Vi har nu haft drygt 10 månader av skruvstädsdragande från
den politiska makten i Kina mot diverse bolag.
Man har nyttjat argument allt från marknadsmissbruk, monopolställning, skydd av minderåriga till cybersäkerhetsfrågor.
Piskan verkar främst riktas mot dels marknadsgiganter som har för stor dominans i Kina, dels USA noterade bolag. En av de mest aktuella exemplen är eventuella restriktioner som kan innebära att t.ex. vinst från utbildningsföretag ej kommer bli möjligt. Det sände ner TAL Educations aktiekurs ca 70 % igår. I morse kom även att Tencent får smäll på fingrarna angående exklusiva musikrättigheter. Många fler exempel finns, och bolagen får helt enkelt bocka och bugar och finna sig i det.
Ekonomiskt så är de böterna som delats ut till diverse bolag inte mycket att prata om. De märks knappt i det stora hela utan det har mer signalvärde. Det som sätter avtryck är sälj- och köpflödena och som vi alla vet så är det flöden som styr aktiepriser i det korta perspektivet.
Personligen ser jag det hela som ett nytt ”kallt krig”. Både Kina och USA stimulerar för fullt. Det är inte en kapprustning gällande militära muskler längre utan en kapprustning vad det gäller att bygga ekonomiska muskler.
Båda regimerna näpsar dessutom den andra med restriktioner för bolag. Dels av ekonomiska skäl, dels av säkerhetsskäl. Kinesiska bolag förbjuds att verka i västvärlden. I Kina är det ju redan så. Där får ju inte västerländska bolag verka hur som helst, så där är approachen istället att näpsa USA-noterade som en del i den här kampanjen. I alla fall ser jag det som så.
Alla länder och centralbanker stimulerar för fullt. Återhämtningen och konjunkturen är i full gång. Det syns dock inte på kinesiska sidan. FTSE A50 China är i princip på samma nivå nu som för ett år sedan. Det är samma platta utveckling som t.ex. Tencents aktiekurs. Hang Seng 50 (Hong Kong) är visserligen upp ca 10 %, men det är långt ifrån det återhämtningsrace som vi sett i västvärlden där S&P 500 är upp ca 30 %, OMX30 ca 35 % och NASDAQ ca 40 %.
Det är naturligtvis också en fråga var man kommer ifrån, men ta Tencent som exempel som kvartal efter kvartal uppvisar en tillväxt på ca 25 %. I takt med att de växer men aktiekursen står still kommer värderingen ned och just nu handlas bolaget väl till ca PE 23 på 12-månaders rullande. Alibaba har liknande värdering. Frågan som alla dock ställer sig? Vad är det värt om benen plötsligt dras undan?
Vi kan göra en jämförelse med en ”darling” dit kapital flödat. Nvidia. Full medvind i den marknadsituation vi har nu. Då pratar vi om en multipel på 12-månaders rullande Pe på ca 93 istället. Marknadsvärdet är nästan lika stort mellan t,ex, Alibaba och Nvidia men medan Nvidia drar in strax över 4 miljarder usd i vinst per år så drar Alibaba in strax över 20 miljarder usd. Men, igen. Vad är det värt om benen plötsligt dras undan?
Vet inte heller vad denna notering är värd, men det är intressanta tider som alltid.
Edit: Värt att notera också är att bolagen som är satt i skruvstädet, inte bara är noterat utomlands, utan också till största del ägs av utländska (västerländska) aktörer. Så de som sitter i rävsaxen är m.a.o. inte kinesiska investmentbanker eller liknande.
Trevlig läsning! För egen del hade jag gärna fortsatt att öka mitt innehav i Alibaba och Tencent genom Prosus men om den politiska risken gör att jag tvekar nu, hur skulle jag då agera i mitten av en finanskris? Av den anledningen har jag valt att ta hem mina pengar från Kina (eller Cayman öarna). Hur agerar du?
SvaraRadera/Förvärvsarbetaren
Tack för responsen Förvärvsarbetaren. Jag har tankesätt där jag bedömer och accepterar olika sorters risk. Genom det bestämmer jag vad anser är en skälig position. Exempelvis i bolag jag bedömer har lägre risk kan jag ta större position. I bolag som jag bedömer har högre risk tar jag mindre. Politisk risk är en av flera olika riskfaktorer. Jag ökar därför inte massor i ett bolag bara för att priset faller för positionsstorleken styrs i första hand av riskprofilen, inte priset. Ibland kan positionen öka av sig själv, men det är ju ett annat fenomen.
Radera