Detta blir det sista inlägget som behandlar omvärldsfaktorer som kan påverka Yaras intjäningsförmåga på kort och/eller medelång sikt. Denna gång riktas blicken mot Qatar.
Yara har andel i det, med Qatar, samägda Quafco.
Qatar kan tyckas vara en liten udda stat (med betoning på liten). Ett Emirat i Persiska viken med landgräns till Saudi Arabien.
Det är olje- och gasrikt så tillvida att någon skatt ej behöver erläggas av medborgarna. De qatarska medborgarna utgör i sin tur enbart 1/7 av befolkningen. Resten är gästarbetare som kommit från andra länder och som utgör landets egentliga arbetskraft. Arbetsförhållandena i Qatar för alla dessa gästarbetare har inte sällan kritiserats. Med den mängd pengar som flödar in varje år i emiratets statskassa har Qatar satsat på att finansiera diverse projekt och investeringar.
Ett av dem är en aggressiv expansion av det nationella flygbolaget Qatar Airways. Nyligen kritiserades Qatar Airways i svensk media för att hålla sina anställda (utländska gästarbetare) i livegen-liknande anställningsförhållanden.
Qatars investeringsfond äger också ca 13% i en av världens största banker, Barclays. 17% i Volkswagen (Scanias ägare), franska fotbollsklubben P.S.G. m.fl. (PSG köptes 2011 och Qatar lovade bl.a. direkta satsningar på spelarköp vilket också infriats. Zlatan är bara en av många stjärnspelare som nyligen köpts in för stora belopp).
Man har också använt pengarna till att bygga upp en av de största mediabolagen i arabvärlden, Al-Jazira, med både engelskspråkiga som arabspråkiga kanaler. Al-Jazira har inte varit okontroversiell, ej heller alltid populär bland grannländerna. Mediabolaget har gjort sig känt för att tillåta företrädare för organisationer som normalt inte får mediautrymme komma till tals. Liksom att vara närvarande med journalister där det händer, när det händer (Irakkrigen, Afghanistan-kriget m.m.) vilket gjort att andra kanaler så som BBC knutit avtal med bolaget.
Grannländer har kritiserat kanalen för att medverka till anstiftan av oroligheter. Inte minst har Saudi-Arabien varit kritiskt. Nu senast har Saudi-Arabien, Förenade Arab Emiraten och Bahrain kallat hem sina ambassadörer som en protest mot att Qatar, enligt dem, stödjer och uppmuntrar oroligheter i regionen. Nu är väl denna kritik inte svart-vit, utan beror på vilket perspektiv man har, men det har sagts att Qatar är en av finansiärerna till rebellerna i Syrien, muslimska brödraskapet i Egypten samt även var med och anstiftat upproret i Libyen.
Vad har då allt detta med Yara att göra?
Quafco är en av de viktigare samägda bolagen i Yara. Mellan tummen och pekfingret bidrar det med 1/10 av inkomsterna och är m.a.o. en kassako.Yaras andel i Quafco värderas till drygt 6 miljarder nok vilket per aktie blir drygt 22 nok/aktie.
Qatar är en potentiell "joker". Det är svårt att förutspå händelseutvecklingen och lika gärna som det går att tälja guld med täljkniv i och med tillgången till billig gas där så kan det bli kostsamt (likt Libyen satsningen) och eventuell kräva avskrivningar i miljardklassen om det vill sig illa.
Skillnaderna mellan de båda länderna, Qatar och Libyen, är dock några stycken.
Qatar har samarbetsavtal med t.ex. USA samt upplåter plats för en av USAs viktigaste baser i regionen. Det är dock ingen garanti för någonting då Egypten, som också haft säkerhetspolitisk samarbete med USA, fick se revolter.
Att de ska bli riktiga fientligheter mellan Qatar och t.ex. Saudi-Arabien är mindre sannolikt då de har en gemensam antagonist, Iran, mot vilket de oftast kan förena sig även om de kan ha skilda åsikter om annat.
Man ska dock aldrig säga aldrig och det enda som är säkert är att ingenting är säkert. Det gäller inte Qatar specifikt, ej heller Yara, utan alla länder och alla bolag.
Det går inte beräkna och/eller förutse allt. Världen är för oförutsägbar för det, men man kan i alla fall försöka få lite bredare perspektiv på saker och ting. Nu är det Yara och omvärldsfaktorer jag grottat ned mig i i de tre senaste inläggen, men det kan naturligtvis lika gärna göras via något annat bolag.
Den större, mer övergripande, frågan, är således hur ska man förhålla sig till investeringar i en ständigt föränderlig värld? Hålla sig ajour med allt, eller leta efter verksamheter som inte påverkas alls (eller mycket lite)?
Eller ska man helt enkelt strunta i alla spekulationer, förutsägelser och beräkningar och enbart månadsspara i en billig indexfond? Där varken en själv eller förvaltare behöver bry sig om vare sig bolag eller omvärldsfaktorer.
Vad tycker du?
Gillar din kritiska serie!
SvaraRaderaSitter på en liten post Yara sen ett tag tillbaka, har inte riktigt haft tid att följa den gångna utvecklingen och förutsättningar för framtiden. Håller med om att det finns en hel del oklarheter som definitivt kan slå på oms & marginal, men ser ändå positivt på NAV-utvecklingen och den relativt låga skuldsättningen. Så det lär väll bli en halvstökig resa framåt med råvaruprisfluktuationer och omvärldshändelser.
Må gott!
/Vat
Tack Vat. Jag skulle iofs kunnat göra en inläggsserie om hur befolkningstillväxten, minskad tillgång till näringsrik jordbruksmark m.m. kan öka behovet av konstgödsel framöver. Det är dock lite intressantare att gräva i riskerna. :)
RaderaJa det känns bättre att andra undergräver ens argument, för att minska risken något. Dock måste jag ändå säga att jag underskattade en del faktorer då Yara inhandlades. Vi får se hur det underliggande kassaflödet utvecklas den kommande tiden. Tycker inte att det finns så ofantligt många andra jordbruksexponerade bolag som har intressanta värderingar. Med den diversifieringen, konservativa finansiering och ej direkt markareal-relaterad.
RaderaSamtidigt finns det dock risk för 'anchoring' både sett till hypotes och grundvärdering/inköpspris.
Vet inte om jag blivit lite 'biased' av marknaden riskaversion på senaste tiden. Men frågan jag ställer mig är ändå: hur väl förberedda är de på ett utökat utbud från asien samtidigt som det finns risker i deras produktion? Ställer mig också mer och mer tveksam till vilken moat de besitter.
Ber om ursäkt för svengelskan, tänker tidvis på engelska och blir då stammande på svenska....
Eder Vat
Jag tycker att företag som påverkas kraftigt av omvärldsfaktorer och råvarupriser ska köpas när det blåser och stormar i omvärlden, och när råvarupriserna är ogynnsamma på grund av en tillfällig situation :)
SvaraRaderaDå är kanske kolindustrin och aktörer beroende av den något att kika närmare på nu? :)
RaderaHåller med föregående talare. Men även Kongsberg gruppen och telio holding tycker jag ser intressant ut på medelång sikt. I Sverige tror jag Loomis kan klara sig hyfsat nu jämfört med börsen.
SvaraRadera