Nu har turen kommit till att göra en analys utifrån mina ratingkriterier av Hennes & Mauritz
Large eller midcap eller motsvarande: Ja, noterat på OMX largecap.
Tydlig ägare >20%: Stefan Persson med familj äger 37% av kapitalet och 70% av rösterna.
Ger bolaget och förväntas det ge utdelningar? Ja, H&M ger utdelningar och de finns inget som tyder på att de inte skulle kunna fortsätta med detta.
Klarar sig verksamheten undan från påverkan av makro-faktorer så som råvarupriser och börssvängningar? Ja, H&Ms verksamhet påverkas inte nämnvärt av dessa faktorer utan fortlöper och genererar vinst som vanligt.
Klarar sig verksamheten utan att vara beroende av innovativ produktutveckling? Ja, även om det finns ett visst mode-inslag så är det inte avgörande för verksamheten att ligga i bräschen för mode-trender.
Konjunktur-okänslig: H&M har levererat ökade vinster och utdelningar i över 10 år, genom hög- som lågkonjunktur.
Är räntebärande skulder lägre än eget kapital? Ja. Räntebärande skulder verkar vara ett okänt begrepp inom H&M och förhoppningsvis fortsätter det vara det.
Bättre än index? Ja. H&M har dels en bra direktavkastning men framförallt en historiskt uppvisad totalavkastning över tid som är få bolag förunnat. Även om expansionen går långsammare framöver bör det ändå utveckla sig bättre än index.
Förtroende för ledningen: Ja.
Hennes & Mauritz får godkänt på 9 kriterier av 9. Detta leder då till rating: AAA.
Slutsats
Hennes & Mauritz lovordas ofta och det med rätta. Som ett AAA ratat bolag så platsar H&M definitivt i en långsiktig portfölj. Kombinationen av goda utdelningar och förhållandevis hög tillväxt, allt utifrån en skuldfri position, skapar ett oerhört starkt bolag.
Fint att köprekarna börjar trilla in nu!
SvaraRaderaAtt bolaget platsar i en portfölj, innebär inte att aktien gör det. Analysera gärna värderingen och modemedvetenheten, för du avfärdar det utan vidare, men det känns som att det är viktigt att tillfredsställa modemedvetna och lättrörliga konsumenter även för HM.
SvaraRaderaTack för kommentarerna.
SvaraRaderaAtt aktien platsar är jag själv övertygad om då H&M gått från att enbart finnas representerad via indexfonds-innehav till att vara mitt största enskilda innehav efter att värderingen sjönk. På forumet har jag angett att upp till ca 225 kr är en ok köp kurs på H&M, framräknat efter några enkla principer influerade av boken Single Best Investment.
Klädmode är jag själv ej intresserad av, ej heller har jag någon åsikt om hur det kommer se ut framöver. Jag går helt enkelt på historiska resultat.
Låt mig även få provocera lite genom att säga att I min föreställningsvärld köper den stora massan modemedvetna sådant de sett på reklam, inkl vad som exponerats via t.ex. kändisar, filmer et.c. (produktplacering). H&M har råd att finansiera en hel del reklam och produktplaceringar om konkurrensen skulle hårdna om dessa konsumenter.
Att företaget platsar är ju skäl nog att bevaka det. Sen får man ju analysera till vilket pris man värderar företaget och till vilket pris man är beredd att betala för aktien.
SvaraRaderaAtt titta på aktien i sig låter lite som trendspaning.
"Klarar sig verksamheten undan från påverkan av makro-faktorer så som råvarupriser och börssvängningar? Ja, H&Ms verksamhet påverkas inte nämnvärt av dessa faktorer utan fortlöper och genererar vinst som vanligt."
SvaraRaderaTror du inte att bomullspriset kan påverka HM?
http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=cotton&months=60
Tack för alla kommentarer.
SvaraRadera@Kristoffer Nej jag anser inte att bomullspriset påverkar H&M nämnvärt. Inte i den betydelsen som kriteriet är tänkt. Järnmalmspriser har en avgörande betydelse för om järngruvor går med vinst eller ej. Bomullspriset har inte alls lika stor påverkan på marginalerna eller är av lika stor vikt för verksamheten. Det går åt ca 1 och 1/2 pound bomull till ett par jeans. Det är ca 3 usd i "bomullskostnad".
forts... om bomullspriserna halveras eller fördubblas har därmed en väldigt liten betydelse i det stora hela. Jämför med om järnpriset halveras eller fördubblas och den inverkan på ett enskilt järnmalmsbolag det får. Det är i det perspektivet kriteriet värderas huruvida det påverkas nämnvärt eller ej. Alla bolag påverkas naturligtvis av råvarupriser (som genom historien alltid varit väldigt volatila) men min utgångsperspektiv är att fråga mig om det är av avgörande vikt för bolagets verksamhet och lönsamhet.
SvaraRaderaTack för ett bra och utförligt svar! Trevlig helg!
SvaraRaderaTack själv för frågan. Frågor ger mig möjlighet att bli bättre på att förklara vad och hur jag menar. :)
SvaraRadera