Blondinbella, eller Isabella som hon egentligen heter, blev ju känd och sedermera företagare via sitt bloggande. Så vitt jag vet så handlade/handlar bloggandet mycket om mode, livstil och skönhetsprodukter. Bloggen var i alla fall för ett tag sedan bland topp tre bloggarna i Sverige mätt i besökare.
Det finns även ett stort entreprenöriellt intresse hos Isabella. Hon har en egen tidning och är delägare i flera företag bl.a. Blondinbella AB.
Det som gör att jag jag satte rubriken "med licens att slå index" är att jag tror Blondinbella/Isabella har väldigt stor chans att få mycket god avkastning på sitt sparande. Detta efter att ha lyssnat på henne och hur hon resonerar kring sparande och aktier.
Blondinbella sparar enligt egen uppgift 10% av lönen varje månad.
Det första hon har gjort är att bygga upp ett buffertsparande. Ett säkert sparande på sparkonto som finns som en buffert ifall något oförutsett skulle hända. Själv säger hon sig ha tre månadslöner (netto) på sitt buffertkonto.
I dagsläget så sätter hon av sparandet i fonder. 10% av lönen går varje månad till fondsparande. En Sverige-fond och en USA-fond. Jag vet inte, men misstänker att det kan röra sig om två stycken breda, billiga, indexfonder.
Utöver detta månadssparande så köps också ibland aktier. Blondinbella har inte många aktier. Fem vill jag minnas. I bolag hon känner stort förtroende för och som hon tror kan fortsätta leverera bra produkter och tjänster. Något resonemang kring nuvarande värdering, risk-kontra reward o.s.v. förs såvitt jag vet inte. Fokus ligger enbart på om bolaget (och folket i det) i sig är duktigt på vad de gör. Blondinbella verkar föredra bolag som riktar sig mot konsumenter. Bolag som hon själv kan gå in i butikerna hos och skapa sig en egen uppfattning kring kundservice, utbud m.m. Inga kinesiska agro-bolag här inte...
Totalt sett så verkar det läggas ungefär motsvarande summa på aktier som på fondsparande på ett år, men köpen av aktier sker två gånger per år. Inga 50-talet transaktioner på ett år här alltså. Inga större försök till "timing" utan helt enkelt en över tid ackumulering av tillgångar.
Jag tror att Blondinbellas strategi klarar sig bra både i upp som nedgångar i sin enkelhet. Jag tror den har en långsiktig mycket god potential. Jag tror att många har större långsiktig nytta av att härma den här strategin än att hoppa på alla nya finansprodukter och nynoteringar som sprids ut nu snabbare än den modernaste gödselspridaren.
Vad tror du?
Hon är även människan som rättfärdigade Lexingtons aktie med argumentet att den kostade 40 kr och H&Ms över 300 kr. Mitt intryck är snarare att hon är den typen av person som är driftig men som har byggt sin karriär på god vilja snarare än någon större skicklighet förutom förmågan att ligga rätt i tiden och skapa uppmärksamhet kring sig själv.
SvaraRaderaSå länge hon fortsätter med det samtidigt som hon sätter av en stor del av intäkterna i vettiga fonder så kan det nog gå bra.
Ja nog är vi alla mänskliga och kan göra mindre övertänkta saker, men portföljstrategin i sig är i sin helhet inte dum. Peter Lynch approachen är en bra början för stock-picking. Bättre än "Jag läste det var jättebra på ett aktie-forum" approachen i alla fall. :)
RaderaJag lyssnade på hennes Economistas pod och tyckte hon hade vettiga idéer, idéer som kan omsättas till verklighet bland sparare om det görs på rätt sätt. Mycket påminner om axplock av vad stora investerare säger. Köp det du förstår, gillar och har insikt i. Lägg alla ägg i en korg och bevaka den riktigt noga. Lite kombination av Lynch, Greenblatt och Buffett citat men översatt till vanlig svenska och inte på det vanliga aktienördiga sättet. Hennes strategi är bra, sen om hennes företagsval är så bra kan man ifrågasätta. Men hon köpte Axfood när den var billig och hållit kvar den. Lexington kanske däremot inte är det smartare valet. Det ska bli intressant att se hur det går för henne.
SvaraRaderaJa, en bra sund början. Behöver heller inte bli mycket krångligare om man inte vill (kombinationen månadssparande i fonder och några utvalda bolag som man tror sig kunna väl). Troligen får hon nog en hel ok avkastning även om alla stock-picks inte alltid blir jättebra, men vem lyckas 100% med det.
RaderaDet låter som en sund strategi hon har. Många skulle må bra av att härma den, och successivt öka sparkvoten.
SvaraRaderatror hon fått lite inspiration av Jan Bolmesons blogg www.rikatillsammans.se
SvaraRaderaTack för länken.
RaderaJapp!
SvaraRaderaVarför inte? Själv föreslog jag en portfölj här på bloggen av aktier som hade det gemensamt att det var något man stoppade i munnen. Swedish Match, Coke, Pepsi och Philip Morris. Det är därför jag är en Random Walker Ockhams rakkniv är alltid lika vass, och klar.
Med vänlig hälsning
Lars
Har för mig att Blondinbella sålde H&M och köpte VRG för pengarna. Inte den bästa affären en så länge. Hon gör nog bättre affär på sin blogg än sina aktieaffärer.
SvaraRaderaNog kan det vara bra att öka trögheten i processen för att köpa och sälja. Var det förresten inte Buffet som sade att börsen borde vara öppen bara en gång per år?
SvaraRaderaNär det gäller konsumentföretag och kvalitet tycker jag inte att det är så enkelt så att det man som konsument är nöjd med motsvarar en god aktieinvestering. H&M, och förresten också SHB, är kvalitetsföretag. Men produkterna/tjänsterna är mediokra, om än billiga i ena fallet, dyra i det andra. Som konsument undviker jag båda. NK, däremot, som har kvalitetsprodukter – förutsatt att man vill öppna plånboken – ägs i sig av Hufvudstaden. Den aktien skulle jag inte ha något emot. Men RNB, som äger ett antal av butikerna på NK: vem vill äga den?
//V-a
Nej fullt så enkelt tycker jag inte heller det är, men jag tror det är ett steg i rätt riktning att grunda sina investeringsbeslut på t.ex. intryck man själv kan få genom att besöka verksamheten. I motsats till att grunda det på t.ex. forum-snack. Det är ju fullt möjligt att själv gå förbi butiker och se om de har rea på rea på rea eller inte. Grundar man sina investeringar på saker som man själv har möjlighet att personligen följa och kolla upp så undviker man många otrevliga överraskningar typ sinande guldgruvor i Afrika, bio-medicin bolag som aldrig lanserar sina laboratorium produkter o.s.v.
Radera@V-a
SvaraRaderaHåller med dig. Den gamla sanningen att på Handelsbanken är man aktieägare, och inte kund gäller än idag. Var inne på HM för ett tag sedan begriper inget av detta. Såg ut som på Kiviks marknad. Är visserligen aktieägare så jag tog en sväng i butiken. Ett företag som jag verkligen blev positivt överaskad av var faktiskt McDonalds. Skulle besiktiga bilen mitt emot ligger ett McDonalds. Stegade in efter att min SLK runnit genom besiktningen. Prisvärt, och bra. En verkligen positiv överraskning. Tycker aktiens nyckeltal är synnerligen tilltalande.
Ha det bäst
Lars
I snitt kommer hon väl, precis som vi andra, att pricka index. Jag tycker hon verkar ha tre styrkor. Hon är smart nog att kommunicera sina tankar och får därmed hjälp av omgivningen att göra rätt (exemplet Lexington). Hon förstår människor, konsumtion och kommunikation (och bör välja bolag därefter). Hon är girig nog att leta och arbeta vidare till hon går med vinst. Sedan hamnar mycket fokus på att hon inte är rädd för att blotta okunskap. Den kan väl kanske vara ett problem (men är värre om den är dold). Det viktiga där tycker jag är att man söker kunskap. Det räcker nog inte med att enbart utgå från sin egen upplevelse. McDonalds har t.ex. stora problem i Japan och krångel i USA. Globalt har deras franschisetagare inte varit så här negativa till varumärket, bolaget och framtiden på 11 år https://twitter.com/MarketWatch/status/588585761663950849
SvaraRaderaDet är ju inget jag märker när jag beställer en Bigmac på Kungsgatan.
Hennes strategi inom aktier påminner om mitt. Jag håller mig till bolag jag förstår mig på som leverar produkter och tjänster jag tycker är bra. Mina innehav är Betsson, Tele2, ICA gruppen, Know IT och Avanza. Det var några år sedan jag ändrade strategi från att ha jagat de nästa vinnarna och istället fokuserat på vad jag kan och det har verkligen lönat sig för mig.
SvaraRadera