söndag 25 december 2022

Årets surdeg

Det här inlägget brukar vara passande så här runt jul/nyår då man ska reflektera över året som gått. Tidigare år har ofta innehållit något specifikt bolag som varit ett sänke, men 2022 har det varit svårare att kora något.

Visst finns det kandidater, men anledningen till att jag inte lyckas peka ut någon är att nedgångarna i år varit högst generella. För ett år sedan fanns gott om ”dyra” bolag.

Citat från bloggen från då löd t.ex. så som

” Det är dock bara till att vara ödmjuk och inse att det jag tidigare skrivit om ”den stora vågen” lyft en hel del även under 2021.”

” Som i andra serieförvärvare så har multipeltillväxten varit god och Indutrade värderas nu till ca PE 45. Innan alla stimulanser motsvarandes att världen utkämpade fullblodigt brinnande världskrig på nytt pumpades ut i samband med corona-krisen så låg snittet tidigare år mer på PE 21-22. De största fallhöjderna finns på höga multipel-bolag då något ”slår fel”.Bra att ha i åtanke i dylika bolag.”

” Som jag skrivit tidigare. Scenariot liknar situationen som om ett världskrig utkämpas. Alla har pumpat in pengar. Massvis med pengar. Ett bekymmer med dessa massiva stimulanser är att det finns inga fabriker att bygga upp igen. För ingenting är sönderbombat. Så var tar pengarna vägen? Ja det blir inte bara en drivare av konsumtion utan pressar också upp priset på tillgångar.

Jag har tidigare skrivit om ”den stora vågen”, som egentligen då är en omskrivning av den effekt det blir när alla gör större vinster och därtill blir det en multipelexpansion på de ökade vinsterna. På denna våg rider vi nu. Hur länge den råder får vi se.”

” Tillbaka till börsklimatet. Vad kan smälla 2022?

Inflation? Rysk aggression? Kina? Skenande matpriser och oroligheter i tredje världen? Arbetskraftsbrist? Val?”

September i år var, som det ser ut hittills, lägsta noteringen för OMXS30. I nuläget ligger OMXS30 ca 16 % minus för året. Dock så ser det väldigt olika ut beroende vilken bransch vi pratar om.

Ett bolag som Alphabet har i dollar räknat tappat ca 1/3 av värdet, men för en svensk investerare så har det vägts upp en del av att sek försvagats så pass från 9 sek/usd till ca 11 sek/usd.

OMXS30 består också av en del bank. Bank-korgen har till skillnad från fastighetskorgen uppvärderats.

Annars är det bland fastigheter det skett väldigt stora multipelförändringar. Istället för att man betalar 1,5 gånger bokfört värde värderas nu en del till 0,5 bokfört värde.

Tittar vi på serieförvärvarna som också fick se en kraftig multipelexpansion p.g.a billiga pengar som i exemplet Indutrade så ligger dess värdering nu på PE 30. I september låg det på PE 27 så en liten motrekyl har skett så här inför årsslutet.

Min portföljmetodik går inte ut på att försöka pricka toppar att sälja av på. Däremot försöker jag undvika att köpa dyrt. Det säger sig m.a.o. självt att något köp av Indutrade inte skedde under 2021. Det hjälper dock inte, att man inte köper dyrt, på den procentuellt visade avkastningen då man drar upp grafer för året. Äger man aktier som är högt värderade vid ett årsskifte som man inte vill köpa mer i, men ej heller släppa, så drar kurvan nedåt när det mesta faller.

Det är i princip det som hänt i år. Högt värderade investmentbolag, serieförvärvaren och Gud vet allt kommer äntligen ned till nivåer som är köpvärda igen. Mer pengar än tidigare läggs på aktieköp, men avkastningsmässigt är det illa.

Av mina fyra tungviktare (tillika just nu 44 % av portföljen), Berkshire Hathaway, Investor, Evolution och Alphabet så är det bara Berkshire Hathaway som visar plus i avkastningen. Trots att Berkshire ser ut att avsluta året på samma kurs som den startade. Där slår dock valutaeffekten till. Vilket egentligen inte är ”på riktigt”. Då svag valuta hjälper inte om man ska handla annat än i Sverige. Faktum är att det hjälper inte ens då för man får ändå betala för det genom att all import blir dyrare och inflationen här blåses på. Svag sek skapar, liksom det förr nyttjandet av devalvering, bara en kortsiktig positiv effekt, men är dålig för ekonomin på längre sikt.

Bank har jag inte köpt i detta läget där man betalar lite över bok. Däremot så har den lilla korgen som köptes under corona-kraschen sakta fortsatt stiga i värde. Tvärt om med fastigheter. Där jag varit köpare. Enligt mina egna portföljregler kan jag dock inte köpa så mycket mer där. Har lite mer utrymme för att öka i Balder, men det är i princip allt. Önskar jag mer så är det Lundberg som hägrar. Där igenom får man fastighetsexponering också. I och med att det är ett mycket mer konservativt skött bolag med väldigt starka finanser så kan jag lägga in mycket mer pengar i en sådan placering än i andra, mycket mer opportunistiska, placeringar.

Surdegs-titeln får helt enkelt gå till portföljen som helhet i år.

Avslutar med orden att det absolut viktigaste är att man är nettosparare. Ger speciellt bra utslag i tider då det ser mörkare ut. För aktieinvesteringar är inte ett nollsummespel. Det är ett ”spel” som är tiltat till din favör. Om man kan hålla sig ödmjuk, inte ta för stora risker och säkerställer att man kan lägga tid i marknaden, lång tid.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar