torsdag 3 april 2014

Värst av de värsta

Är man intresserad av att hålla sig ajour med var korruption anses vara värst så finns det s.k. Corruption Perception Index att tillgå. Varje år listas länder utifrån hur illa korruptionen bedöms genomsyra landet.

Är man dessutom intresserad av en hyfsad stabila politisk situation, samt anser att demokrati i dess form vi i Sverige är vana att definiera demokrati på är en garant för hyfsad god stabilitet så kan Democracy Index vara intressant. Ett index som delar in världens regimer i funktionella demokratier, demokratier med anmärkningar, hybridregimer och auktoritära regimer.

Men regimer som håller hårt i taktpinnen garanterar väl stabilitet tänker någon? Nej, historien visar ofta att det är där de mest omtumlande omvälvningarna sker när de väl sker. Om du jämför demokratier med en burk som får pyspunka av och till så är motsatsen en burk som slutligen imploderar av det uppbyggda trycket.

Samkör man "Corruption Perception Index" med "Democracy Index" så kan man få fram de länder som hamnar sämst till på båda. Länder som både har en hög andel korruption samt leds av  auktoritära regimer d.v.s. på sätt och vis värst av de värsta.



Vilka är då dessa länder enligt Corruption Perception Index och Democracy Index? En lista i alfabetisk ordning följer nedan:

Afghanistan, Angola, Azerbadjan, Burma, Burundi, Centralafrika, Demokratiska Republiken Kongo, Elfenbenskusten, Eritrea, Guinea, Iran, Kamerun, Kazakstan, Kongo, Laos, Nigeria, Nordkorea, Ryssland, Somalia, Sydsudan, Syrien, Tadjikistan, Tchad, Togo, Turkmenistan, Uzbekistan, Vitryssland, Yemen och Zimbabwe.

För den defensivt lagde investeraren som vill att investera ska vara lika tråkigt som att se målarfärg torka kan det kanske vara lämpligt att undvika bolag noterade i ovanstående länder och/eller bolag med en större andel av sin verksamhet i dito? För andra kanske det utgör möjligheter som inte går att få på andra ställen?

Hur tänker du kring korruption och respekt för demokrati och mänskliga rättigheter? Är det något du tar med i din bedömning? Vågar du investera i ovanstående länder?

1 kommentar:

  1. För mig är det ganska många faktorer som spelar in. När det gäller etik är jag rent teoretiskt sett mer liberal än vad jag är i praktiken. Den teoretiska gränsen för investeringar är att jag inte vill stödja delas verksamhet med t.ex. nyemissioner men jag har ingenting emot att ta deras utdelning. I praktiken tappar jag dock snabbt intresset för oetiska bolag och struntar därför i sådana case.

    Om vi struntar i etiken tycker jag däremot fortfarande inte att länderna på listan är särskilt intressanta. Minimicourtaget är gigantiskt och risken för totalkatastrofer på grund av osäker politisk inriktning är gigantisk.

    Det enda företaget jag skulle kunna tänka mig i dagsläget som har stor verksamhet i ett odemokratiskt land är G5 Entertainment som har en hel del programmerare i Ryssland. Men där handlar säkerheten om att de främst har kostnader i Ryssland medan intäkterna flödar in till deras svenska moderbolag.

    SvaraRadera