måndag 20 september 2021

Förbundsval i Tyskland och presidentval i Frankrike. Var är valupptakten och analysen i media?

Själv fick man nästan psykbryt på svensk media när det taktades upp för amerikanska presidentvalet. Kändes ibland som att det var mer rapportering då än det är när det är val i Sverige. Nu är vi en situation där det snart är val i Tyskland, Europas motor, men inte mycket rapporteras kring det.

I förbundsdagsvalet i Tyskland ska Merkel bytas ut. 

 


 

Merkel som suttit i 16 år. Inte mycket rapportering kring det trots att Sverige i princip är beroende av Tyskland för att hjulen ska snurra. Snurrar Tyskland, snurrar Sverige  oavsett vad färgen är på regeringen här.

Merkel avslutar sin karriär och det lutar åt att efterträdaren inte kan fylla hennes skor. Kanske är hennes eget fel. Sedan hon manövrerat ut Helmut Kohl verkar hon inte låtit någon kliva upp i rampljuset bredvid henne utan hon har hållit aspiranter kort. På så sätt säkrar man sin maktposition.  

Hon har tagit Tyskland, och Europa, genom en rad kriser. Med start av finanskrisen som utlöstes av Lehman, följt av eurokris m.m. Ofta har hon medlat d.v.s. gått en mellanväg för att ingjuta lugn. Alla är dock inte lugna. Gör man lite av allt så blir ju ingen helt nöjd. Flyktingkrisen då Tyskland skulle visa sin humanism och öppnade sina gränser, samt kritiserade de som inte gjorde det, visade sig ju snart ge färre och färre jubelrop på hemmaplan.  Inte minst när medier började rapportera om övergrepp utförda av unga män, varav många kommit som flyktingar. Massövergreppen nyårsnatten i Köln och andra tyska städer var en vändpunkt. En pragmatisk lösning, utan att släppa på sin ”humanism” var att börja skicka stora summor till Erdogans Turkiet för att där få stopp på flyktingströmmarna.

Merkels miljöpolitiken har heller inte gillats av alla. De yngre tycker för lite, de äldre för mycket. Detta kan göra att det politiska styret i Tyskland nu, efter en lång tid av Merkel-politik , blir ersatt av en socialdemokratisk och grönt styre. Eller inte. Vi får se.

I dagsläget innehar kristdemokraterna ca 33 %, liberalerna 11 %. Socialdemokraterna 21 %, de gröna 9 % och vänstern 9 %.

I Frankrike är det lika väl ett viktigt val på gång. Frankrike är ett land där presidentmakten har stor betydelse och Macron är favorit att återväljas. Dock jagas han i hasorna av Le Pen. I Frankrike blåser det m.a.o. mer högervindar just nu än i Tyskland. Att Merkel och Macron ändå kunnat samsas kan man förstå, men hur vore det om vi får några skrällar både i Frankrike som i Tyskland. En stark högerriktning i Frankrike och en vänsterriktning i Tyskland?

Två motpoler i ett Europa som har en mängd bekymmer. Långt efter både USA som Kina vad det gäller handlingskraft, stimulanser samt förmåga att driva igenom eventuella reformer.  Hur som helst. Det kan utveckla sig till att bli ett väldigt intressant 2022…  

2 kommentarer:

  1. Svenska journalister kunskaper i franska eller tyska (än värre), engelska det bemästrar kåren. Vilket gör att rapportering från dessa två länder skyms av oväsentligheter i USA eller uppmärksammade tillbakadragande från exotiska länder (med anknytning till USA).

    Fixeringen kring USA är sjuklig men rätt så logisk med den vänster vridna statsmedian som finns i sverige.

    SvaraRadera
  2. Intressant inlägg. Man känner ju igen Göran Perssons ledarskap där tyvärr. Enormt maktlystet, med följden att Sverige därefter har letts på ett katastrofalt sätt.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera