något yngre person, på en träff sticker ut lite. Nu har organisationen även en avdelning för "Unga aktiesparare" dock platsar jag själv inte där då jag är för gammal. Jag vet inte hur man ska vända trenden med sjunkande medlemsantal. Jag ställer mig dock frågande varför man behöver olika avdelningar. Känns som att man lika gärna kan ha en rätt och slätt över alla åldersgrupper för att bespara sig lite administration (ca 9000 st är medlemmar av Unga aktiespararna)

Aktiespararna gör också besök på diverse årsstämmor, samt rapporterar från dessa. Detta anser jag är föredömligt. Som småsparare är det svårt att få till det att åka på en årsstämma (ofta en vardag mitt i veckan). Det är därför intressant att få ett referat från dem istället. Även detta anser jag faller väl in under punkt 3 ovan. Intressebevakningen överlag är ett stort plus.

Sedan brukar det komma erbjudanden om utbildningsresor. Exempelvis till något soligt land för att kombinera en kurs i t.ex. Hitta kursvinnaren med sol och bad. Jag har själv aldrig åkt på en sådan och jag är tveksam till upplägget, men det kanske finns de som tycker det är förträffligt. Vad vet jag. Jag hoppas jag inte subventionerar resorna med hjälp av min medlemsavgift bara.

Det jag starkt vänder mig emot är dessa olika kortsiktiga aktietävlingar. Vad fyller de för funktion? Samtidigt som man påtalar vikten av långsiktighet anordnar man tävlingar som mäter... vadå?. Udda.

Aktiespararna har också ett eget förlag, Aktiespararna Kunskap, och ett samarbete med Adlibris. En i grunden god tanke tycker jag. Det behövs svensk litteratur inom ämnet så kan man hjälpa till att sprida och publicera detta så är väl det en bra ide.

Med punkt 4 avses väl mest Aktieinvest. Jag ställer mig dock tveksam till den direkta medlemsnyttan med den tjänsten. Bevisligen är man inte billigast. Vare sig i courtage eller fondavgift (t.ex. 0,3% i Aktiespararna Topp Sverige som är Aktiespararnas Sverige indexfond). Andra aktörer har billigare alternativ. Jag förstår dock att man bedriver den då hälften av organisationens intäkter kommer från just Aktieinvest.

Appropå intäkter så tittar man på 2012 så kom ca 33% från själva förbundet, ca 17% från servicebolaget och ca 50% från Aktieinvest.

Största kostnadsposten 2012 var personalutgifter, men jag kan inte påstå att det är några överdrivna excesser i t.ex. lönenivåer. Tur det.

Så, det var blandade tankar om Aktiespararna från min sida.

Vad är dina tankar?



26 kommentarer:

  1. var medlem ett tag, men hamnade också mitt emellan i ålder vilket jag tyckte var trist. Jag antar att medelålders håller till på olika forum istället

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan vara så. Finns ju många andra sätt att "nätverka" på nu för tiden.

      Radera
  2. Jag var medlem ett år och det var väl trevligt att läsa deras tidning och sådär. Men jämfört med att följa alla bloggar är det inte värt pengarna att vara medlem i aktiespararna. Så jag har inte förnyat mitt medlemskap och litar nu helt på din guidning spartacus :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehehe, min guidning, åh herre jösses! Jag som själv varken har en ordentlig kompass eller karta att gå efter. Vi kommer gå vilse...

      Radera
  3. Är medlem i Unga Aktiesparare. Jag gillar tidningen och avgiften sparar jag in till stor det på det billigare courtage medlemmar får hos Avanza.

    Har inte koll på vad "vanliga" medlemmar betalar, men för ungdomar som är intresserade är det perfekt tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra! Tack för att du nyanserar bilden lite. :)

      Radera
    2. Samma här, billigare courtaget ska inte underskattas!:)

      Radera
  4. Det är nog svårt att hålla långsiktiga tävlingar, därav de kortsiktiga.
    Var medlem förut och gillade tidningen men inte tillräckligt mycket för att fortsätta vara medlem.

    Varför har du inte ISK?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte säker på att det är det långsiktigt bästa för mig personligen. Känner jag mig själv så skulle jag kanske lockas till att göra många köp och sälj, försöka "tima", när det varken ger några skatte- eller deklerationskonsekvenser att köpa ena dagen och sälja den andra.

      Sen är jag ganska ok med att skatta för pengar jag de facto tjänar (antingen via lönearbete, utdelningar eller försäljning), men har ideologiskt svårt för beskattning av tillgångar.

      Eller kort och gott; Jag är trög när det gäller nya saker (i alla fall säger min fru det). =)

      Radera
  5. Jag har ännu en liten tid kvar tills jag passerar gränsen för ung aktiesparare. Genom medlemsskapet får jag exempelvis 10 kr billigare courtage på Avanza. Jag gillar att läsa artiklar om företag jag är investerade i för att få ett perspektiv om företaget och kanske se nåt poängteras som jag inte tidigare tänkt på. Jag försöker dock alltid läsa med de kritiska glasögon på så blir ganska mycket filtrering.

    Den tidningen som kommer ut för unga aktiesparare är alltför simpel och även jag som inte är ekonomiskt utbildad finner den alltför basic, däremot har de bra intervjuer med VDs etc.

    Jag läser aktiebloggar varje dag och jag älskar det. Där gäller det samma sak, på med brillorna ;). Dock så kan vissa analyser vara långt över min nivå men jag försöker att tänka att jag når dit så småningom.

    Får man frågar varför du har valt att inte öppna ISK? Jag har själv inte haft möjlighet ännu men jag har tänkt öppna ett några år fram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag uppskattar också att läsa om olika företag. Alltid kul att se hur andra uppfattar saker och ting.

      Jag tar del av de "ungas" artiklar via webben ibland. Fanns några intressanta intervjuer nu senast tror jag med Kabe och Fenix Outdoors VD:ar. Håller med dig om att de är intressanta att läsa.

      ISKen kanske kommer så småningom. Jag kan se att matematiskt/ekonomiskt skulle jag ha tjänat på det om jag agerat på precis samma sätt som jag gjort med depån under den tid som gått, men det är en del andra aspekter som jag beskrivit ovan jag måste bearbeta mentalt först. :)

      Radera
  6. Jag är medlem i unga, enbart för samarbetsavtalet med Avanza som ger mig riktigt bra courtage trots relativt låga handelssummor. Medlemskapet betalar sig nästan omgående. I "Gamla" aktiespararna vet jag dock inte. Tycker det mest är en hobbyorgansation med en bra idé som egentligen inte lyckas med något vettigt.

    Mvh,
    Snåljåpen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra att courtagenivåerna är mycket attraktiva för "unga". Då blir det ju på en gång mer prisvärt med ett medlemskap.

      Radera
  7. Bra med en intresseorganisation som kan lobba i skattefrågor.

    Stör mig på att de "utbildar" inom teknisk analys. En av aktiespararnas gyllene regler är långsiktighet, svårt att kombinera det med teknisk analys..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmmm jag får heller inte ihop det riktigt.

      Radera
  8. Är med i aktiespararna endast tack vare Aktieinvest. Har ett ISK där och har en del nysparande där och dessutom puttar jag in utdelningarna från min vanliga depå på SHB i nya aktier. Fördelen med AI är att utdelningarna återinvesteras automatiskt, courtagefritt och även i delar av aktier. En annan fördel är att man kan ha månadssparande, t.ex 10 aktier a 400:- och det omfattar även en massa internationella aktier. Visserligen betalar man nästan dagshögsta, men jag skulle ändå inte kunna träffa så bra. AI är inte för alla - men för min utdelningsportfölj och för min dotters månadssparande är det perfekt. (Månadssparar man är det ingen depåavgift.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att höra ett det ger verkligt mervärde för många. :)

      Radera
  9. Håller med Karl Kotte, när det gäller köp för mycket små summor och en del utländska aktier samt återinvesteringar av utdelningarna så är Aktieinvest mkt prisvärt.
    MVH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra! Då ser tjänsten som AI erbjuder bättre ut än vad jag själv, subjektivt, uppfattat det som. Skönt att höra. :)

      Radera
  10. Även jag borde vara den givna medlemmen men är det alltså inte.
    Främst på grund av följande orsaker...
    1. Gillar långsiktighet men inte "aktietävlingar"
    2. Gillar utdelningar men inte "köp&sälj"
    3. Gillar enkelhet men inte "TA och aktie SW"
    4. Gillar aktier men inte fonder och fondreklam
    5. Gillar "värdebloggare" men inte okunniga journalister

    Dock är Jonas Bernholm alltid läsvärd men han kan läsas på webben...
    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja man får ju lite av varje av dina ovanstående punkter som medlem. :)

      Radera
  11. Jag tycker faktiskt att tidningen Aktiespararen är ganska OK trots allt, framförallt i jämförelse med mycket annat som t ex Veckans Affärer. De hundralappar som det handlar är motiverade tack vare tidningen och de träffar som ordnas, även om jag bara gått på två stycken de sedan jag gick med för fem år sedan.

    Till skillnad från många andra läsare så kan jag däremot störa mig på Aktiespararnas gyllene regler och tyckande om hur saker och ting skall göras. Förbundet skall sträva efter att småaktieägare har bra villkor och får gärna ryta till når småsparare blir regelvidrigt överkörda av storägare, vilket inte är så ovanligt som man kan tro. Att starta nätmäklarverksamhet, sälja mjukvara etc tycker jag inte bör vara något man skall satsa på, även om jag tycker att Hitta kursvinnare är ett helt OK program för den som söker ett sådant program. Man skall heller inte ha åsikter om hur man skall handla med aktier i mitt tycke. Det finns inget rätt eller fel när det kommer till aktiehandel. Man kan vara av åsikten att värdeinvestering är det enda rätta, eller tycka något helt annat, man är likväl en småsparare i aktier och Aktiespararen har av någon anledning kommit fram till vad de tycker är den rätta formen av aktiesparande och det tycker jag är fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sunda tankar, att vara helt obunden kring "metodiken" av aktiesparande. Dock svårt att vara helt obunden då alla (även artikelskrivare m.fl.) har någon form av tyckande i olika frågor. Inga ställningstagande alls blir ju ganska... färglöst.

      Jag tycker dock det är bra att de redovisar i tidningen vilka innehav artikelskrivarna har. Det ger en en viss bild över personlighetstypen. Så kan man ju själv bedöma skriveriet efter det.

      Radera
  12. Jag är medlem sedan ett par år men läser knappt tidningen längre. Är nöjd med min nuvarande portfölj så egentligen läser jag bara det som berör mina nuvarande eller tidigare innehav samt sånt som jag har eller har haft på spaningslistan. Är varken intresserad av fonder, tävlingar eller teknisk analys så sett ur mitt perspektiv - som utdelningsinvesterare med en touch av värdeinvestering - är det inte så mycket som lockar i tidningen. Men ibland skriver de nåt intressant!

    Hitta Kursvinnare tycker jag är ett bra program för att hålla koll på portföljerna och det är egentligen det enda jag använder det till.

    Har även varit lite småintresserad av några events/resor men aldrig vågat mig iväg...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har heller aldrig hoppat på någon av resorna, men vem vet... en dag kanske vi träffas på en sådan! ;)

      Radera