fredag 6 januari 2023

Samsung som konjunkturexempel och de tre visa orden

Låt mig börja lite med Samsung som exempel. Äger inga Samsung-aktier, men ändå intressant att följa eftersom det är en av de stora inom halvledartillverkning (och mycket annat). Som världens största tillverkare av minneschip, smartphones och TV-apparater är man en god temperaturmätare.

Som jag skrivit innan om branschen ” Till Samsung, SK Hynix och Micron igen. Som är de tre med näst intill oligopol-ställning på t.ex. DRAM. Dessa aktörer äger sina fabriker och som alla vet medför det en hög andel fasta kostnader. Likt bilbranschen finns konjunkturcykler. I mångt och mycket mer likt gruvbranschen för ”råvaran” DRAM är väldigt priskänslig.

Så marginalerna stiger kraftigt i tider av prisuppgång och faller kraftigt i tider av nedgång.”

Det är detta vi sett och nu ser i Device Solutions-segmentet i Samsung. Tittar vi på Q3-rapporten så var försäljningen i segmentet ned 14 % YoY, men rörelsevinsten halverades. På totalen tappade man en tredjedel av rörelsevinsten,

Preliminärt flaggar Samsung nu för att Q4 är än värre. Man ska tappa 70 % av rörelsevinsten och rapportera det sämsta resultatet på 8 år.  

Analytiker och tillverkare signalerar att en vändning väntas först H2 2023.

Med det i åtanke kan man kanske förundras över att den svenska och europeiska börsen verkar haft ”botten-känning” i september förra året. Kinesiska i oktober. Sedan dess har det bara varit i princip uppåt på de marknaderna.

Uppåt handlas även Samsung-aktien på Frankfurt börsen med ovanstående preliminära Q4 besked i åtanke.

Samtidigt. Den amerikanska ekonomin verkar hetare än någonsin och där trendar den amerikanska börserna, med föregående års populära tech- och online-giganter, nu nedåt. Räntehöjningseffekt pratar man om där.

Så hur ska man få ihop allt detta?

Det absolut enklaste för gemena man är att ignorera.

Ha ett kontinuerligt sparande och håll det i vått och torrt. Konjunkturer och börscykler kommer och går och håller du dig till en plan så kommer du ut med mer pengar än vad du stoppat in. Ett fast sparande betyder nämligen att du per automatik kommer köpa mer ”andelar” när det är billigare eftersom du får mer för pengarna.

För att slippa gissa vilka bolag som det är bäst att köpa i så är vanliga, billiga, indexfonder det enklaste och mest bekymmerslösa. Det tar dessutom i princip ingen tid i anspråk.

 

Vill man ”vässa till det”. Så finns i princip två huvudvägar att gå. Det handlar då om att allokera mer då man tror ”oddsen” för bra investeringar är för en.

Man kan dela upp det i två huvudgrenar.

Trendbaserat och värdebaserat.

Trendbaserat handlar om att köpa det som är på väg upp för att sälja av när det sedan är på väg ned.

Värdebaserat handlar om att köpa det som verkar vara billigt för att sälja av när det sedan verkar dyrt.

Sedan finns det en mängd varianter och även symbioser av dessa. Båda är fullt logiska. Båda går det tjäna pengar på. Båda har sina fallgropar. Finns även litteratur och s.k. forskning om båda som förespråkar dess förträfflighet.

 

Det man bör ha i åtanke är dock elementet som beskrivs ovan. D.v.s. att konjunkturen, bolagsrapporter och börsen taktar olika. Börsen kan röra sig långt innan något visar sig i rapporterna. När väl botten är nådd för Mr Market kan bolagen fortfarande ha kvartal som är dåliga framför sig.

Till saken hör också att Mr Market ofta överreagerar. Både på upp som nedsida. Med andra ord när du läser det i kvällspressen om hur bra en investering är har det redan gått väldigt långt. På samma sätt som när det basuneras ut hur dåligt det är.

Det är en tuff miljö för den mänskliga hjärnan att processa och navigera igenom. Det är nog även därför börsen fascinerar så många och håller så många sysselsatta. Det är en oändlig ström av information och beslut som ska hanteras.

Fast det är så många som sysslar med det så är det extremt få som klarar av att slå index på 20 års sikt. Ja många klarar sig bra i många år, men ”poff” kan mycket raderas på kort tid och sköldpaddan kommer ikapp.

 

Med det sagt så finns det tre saker att se upp med om man ändock försöker vara mer aktiv. 

De tre avgör troligen mer din framtida avkastning än vilka räknemodeller eller investeringsstrategier du nyttjar. 

Det är också tre faktorer man inte måste tänka på om man väljer den ”enkla vägen”.   

Tre faktorer som mig veterligen de som är framgångsrika lyckas minimera från sina beslutsprocesser. Dock tre saker som är lättare sagt än gjort att ignorera.

 

Girighet (Greed)

Rädsla (Fear)

Spänningssökande (Entertainment)

 

Tre enkla, men visa, ord att betänka så man inte baserar sina beslut på dem. Förhoppningsvis kan de hjälpa dig att navigera både 2023 som genom diverse tider.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar