torsdag 23 december 2021

Dan före dopparedan

Än en gång så är det dan före dopparedan. Liksom andra år så står bl.a. marinering av revben och tid med familjen på schemat ikväll och far i huset ska även avnjuta den traditionsenliga Chimay Röd.  

Året har hittills bjudit på väldigt god avkastning, men sanningen är väl den att det är inte i det lyckan ligger. Hälsa och familj är inte alla förunnat och skulle jag tillönska någon något så vore det de sakerna i första hand. Med det sagt så gör ju ett väl förvaltat sparande sitt till att skapa möjligheter och valfrihet här i livet.

För ett drygt år sedan ser jag att jag hade nyligen ökat i Alibaba, AQ Group och Berkshire Hathaway. Alla tre har ju inte varit succeer i år, men det påminner om en sak jag skrev för fem år sedan.

” tre mycket viktiga saker

Som helhet - En portfölj som förvaltas enligt någon värdeinvesteringsstrategi (det finns ett flertal) kan inte förväntas gå med plus i varje enskild beståndsdel, men som helhet.

Längre tidsperioder - Värdeinvestering överavkastar inte varje enskilt år. Tvärt om. Många år kan vara direkt usla, men drar man ut tidsperioden så tas tappen man får vissa år igen. Inte sällan med råge.                       

Den rationelle - Det här är den stora akilleshälen. Man behöver en rationell metod för hur man väljer aktier, man behöver ha tilltro den samt inte vara mer känslostyrd än att man kan följa den. Stå ut med en hel del volalitet samt utstå långa perioder av möjlig osäkerhet.”

Jag uppfattar mig själv, som sagt, som värdeinvesterare. Det är ett väldigt luddigt begrepp men i min värld är det då man tar köpbeslut baserat på priset. Momentum i min värld är då man tar köpbeslut baserat på riktningen av priset under en viss tidsperiod.

Därav att jag nu närmast i år köpt en hel del Evolution. Baserat på pris kontra mitt bedömda värde. Om ett år får vi se hur det utvecklade sig.

När det gäller rationalitet så är det inte bara pris som avgör. Fortfarande lever min gamla checklista och då jag försöker bedöma kvaliteer så är det det som avgör eventuella positionsstorlekar. Även om priset är attraktivt så desto högre risk desto lägre positionsstorlek. Risk för mig är inte volalitet utan faktorer som är förknippade med affärerna och bolaget, inte aktiekursen.

Så några nya lärdomar så här på dan före doppardan? 

Inte egentligen. Jag försöker alltid vara nyfiken och ta in nya saker men det blir ärligt talat svårare och svårare. Jag tror det blir svårare för det man egentligen ser är saker som upprepar sig, bara i lite olika skepnader.

Nej nu bjuder jag på en jul-dikt sedan får det räcka med tangentbordsknappande. Kvällen väntar.

 

Börsen gäller det att palla.

Kurser kan både stiga som falla.

Antingen traskas det oroligt runt i en bana

Eller så håller man högt sin avkastningsfana

Oavsett vilket så lyser snön nu vit på taken

Och Spartacus har bestämt sig gå bada bastu naken

 


 God Jul!

6 kommentarer:

  1. Tack för ett bra bloggår. Hoppas du fortsätter även nästa år!

    Vänlig hälsning
    N. Schneider

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv N. Schneider. Hoppas se dig med under 2022. :)

      Radera
  2. Tack för ett bra blogg år. Hoppas du fortsätter. Ett kompetent hantverk som är värd all respekt.

    God Jul och Gott Nytt År!

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv Lars. Förhoppningsvis kommer många tangentbord slitas ut. :)

      Radera
  3. God jul och tack för allt du delar med dig av i bloggen!

    SvaraRadera