I går kväll kom Berkshire Hathaway´s årsredovisning: Berkshire Hathaway Annual Report 2012
Det är alltid en intressant läsning. Denna gång extra intressant eftersom jag själv numera äger aktier i bolaget. Det enda utomnordiska bolag jag direktäger aktier i. Ett införskaffande som gjordes i början av året: Omstöpning av depån Som jag skrev då så har Berkshire Hathaway till karraktären mycket likheter med en indexfond. Jag ser också Berkshire Hathaway som en tämligen defensiv placering. Snurrar "hjulen på bra" så kommer denna "indexfond" snurra på bra med. Saktar världen ned och världens börser sjunker, ja då kommer den stora kassan bolaget har sättas i arbete. Antingen görs förvärv eller återköp av de egna aktierna.
Under 2012 gjordes inga större förvärv. Något som beklagas i Warren Buffets letters to shareholder. Däremot återköptes en del aktier. Nu i början av 2013 har ett bud lagts på Heinz. DET är en större affärer, men det finns fortfarande krut i Buffetts "elefant bössa" och den fylls hela tiden på också, så vi får se om det kommer bli fler affärer under året.
Just Heinz affären är, enligt de parametrar jag själv i min amatörmässighet använder mig av, dyr. Dock så verkar Warren Buffett trots sin ålder inte tänka några få år framåt i tiden, utan i termer av decennier. Att köpa ett bolag med ett starkt varumärke som sakta men säkert ser ut att växa i ur och skur. DET är långsiktighet. Kanske är det lättare att tänka så med stigande ålder. Det är ju då man börjar fundera på vad man ska lämna i arv till sina "barn". Man vill ju bara lämna det bästa och som dessutom är lätt att förvalta vidare. Jag tror det är i det perspektivet man ska se det. Jag tror också att Berkshire Hathaway kommer klara sig väldigt bra även efter Warren Buffett lämnat sin plats. De underliggande affärsverksamheterna är väldigt intressanta och stabila i sig.
En analys av Berkshire Hathaway gjorde jag här: Analys av Berkshire Hathaway Det som talar mot bolaget, enligt mina investeringskriterier, är avsaknaden av utdelningar samt att det inte handlas på en nordisk börs. Det är med andra ord inga fundamentalt avgörande saker eftersom Warren Buffet har lyckats visa sig kunna återinvestera vinsterna mycket väl. Mycket bättre än jag kunnat göra med de utdelningar jag fått. Nordiska bolag föredrar om allt annat är lika bl.a. eftersom det kan vara enklare med information, courtage et.c. men bolag listade på NYSE är ju de facto inte jättesvåra att följa heller.
Sedan är det det här med priset. Mitt personliga riktmärke är att Berkshire Hathaway är köpvärt vid ett book value på ca x1,3. Jag är dock väldigt ödmjuk i detta. Det är jättesvårt att värdera ett bolag som Berkshire Hathaway. Det betyder hur som helst att med det senast redovisade book value i årsredovisningen så vore B-aktien köpvärd runt 99 usd (BV 76,14 x 1,3).
Återgår vi till årsredovisningen så kan jag konstatera att man nu nått en vinstnivå igen som överstiger 2007 års vinst. Förväntad tillväxt framöver ligger på ca 10%/år i medel. Det är den tillväxtstakten man haft den senaste tiden, inkl en finanskris. Vän av ordning kan då tycka att betala premium på något som förräntar sig 10%/år är allt för dyrt. Ja, kanske men jag bedömer nedsidan för verksamheten i sig är så liten i detta fall så hellre betala lite mer för något som med stor säkerhet förräntar sig i en rimlig takt än billigt för något som kan slå tillbaka negativt. Det är nämligen inte vinsterna som gör att man lyckas över en längre tid. Det är genom att undvika förlusterna.
Räknar vi om 2012 års vinst till B-aktier så landar den på ca 6 usd/ B- aktie. Med nuvarande kurs på 102 usd/B-aktie så ligger PE TTM värdering därmed på ca 17. Räknar vi om värdering i relation till book value ligger den på ca BV x1,34
Vad mer kan nämnas... Jo. Nu fick vi läsa om att DirectTV varit de två tänkta arvtagarna Todd Combs och Ted Wesclers val. Hittills har Warren Buffett skött de större affärerna medan Todd och Ted fått gradvis ökat inflytande. DirectTV är ett mindre innehav som sakta seglat upp till att bli allt större. Vill man studera hur de tänker kan det kanske vara ide att studera de köpen. Även mindre köp så som i Deere & Company är troligen också deras verk.
Även POSCO dök upp i sammanställningen över de större börsnoterade innehaven. POSCO behandlade jag lite innan när jag tittade närmre på bl.a. SSAB: Världens bästa stålbolag Jag tycker det är ett bra exempel hur Warren Buffett på något sätt lyckas plocka russinen ur kakan.
Sammantaget så är mitt förtroende för Berkshire Hathaway fortfarande stort. Det är ett innehav jag ämnar öka i när tillfälle ges.
Efter alla dessa år så finns det ingen anledning art misstro Berkshire. Med världens bästa företagsledning vore det dumt att tro att man själv kan lyckas bättre än dom. Det gäller som sagt bara att hitta köpvärda nivåer. Jag hoppas på en rejäl nergång, men set kommer nog aldrig hända så länge kassan finns för återköp.
SvaraRaderaJa om de kommer återköpa så fort kursen sjunker under 1,2 book value så känns det lite som en "botten", men saker som överraskar sker ju hela tiden. :)
RaderaHmm, en årlig tillväxt på 10% ger med graham formeln ett P/E på 28. Så nuvarande P/E på ca 17 verkar i relation till det inte så mycket. Warren har väl sagt att Berkshire återköper sina aktier om priset på marknaden är lägre än 1.2 ggr BV. Det i sin tur innebär med den vinstnivån du indikerar om 6 USD per aktie ett prisgolv på 90 USD och därmed ett P/E golv på ca 15. (Med nuvarande vinst alltså).
SvaraRaderaJag såg en intervju med Warren för någon månad sedan där han sa att de bolag han hade köpt var Wal-Mart och Wells Fargo under kvartalet men tittar vi i kvartalsrapporten 12-31 och jämför med 09-30 så ser vi att det är små förändringar med +1,7% ökning i WM resp +4,0% i WF. Ted och Tod ska ha hanterat resten av förändringarna under dessa kvartal.
Har förresten letat efter intervjuer med Todd Combs och Ted Weschler men jag hittar inget, speciellt inte rörliga bilder. Har du några tips eller länkar så kan du väl lägga ut dessa? De båda är ju ändå ganska viktiga för Berkshires utveckling framåt och borde intressera läsare.
Räknar man med 3-års medel hamnar man på ca 5 usd/B-aktie då blir en multipel på 15 75 usd d.v.s. ungefär detsamma som book value. Redovisade vinster kan ju alltid vara lite lurigt i investmentbolag men i B.H.s fall så är det inte lika upp och ner som det kan vara hos andra. Book value tycks ju i alla fall (undantaget mitt i finanskrisen) öka stadigt. Jag anser att book value då är det bästa värdemätaren i ett bolag som B.H. Frågan blir då, om, och hur mycket premium man ska betala. Som du skriver så känns ju det som en botten finns vid BV 1,1-1,2.
RaderaTyvärr kan jag inte vara behjälplig med Todd och Ted. Har själv letat utan något direkt framgång. Allt jag hittar är andrahandsuppgifter.
Vid vilken kurs kan du tänka dig att öka?
SvaraRaderaKöper du aktien i en isk/kf eller vanlig depå med tanke på att dom inte delar ut något?
Min egen riktkurs tillsvidare är Berkshire Hathaways book value x 1,3. Det innebär i nuläget 99 usd/B-aktie. Sedan får man alltid sätta köpbeslut i relation till vad som mer erbjuds, portföljexponering och saker så som tillgängliga likvider.
RaderaJag köper i aktiedepå. Jag är trög och har inte flyttat till någon annan form även om jag kan se rent matematiskt att det gynnar mig skattemässigt.
Jag har dock ingenting emot att skatta för pengar jag de facto tjänar vare sig de kommer från egen arbetsinsats, utdelningar eller försäljningar.
Personligen hade jag föredragit ett grundavdrag för kapitalinkomster för var och en i samhället (för att uppmuntra sparande) istället för att hitta på nya finansiella produkter som bevisligen enbart gynnar en smärre andel av befolkningen (aktieägare/aktiehandlare), men detta närmar sig mer politik och min personliga inställning till saker och ting...
Jag har själv brottats lite med ISK vs depå. Den senaste månaden har ju flera av mina innehav åkt upp i taket, så det är inte så kul att behöva vinstskatta på det sen när jag ska flytta över.
RaderaTills vidare har jag bestämt mig att ha alla mina likvider i ISK, samt flytta över mina innehav som ligger på minus (Fortum och Ratos). Kommer vara lite surt att skatta 30% på utdelningarna, men men.