söndag 28 augusti 2011

Fredrik Lundberg

Bloggaren defensiven plockade nyligen in förvaltningsbolaget Lundbergs i portföljen. Om bolaget i sig skriver defensiven i inlägget Analys av Lundbergs - Sveriges Berkshire?

Själv ska jag inte skriva mycket mer om bolaget i sig. Jag blev nämligen först och främst intresserad av Fredrik Lundberg och hans investeringsfilosofi. Bevisligen har det gått bra för Lundberg. Hur har han gjort? Först lite bakgrund.

Fredriks far Lars Erik Lundberg startade 1944 ett byggföretag och lyckades väl under de kommande åren som byggmästare. Tidigt började Lars Erik också bygga upp ett eget fastighetsbestånd. Under 50,60 och 70-talet byggdes fastighetsinnehavet successivt upp. Mot slutet av 70-talet kom också intresset av andra investeringar i nya branscher och man började köpa upp innehav i ett flertal olika bolag, Holmen, Alfa Laval, Siab, Östgöta Enskilda Bank m.fl. 1983 börsnoterades Lundbergs med Fredrik Lundberg som VD.

Den svenska finanskrisen i början av 90-talet drabbade Lundbergs hårt. Man var tvungen att rädda Östgöta Enskilda Bank med stora kapitalinsatser. Senare avyttrades banken till Danske Bank. Under 1990- och 2000-talet har Lundbergs fortsatt göra investeringar i utvalda börsnoterade företag. Främst inom Handelsbankssfären.

På mindre än 100 år (två generationer) har Lundbergs vuxit till en av Sveriges mest inflytelserika familjer och gjort Fredrik Lundberg till Sveriges 10:e rikaste.



Fredrik Lundberg verkar inte vilja vara i rampljuset allt för mycket. Han gör framträdanden främst på årsstämmor och liknande evangemang. Intervjuerna är förhållandevis få. Dock har jag lyckats hitta några. Den äldsta från 1999.

Lundbergs innehav framstår som ganska "tråkiga". Sett till tillväxten i de enskilda innehaven så är det knappt att de slår index. Ändå har Lundberg lyckats överavkasta index år efter år.

Som person (utifrån vad jag kan få fram från olika intervjuer) framstår Lundberg som tålmodig. Han verkar också vara något av ett kontroll-freak, teknik, sport- och friluftsintresserad. "Mitt främsta fritidsintresse, om man får kalla det så, är familjen. Sen kommer skidåkning, jakt och lite golf. På vintrarna åker jag skidor nedför. Och nu i sommar vill jag dit (Alperna) och vandra - inte klättra. Det har jag inte kompetens för."

Lundbergs är noga med att välja medarbetare samt med ett stort intresse för att bygga upp saker. Pengar i sig verkar inte längre vara drivkraften utan tjusningen i att få bygga upp något från grunden eller vidareutveckla. Dessutom verkar han inte tänka alltför mycket i termer av kvartalsrapporter, börssvängningar eller dylikt.

"Sju av tio VD:ar tycker att finansanalytiker och journalister är för kortsiktiga. Hela tiden är det fokus på åtgärder för att göra aktien populär eller skifta ut pengar till aktieägarna,lösa in, komma med skojfriska uttalanden om vad man ska göra.Dessutom är det så att kortsiktigt åstadkomna resultat inte bygger ett företag på lång sikt. Kortsiktighet är nonsens i dessa sammanhang. Men många ägare faller efter för det här,stämmer in i kören, och gör dumheter som skadar företagen på lång sikt.

Räcker det inte med att man som huvudägare vill vara med och utveckla och driva fram ett företag som har goda förutsättningar? Jag har inget smart kort i bakfickan - nu ska jag göra den och den affären och splittra upp si och så och köpaoch sälja det och det. Om jag gör en investering som privatmänniska, gör jag det för att jag tror tillgången - just det företaget - kommer att ha en bra utveckling, så att jag fåren bra tillväxt och en bra avkastning. Detsamma gäller för Lundbergs."


Fredrik Lundberg köper in sig i ett bolag när han har pengarna och bedömer det vara ett bra bolag som långsiktigt kommer vara en god affär. Att tima marknaden verkar inte ingå i hans strategi. Samtidigt har han dock, om möjlighet ges, en förkärlek att försöka köpa då han bedömer ett bolag vara billigt. "Vi började köpa i Industrivärden när börsen var lågt värderad. Det är främst vid sådana tidpunkter man har möjlighet att göra fördelaktiga investeringar."

Däremot är han väldigt försiktig med belåningen. Aktieportföljen ska vara obelånad och fastigheterna är också väldigt lågt belånade. "Vad man måste se till är att i alla lägen ha en bra finansiell ställning så att man har råd att övervintra. Det har vi och därför känner jag ingen som helst oro. Sedan går vi in i en tid som blir mycket tuffare för varje företag och då får man anpassa sig efter det"

På frågan varför han betraktas som en person som är ovillig att ta risker svarar Fredrik Lundberg "Det är inget jag skäms för. Jag tycker det är ett positivt omdöme. Och det borde ju innebära att de som är aktieägare i Lundbergs kan sova gott om nätterna."

Onoterade innehav är ingenting för herr Lundberg. Han vill ha poster som är betydelsefulla i den meningen att han kan vara med och påverka. "Vi vill investera i marknadsnoterade, transparenta bolag, där vi kan vara med om att genomföra förändringar. Vi vill inte ha en minoritetspost i ett onoterat bolag, där huvudägarna har resten."

Vad anses Fredrik Lundberg själv om hur man ska bli en långsiktig framgångsrik investerare då? Jo han lyfter fram några enkla, men viktiga saker. "Jag vill inte spela rollen som aktieguru. Men grunden är att leta efter företag med bra produkter och bra ledning, som kan ge företaget en stärkt marknadsposition. Jag försöker hitta gedigna företag som jag tror har en bra framtid – bolag som Handelsbanken, Holmen och Sandvik. Jag ger mig inte på företag med produkter och verksamheter som jag inte förstår. Det var därför jag inte hamnade i IT-bubblan. Lundbergs hade inte en krona där. Om jag ska välja en enda faktor som den viktigaste i ett företag blir det ledningen."

Angående ersättningar till just ledande befattningsinnehavare så har Lundberg uttalat "Min inställning är att duktiga ledare ska ha bra betalt. Jag har inget emot bonusar – om de är kopplade till uppgiften. Man ska inte få bonus för att dollarkursen går upp eller för något annat man inte själv kan påverka."

Lundbergs innehav består i huvudsak av stabila och säkra investeringar där innehaven levererar ett bra kassaflöde i både goda som dåliga tider till Lundberg som kan återinvesteras. Det finns inget "sexy". Tvärtom så är innehaven ganska "gubbiga". Lundberg bygger metodiskt med liten tanke på kortsiktiga svängningar i ekonomin men med ständig fokus på att riskminimera i termer av kapitalstruktur och genom att investera i verksamheter man förstår och kan värdera. Med tid och tålamod lyckas man därmed där andra mer kortsiktiga misslyckas.

4 kommentarer:

  1. Trevligt inlägg. Jag tror att en annan viktig drivkraft för Fredde (och förklaring till låg belåning) är säkerställa familjebolagets fortlevnad. Att så småningom kunna lämna över ett starkt Lundbergs till döttrarna.

    SvaraRadera
  2. Mycket bra inlägg. Det skulle vara kul med ett till inlägg om försvarsindustrin, kanske till och med en analys av tex BAE Systems, Finmeccanica eller L-3 Communications. Keep up the good work!
    / HisDudeness

    SvaraRadera
  3. Tack för kommentarerna.

    Jag ska tänka på och se om jag kan göra något ytterligare inlägg gällande försvarsindustrin. Kul med förslag!

    SvaraRadera
  4. Mycket bra inlägg! Jag läser det flera år efter att du skrev det och gillar det skarpt. Ska ta mig en närmare titt på Lundbergs och se vad de har ett erbjuda :)

    Allt gott
    /DanielWikstrom

    SvaraRadera