söndag 18 augusti 2013

Analys av Wal-mart

En titt på Wal-Mart utifrån mina s.k. ratingkriterier. 

Wal-mart kan väl definieras bäst som en gigantiskt lågprisvaruhuskedja. Affärsiden är helt enkelt att erbjuda lägsta pris på det mesta (kläder, mat m.m.) till kunderna. Verksamheten är uppdelad på Wal-mart USA, Wal-mart International och Sams Club.

Bolaget grundades 1962 av Sam Walton och har sedan dess vuxit snabbt. 1992 blev man USAs största varuhuskedja och hade då gått förbi aktörer så som Sears och Kmart.

Wal-mart USA står för ca 60% av försäljningen. Butiker finns i alla dess storlekar. Från de relativt mindre "Discount Stores" till "Supercenters". Nedan Wal-mart USA ställen 2010.




Wal-mart International står för ca 30% av försäljningen men uppvisar något sämre marginaler än Wal-mart USA.. Man har verksamhet utanför USA i över dussinet länder.

Sams Club står för ca 10% av försäljningen. Sams Club är medlemskaps-driven d.v.s. man köper ett medlemskap för att få kunna handla där. Antingen på årsbasis eller på dagsbasis. Sams Club har bl.a. en nisch i försäljning till småföretag. Tidiga öppettider gör att man lyckats bli leverantör till många småföretagare.






Large, mid eller motsvarande på någon av de nordiska börserna alternativt på NYSE.

Wal-mart är noterat i New York, NYSE. Ticker WMT.



Ägare

Walton familjen kontrollerar ca 48%. Man räknas via detta ägande till en av världens rikaste familjer.



Ger bolaget och förväntas det ge utdelningar?


Ja. Wal-mart ger utdelningar kvartalsvis. 2013 (man har annat räkenskapsår så 2013 är redan över för Wal-mart) var utdelningen på 1,59 usd/aktie. 5-års medel är på 1,26 usd/aktie att jämföra med vinsten under samma period på i medel 4,22 usd/aktie. Det ger en utdelningsnivå motsvarande ca 30%. Nuvarande utdelning ligger på årsbasis 1,88 usd/aktie.



Det fria kassaflödet bedöms som 5-års medel vara ca 3,52 usd/akte vilket motsvarar 83% av redovisade vinster. Wal-mart lägger enbart en mindre del på utdelningar och har under samma 5-års period återköpt aktier för i genomsnitt 2,36 usd/aktie per år. D.v.s. nästan dubbelt så mycket som man gett i utdelningar.

Utdelningstillväxten har varit ca 11-12%/år i medel de senaste åren.


Finns betydande risk för att bolagets verksamhet starkt påverkas av externa faktorer så som råvarupriser, ränteändringar, politiska beslut och börssvängningar?

Omsättningen är stabil och ökande över tid och även resultatet visar på en ständig stigande ökning. Man verkar vara oerhört konjunkturoberoende. Varken råvarupriser, ränteändringar, politiska beslut eller börsens svängningar verkar påverka bolaget nämnvärt.

Bolaget anses klara kriteriet.



Är bolaget beroende av innovativ produktutveckling?

Nej. Kostnader för R&D finns ej. Man köper helt enkelt in saker så billigt man kan, distribuerar dem så billigt man kan, för att sedan sälja dem så billigt som möjligt (men ändå göra vinst).



Visad förmåga att gå med vinst genom hög och lågkonjunktur, eller i alla fall visad förmåga att ge utdelningar under dylika perioder


Ja. Finanskrisen 2008-2009 verkar inte gett några som helst avtryck i affärerna (i alla fall inte negativt). Hade det inte stått i tidningarna så hade man kanske inte ens märkt av den inne på Wal-mart... 2013 var vinsten 5,02 usd/aktie. Nuvarande 12 månaders rullande vinst är på 5,08 usd/aktie.




Den underliggande omsättnings- och vinsttillväxten har legat på ca 4-6% årligen de senaste åren. Vinst per aktie har dock ökat med ca 11-12% per år under samma period. Anledningen till skillnaden är att en del av det fria kassaflödet används till återköp av aktier. 



Räntebärande skulder lägre än eget kapital

Eget kapital är på 76,3 miljarder usd. Long Term Debt på 38,4 miljarder usd och andelen totala skulder på 126,8 miljarder usd. Debt/Equity 1,66 (ÅR 2013). Goodwill utgör drygt 1/10 av tillgångarna.







Avkastnings- och tillväxtskrav


ROE ligger runt ca 22% som 5-års medel och rörelsemarginalen är  på ca 6%.

Omsättnings- och vinsttillväxten är klart högre än normal inflationen över tid och ligger på ca 4-6% årligen. Marginalerna är hyfsat stabila över åren. Återköp av aktier gör att tillväxten per aktie i stort sett fördubblar tillväxttalen för aktieägaren. Det egna kapitalet växer med ca 2-3% per år (totalt sett).





Ledningen

Rob Walton, äldste son till grundaren Sam Walton, är styrelseordförande. Mike Duke är CEO. Jag har ej någon anledning att misstro någon i ledningen.




Information tillgängligt

Informationen är acceptabel. Dock ej optimal då jag, för att upppleva bolaget självt, måste resa en del. Inget oöverskådligt hinder dock. Det är fullt möjligt att bilda sig en egen uppfattning som konsument av bolagets produkter och affärslägen. Det är ingen udda bransch heller utan ganska lättförstårlig. Håll kostnader nere. Sälj så mycket som möjligt. Information som finns att tillgå för investerare bedöms också vara helt ok. 



Marknadsmakt och marknadssituation

Efterfrågan på billiga produkter bedöms finnas länge än. I och med sin storlek bedöms man också ha någon form av marknadsmakt. Man har storleksfördelar då det gäller inköp och logistik.

Marginalerna är väldigt stabila över tid. Man verkar m.a.o. inte vara utsatt för hårdnande konkurrens. Tvärtom så kan man diskutera om inte platsen som lågprisaktör är någon form av "moat". 






Etiska aspekter

Wal-mart får stundtals kritik för att konkurrera ut mindre, lokala, butiker, erbjuda dåliga anställningsvillkor et.c. Denna kritik känns nästan oundvikligt då man försöker hålla kostnader nere och det främsta konkurrensmedlet är att hålla låga priser.

Wal-mart är dock acceptabelt för mig.



Brasklapp

Det är diskutabelt om att man är en lågprisaktör kan anses vara en konkurrensfördel. Det är ju inte precis så att man har en pricing power gentemot kunderna. Nackdelen är ju att allt som krävs för att förlora marknadsandelar är att någon annan säljer billigare. Justerar man för återköpen av aktier så är tillväxtstakten ej heller jätteimponerande.



Wal-mart får godkänt på 12 kriterier av 12, men med en brasklapp Detta leder då till ratingen: AA.


Slutsats

Med ratingen AA så ser bolaget riktigt bra ut. Det här är ett bolag med kvaliteer som jag själv uppskattar. Låg risk både vad det gäller affärsmodellen som användandet av finansiell hävstång, relativ hög förutsägbarhet, hyfsad god avkastning m.m. 

Det finns absolut inget "sexy" med bolaget. Det är egentligen urtrist. Det enda som göra avtryck i mediabruset är de nästan förutsägbara och återkommande "skandalerna" som kan handla om allt mellan att man inte vill ha fackanslutna till att en lokal butik får stänga igen p.g.a. en Discount Store öppnat i närheten. Eller nåja. Nu är jag kanske lite orättvis. Man får god publicitet också, t.ex. efter orkanen Katrina då man använde sitt logistiknätverk för att nå ut med hjälp och skänkte mat och saker från sina butiker. 

Hur som helst. Wal-mart är helt klart en portföljkandidat.




Noteringar kring nuvarande värdering

Wal-mart kurs 16/8 2013: 74 usd (Topp 3 år ca 78 usd, botten ca 53 usd)


PE TTM (Q1 14) 14,6
PE (2013) 14,7
PE3 15,8

Direktavkastning 2,5% 




Vad är din syn på Wal-mart?

10 kommentarer:

  1. Jag är lite förvånad över hur billigt det är. Walmart är troligtvis ett av USA:s mest konjunkturokänsliga bolag (minskad konsumtion hos fattiga kompenseras av "ny-fattiga" vid en kris).

    Din kommentar om bolagets sexighet fick mig osökt att tänka de etnografiskt intressanta bilder du möter på "People of Walmart" bloggen. :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha ja, bra bloggtips. :)

      Radera
  2. Hm..där ser man! trodde det var högre värdering än så. Ser jämförelsevis med t.ex. Axfood ut som ett bra köp enligt mig eftersom Axfood i stort sett inte växer och egentligen bara kan erbjuda en bra direktavkastning vid dessa nivåer.

    Den låga direktavkastning i Wal-mart avskräcker inte när de återköper för majoriteten av kassaflödet. Sen om det är rätt att återköpa vid höga värderingar (och vad som är "hög värdering") låter jag vara osagt. Wal-mart kan bli ett köp i framtiden :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja i nuläget ser Wal-mart mer attraktivt ut än Axfood. :)

      Radera
  3. Ser absolut intressant ut, även vid dagens pris. Tack för en bra blogg!

    /Plutusson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för visat intresse! :)

      Radera
  4. En fråga kring köp av utländska aktier, hur mycket brukar du investera per köp i utländska aktier jämfört med köp i svenska aktier? Detta då courtageskillnaden kan bli allt mellan 0,1% till 10% beroende på hur stor summa man väljer att investera och på vilken marknad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är i princip detsamma. Inom Norden i alla fall. Jag ser dock att jag köpt för något större belopp när det gäller de amerikanska innehaven (BRK, KO). Courtage är ju inte särskilt farligt vare sig för NYSE eller inom Norden så det kanske främst är att jag velat bygga upp en position där lite snabbare än vanligt som spelat in.

      Courtagets roll överlag (liksom valutaväxlingsavgifter) spelar mindre och mindre roll ju längre innehavsperioden är. I ett långsiktigt innehav som utvecklar sig enligt förväntan så blir den kostnaden i princip betydelselös. Till skillnad från t.ex. fondavgifter. Där 1,5% per år ganska snabbt blir mycket pengar efter 10-15 år.

      Radera
  5. Intressant inlägg.. Har själv bevakning på WMT sedan en tid tillbaka...

    SvaraRadera