Inga större överraskningar från Industrivärden idag. Det är sällan det. Något man ofta kan lita på är att man ackumulerar i princip bara aktier i de innehav de redan är ägare i. Innehav de känner väl. Trots det så snittar de ca 10 % avkastning (inkl återinvesterad utdelning) per år över tid. D.v.s. vad man kan förvänta sig från sina aktieinvesteringar om man drar ut tidshorisonten och inte tar för stora risker.
Sandviks Material Technology har satts på börsen under namnet Alleima. Därav har Industrivärden ett nytt innehav som utgör ca 2 % av portföljen.
Annars har det varit business as usual. Under årets första nio månader har man köpt aktier för ca 2,9 miljarder. Blandad kompott men mest i Volvo.
Man har gått från 4 % belåning till 6 %. En funktion av att innehaven har gått ned i värde som börsen i övrigt.
Industrivärden handlas i dag till ca 10 % rabatt.
Tungviktarna Volvo, Sandvik och Handelsbanken utgör tillsammans ca 70 % av
portföljen. Gillar man dem samt att det inte förväntas några större
utsvävningar annat än att återinvestera utdelningar så är Industrivärden ett
fullgott köp. I mina böcker är de alla tre prissatta som ”fair value” nu. Volvo
får du för P/S 0,8, Sandvik för P/S 1,9 och Handelsbanken runt PB 1. Tråkigt kanske, men helt ok
köp för den som bara är ute efter långsamt byggande.
Ja, i dessa tider är det rätt intressant att jämföra de beundrade mediaälskande fastighetskungarna med enorm belåning där kronan nu håller på att falla av dem och radera ut enorma värden mot tröga, långsamma byggare av värde. Med facit i hand tar jag gärna med Herr Lundberg och några till och fortsätter min strategi att växa säkert men långsamt. Förövrigt riktigt tråkigt att man han ”förstöra” Castellum med detta nya tänk om slimmad balansräkning.
SvaraRaderaJag sitter också hellre på samma sida bordet som Lundberg än motsatta. Starka balansräkningar har varit ett signum länge. Förhoppningsvis så förs det över även till nästa generation Lundbergs.
Radera