torsdag 26 april 2012

Exit AstraZeneca

Nu har jag sålt av de sista av mina aktier i AstraZeneca. Som jag skrivit om tidigare så började jag sälja av tidigare i år. Idag i samband med Q1 rapporten gick de sista.

AstraZeneca är ett internationellt läkemedelsföretag verksamt inom flera olika segmentet gällande receptbelagda läkemedel. Det är en stabil utdelare och utdelningarna har växt över tid. AstraZeneca har tjänat och tjänar en hel del pengar och har använt en del av vinsterna för att återköpa aktier för att på så sätt bibehålla och höja vinsten och utdelningarna sett per aktie fastän omsättningen och vinsterna dalat över tid.

Förra årets Q1 var ett trendskifte. Det var nämligen första gången som omsättningen sjönk under Q1 i relation till Q1 året innan. Q1 2011 var omsättningen 8292 milj usd att jämföra med 8576 milj usd för Q1 2010. Jämför det med årets Q1 då omsättningen föll till 7349 milj usd.Det verkar inte som om man kunnat vända trenden och eftersom mindre pengar troligen kommer gå till återköp i år än förut så är min bedömning att mina år med AstraZeneca nu kommit till sitt slut.

AstraZeneca har visserligen pga av sina dåliga framtidsutsikter handlats till låga multiplar under en längre tid. Detta, i kombination med återköp av aktier, har gjort den till en intressant utdelningsinnehav och kan naturligtvis fortsätta vara det. Dock så finns det i dagens börsklimat många andra att välja på om man söker höga utdelningar. Andra bolag som genererar lika bra utdelningar men inte är förknippade med samma risk.  

Utgående patent är ett problem många läkemedelsbolag brottas med. Jag kan inte värdera huruvida AstraZeneca kommer eller inte kommer lyckas med att skaffa fram nya storsäljare. Jag har helt enkelt valt att se det som om de har lika stor chans till att lyckas som någon annan, men deras värdering har varit mycket mer attraktiv.

En springande punkt är dock förvärv av andra läkemedelsbolag. AstraZeneca verkar nu ha slagit in på strategin att köpa upp andra bolag som har läkemedelskandidater på gång. Nu finns alltså risken att man köper något dyrt som det sen aldrig blir någonting av. Risken är mindre vid aktieåterköp. Då vet man vad man får, så att säga., utifrån mitt sett att se det. Handlas aktien dessutom vid återköpen till ett pris som anses "billigt" så är det ju heller ingen nackdel i det perspektivet. Dock är jag generellt inte jätteförtjust i aktieåterköp, men jag kan förstå och uppskatta dess funktion. 

En gammal analys av AstraZeneca finns här. Som synes fick bolaget då ratingen A, vilket gör det till en av de minst kvalitativa bolag jag har/hade i portföljen. Nu har jag visserligen listat nya kriterier sedan den analysen gjordes, men jag tror inte jag skulle ha "uppgraderat" bolaget baserat på det i alla fall.

Jag minns att jag tog in AstraZeneca i portföljen bl.a. baserat på utdelningarna samt att den såldes till låga multiplar. Även om utdelningarna utgjort en "kudde" så har tyvärr själva affärsverksamheten inte lyckats vända och de låga multiplar som bolaget har värderats i har hängt i. Jag drar därför samma slutsats som den kända investeringsprofilen Mhonish Pabrai, att det efter 2-3 år är dags att gå vidare såvida inte trenden vänt. AstraZeneca liknar en s.k. Value Trap Kanske kommer affärerna utvecklas bättre för bolaget framöver, men då bolaget inte ens enligt mina egna investeringskriterier uppnår "topp-status" i sin rating så är det troligen så att jag gjort en missbedömning. Alternativt så är mina förutsättningar att få pengarna att växa bättre på annat håll där jag har bättre förståelse för verksamheten.

Vad är din syn på AstraZeneca?



10 kommentarer:

  1. Jag äger Astra Zeneca och ligger back ca -10% sedan en ganska lång tid tillbaka, men eftersom jag började min aktiekarriär som utdelningsinvesterare kommer jag ligga kvar i aktien ändå tills aktien stiger uppåt igen, under tiden håvar jag förhoppningsvis in utdelningar 2gr/år och då spelar det ingen större roll om jag ligger back i aktiekursen så länge direktavkastningen är godkänd.

    Mvh //Ekonomisk Trygghet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så länge man får den avkastning man tänkt sig så behöver man inte göra något. Själv har jag gjort bedömningen att den kan nås på annat håll, men nu har jag dock utsatt mig för risken att ha fel och hamna i något värre. :)

      Radera
  2. Jag har sålt av mina AstraZeneca de senaste åren. Tyvärr tror jag AZ har hamnat i en nedåtgående spiral. Utdelning, vinst och aktiekurs kommer att minska med åren.

    De tvingades lägga ner forskningen inom neurovetenskap i Södertälje för att spara pengar. Att istället satsa på uppköp av mindre bolag är en väg framåt men det känns inte speciellt innovativt och blir dyrt i längden.

    Jag tror man får bättre värde för sina pengar i andra bolag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja just uppköpen kan bli dyrt känner jag också och det är jättesvårt att försöka gissa hur det kommer gå.

      Radera
  3. Jag tror AstraZeneca har många jobbiga år framför sig. Med lite nya ansikten i ledningen kan man hoppas på en nytändning. Det man får hoppas på är att de gör några kloka investeringar och uppköp av mindre bolag.

    Om jag hade haft AstraZeneca så hade jag sålt på direkten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vi får hålla tummarna för att det går att vända utvecklingen. :)

      Radera
  4. AZN's breast cancer drug Arimidex has already lost patent protection and sales halved last year, while its second-best-selling drug, Seroquel for schizophrenia, lost U.S. patent protection earlier in March.

    The patent on Nexium for ulcers, AZN's third-biggest seller, expires in 2014.

    Crestor, AZN's top-selling heart drug will lose its patent in 2016.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I believe its Warren Buffett who once said that patents are the worst form of a moat a company can have. It sure looks like it when they expires.

      Radera
  5. Även om multiplarna är låga och utdelningen god så är AZN, enligt mitt sätt att se på saken, det bolag på Large-Cap som har absolut konstigast strategi för sin operativa verksamhet. Eller snarare avsaknaden av en strategi.

    Nedläggningen av Södertälje är konstig, och att förvärva forskningsbolag i ett bolag som framhåller sin egen forskning som en stor konkurrensfördel är ännu märkligare.

    Även om AZN inte kommer att rasa ihop nästa kvartal så tror jag att ledning/styrelse tagit för många dåliga beslut som kommer att hämma bolaget på sikt. I ljuset av det så är också Brennans ersättningar absurda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag såg någon nyhetsrubrik nämna 500 milj...

      Radera