onsdag 29 december 2021

Välj din egen process inte andras

Nyårs-tider brukar vara en tid av reflektioner. Å andra sidan så är det ju det man håller på med hela tiden när man tangentbordsknappar. Därav bloggens undertitel ”tankar, noteringar och funderingar…”

Så, innan vi går in på det inläggets titel syftar på låt oss göra noteringar om makroläget. Tesen är att konjunkturen började vika redan runt 2018.Tecken på detta var fallande orderingångar och fallande organisk tillväxt, Något enstaka fall Q3 2018, sedan accelererande bland fler och fler bolag kvartalen därefter.

I och med urblåsningen 2020 så bottnade den. Sedan tog det rejäl fart uppåt. Därtill påhejat av stimulanser av aldrig tidigare skådat slag (en sidonotering är att det är ganska ofta det händer saker av aldrig tidigare skådat slag så räkna med att det kommer hända fler sånt framöver...).

2021 har fortsatt i samma tecken. I och med att vinsterna ska upp. D.v.s. en stigande konjunktur.

Det lite makabra med den ”konjunkturbotten” vi hade 2020 var att stimulanserna var så stora och den var så kort att det sållade inte bort svaga bolag. D.v.s. även bolag med svaga balansräkningar, svag intjäningsförmåga, inga reserver m.m. klarade sig.I ett ”normalt” scenario hade dessa bolag slagits ut och tillgångar hade köpts upp än billigare av de starkare spelarna på marknaden då det hade varit ont om pengar och finansiärer.

Nu blev det aldrig ont om pengar och finansiärer. Tvärt om.

Som jag skrivit tidigare. Scenariot liknar situationen som om ett världskrig utkämpas. Alla har pumpat in pengar. Massvis med pengar. Ett bekymmer med dessa massiva stimulanser är att det finns inga fabriker att bygga upp igen. För ingenting är sönderbombat. Så var tar pengarna vägen? Ja det blir inte bara en drivare av konsumtion utan pressar också upp priset på tillgångar.

Jag har tidigare skrivit om ”den stora vågen”, som egentligen då är en omskrivning av den effekt det blir när alla gör större vinster och därtill blir det en multipelexpansion på de ökade vinsterna. På denna våg rider vi nu. Hur länge den råder får vi se.

Ovanstående är kanske svårt att förhålla sig till i långsiktiga aktieinvesteringar. Där måste man mer ha fokus på bolaget och dess utveckling, men alla bolag verkar i någon form av kontext som kan vara bra att känna till. Det kan ju vara bra att veta huruvida biltillverkaren verkar på en trolig konjunkturtopp eller trolig konjunkturbotten. På väg upp eller på väg ned. Det hjälper till att förklara siffrorna.

Hur som helst är det absolut viktigaste att man är nettosparare. För aktieinvesteringar är inte ett nollsummespel. Det är ett ”spel” som är tiltat till din favör.

Ska man inte oroa sig då? Jo det finns alltid saker att oroa sig över och det ligger i sakers natur att hela tiden försöka hitta saker som kan ”gå fel”. Det är hela grejen med att ”gräva i ett case”. Uppsidan brukar vara lätt att se och inbilla sig, men det är alla risker man behöver späka sig själv med så man håller sig ödmjuk och säkerställer att man kan lägga tid i marknaden, lång, lång tid.

För det är det som skapar avkastningen i sista änden. Hjälper inte om du tiodubblar pengarna ett år om du ändå nästa blir av med dem. Du måste ha en process som säkerställer att du kommer ha mer om ett par år än du har nu. Den kan se väldigt olika ut och så som beskrivs på bloggen behöver inte vara rätt för dig. Hur livssituation, familjesituation, riskvilja, behov, uthållighet m.m. ser ut varierar stort.

För egen del känner jag att kärnan i processen varit samma ganska länge nu. Jag har inte behövt byta efter några år av ”testande” av någon ”stil”.

Sunda bolag, goda finanser, till bedömd låg eller ok värdering. Minimera risker både genom att försöka identifiera risker som att tänka till kring positionsstorlek, låt uppsidan ta hand av sig själv m.m.

Däremot är jag ständigt nyfiken och därför kan jag testa diverse saker, på marginalen. Det är dock inte samma sak som att lägga om hela portföljen. För att det skulle ske måste det nog inträffa något väldigt livsomvälvande. Det har i så fall antagligen inte med börsen att göra.

Tillbaka till börsklimatet. Vad kan smälla 2022?

Inflation? Rysk aggression? Kina? Skenande matpriser och oroligheter i tredje världen? Arbetskraftsbrist? Val?

Ja det kommer finnas mycket. Det mest troliga dock är att om 12 månader så är det någonting annat än ovanstående som är på tapeten att oroa sig över. Det kommer alltid vara någonting, men med en sund process som du är trygg med så säkerställer du att du vet redan innan hur du ska agera. Vad är kortsiktigt brus? Vad behöver man agera på? Hur ska man eventuellt agera? Ta mellandagarna och skissa ned hur du tänker kring detta, så är mycket vunnet, oavsett vad som händer. Sätt dig heller inte i en process som du mentalt inte klarar av, bara för att den är populär för tillfället eller vunnit framgångar hos några ”profiler” den sista tiden.

Låt dig gärna inspireras men den måste passa dig. Passa dig genom vått och torrt. Annars kommer du inte vara uthållig och då kommer du missa det viktigaste faktorn i avkastningssnurran - tidsaspekten.

 


Med det tillönskar jag dig ett trevligt nyårsfirande och så hoppas jag vi ses på andra sidan nyåret!

2 kommentarer:

  1. Ett tankeväckande inlägg detta.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
  2. Tack Investeraren och tack för kommentaren. :)

    SvaraRadera