måndag 28 april 2014

Indutrade Q1 2014

Indutrades rapport för jan-mars återfinns här.

Omsättning, orderingång (en del hänfört till förvärv ej organisk tillväx) liksom resultatet ökade. Överlag en mycket bra rapport.

Vinsten per aktie för Q1 blev 3,15 kr (2,68) vilket ger en 12 månadersrullande vinst på 15,15 kr/aktie.

Indutrade har ju en förvärvsdriven tillväxtsstrategi och två nya förvärv gjordes under Q1. Ett i Sverige och ett i Schweiz. VD nämner oron i Ukraina, men verkar ändock positiv.

"Ny marknadsoro har tillkommit under senare tid genom Ukrainakrisen. Hur den utvecklas återstår att se. Hitintills tycks den positiva marknadsutvecklingen fortsätta oberoende av krisen. I grunden finns det förutsättningar för att den trenden fortsätter."

Indutrade finns på min bevakningslista, ej portfölj. Noterbart sedan jag gjorde min första analys av bolaget baserat på siffror från 2012 och tidigare är två saker. Största ägare är inte längre Industrivärden utan Lundbergs och (viktigast utifrån mitt perspektiv), balansräkningen har stärkts. Det egna kapitalet är nu större än andelen räntebärande skulder (2757 milj kr vs 2539 milj kr). Debt/Equity är i nuläget 1,59 (då var det 1,85). Minskad hävstång är i min värld minskad risk och bolaget "graderas" därmed upp i mitt system i att betygsätta kvaliten på bolag, från A till AA.

5-års vinsten som medel ligger för bolaget på 12,20 kr/aktie (2009-2013) d.v.s. drygt tre kronor lägre än dagens 12 månaders rullande. Omsättningen motsvarar ungefär 225 kr/aktie.

Kursen 290 kr vilket motsvarar ett PE TTM på 19,1. Direktavkastningen är 2,4%. Det ligger under 5-års medel på 3,2%.

Jag anser att Indutrade gör mycket rätt, men priset är inte riktigt där jag vill ha det för att köpa. Jag fortsätter därför att avvakta. Ett alternativ vore att få exponering mot detta (och andra) välskötta bolag via Lundbergs nu när Lundbergs sett till att köpa Industrivärdens tidigare andel.

Angående pris, så en kul detalj är att jag alltid ansett Indutrade övervärderat t.o.m. när det handlats för ett pris lägre än det jag anser är motiverat att köpa för idag. Det visar på svårigheten med att värdera bolag samt det faktum att inte allt för sällan så växer bolag in i sina (tillsynes höga?) värderingar. I alla fall de välskötta bolagen.

En tankeställare är då att tiden kanske används bäst, inte genom att försöka hitta billiga bolag, utan välskötta. Lägga mindre tid på att försöka värdera bolag och mer på att försöka förstå dess kvaliter. Pris är ändock enbart en funktion av kortsiktig efterfrågan och utbud. Kvalite är en funktion av långsiktigt och hårt arbete.

Hur ställer du dig till pris vs kvalite?

Några tankar kring Indutrade?

5 kommentarer:

  1. Om man bara köper "billigt" i en normal marknadssituation, finns det risk att man blir sittande med prylar från Ullared när man egentligen vill ha kvalite som räcker hela livet...
    Hawk

    SvaraRadera
  2. Jag vill påstå att Indutrades vinster alltid är underskattade av redovisningsmässiga skäl. I strategin ingår att göra förvärv till 4-8 ggr vinsten. Dessa förvärv görs ofta dyrare än det förvärvade bolagets egna kapital. Om ett förvärvat bolag har 100 i eget kapital kanske Indutrade köper bolaget för 200. Denna skillnad om 100 måste allokeras. Indutrade brukar ta upp en stor del av differensen som immateriella tillgångar i form av kundkontrakt, licenser osv. Dessa skivs sedan av linjärt på 10+ år vilket belastar resultatet. Skulle de i stället ha tagit upp allt som goodwill hade de inte haft några extra avskrivningar. 2013 uppgick dessa avskrivningar till 133 mkr. Det kan jämföras med ett EBIT om 856 Mkr. Dessa borde läggas tillbaka vid värderingen. Alla industrigrossisterna (Indutrade, Lagercrantz och Addtech) har klockrena affärsmodeller. De kommer inte att vara dyra för alltid. En vacker dag är multiplarna betydligt lägre och då gäller det att vara beredd.

    Irving Kahn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja de verkar vara typiska bolag som är bättre än siffrorna visar. Verkar som om rörelseresultatet skulle kunna vara ca 15% högre än redovisat i medel under de senaste 5 åren om man återför de avskrivningarna. Men bara för att jag ska förstå dig rätt. För förvärven 2013 redovisas goodwill 200 och agenturer, kundrelationer m.m. 196 (sid 18 Bokslutsrapporten 2013). Huvuddelen av de immateriella anläggningstillgångarna skrivs av på 10-20 år vilket för 2013 resulterade i avskrivningar på 148 milj kr (sid 13). Vart finner du de 133 milj kr?. Det är ju marginell skillnad mellan 148 och 133 iofs men vill bara se till att jag inte missar hur du menar.

      Radera
    2. Du har rätt. Jag kollade snabbt i not 13 i årsredovisningen och tog bara med avskrivningar på agenturer och kundrelationer. Det tillkommer avskrivningar på licenser etc. på 10 Mkr och övriga avskrivningar på 5 Mkr. Sedan skrev de ned goodwill med 82 Mkr. Om man tror att posten inte är återkommande i sin natur, kan den också adderas tillbaka.

      En av mina bästa aktieaffärer vad Addtech som jag sålde ett halvår sedan. Jag köpte i slutet av 2009 och motiveringen var då att de hade en bra bit kvar till ATH. Jag visste inget om strategin, affärsmodellen eller värderingen. Det var en bit till ATH. Nu gick det bra, men jösses vad mörkrädd jag blir när jag granskar mitt eget resonemang. Ibland vinner vi, ibland förlorar vi, antar jag.

      I. Kahn

      Radera
  3. Jag tror du är något på spåren med dina sista rader....

    "En tankeställare är då att tiden kanske används bäst, inte genom att försöka hitta billiga bolag, utan välskötta. Lägga mindre tid på att försöka värdera bolag och mer på att försöka förstå dess kvaliter."

    Jag, som är en ganska lat men klok värdeinvesterare, letar bara efter bra bolag, och låter marknadens långa börscykler sköta prissättningen.
    Bra bolag har kloka, kompetenta och aktieägarvänliga företagsledningar och huvudägare.
    Priset på (alla) aktier påverkas till 90% av marknaden och 10% av företagets unika egenskaper. Marknaden går alltid i börscykler med en längd på cirka 7 år.

    I princip har man ett halvår på sig att göra riktiga klipp och sen ytterligare 3 eller 4 år då man kan köpa till hyfsade priser i varje börscykel.
    Det som behövs är "bara" tålamod och ett stort kapital när det är dax att "köpa bra bolag billigt".
    Självklart har jag Indutrade i min portfölj som jag började köpa 2010 och med GAV på 200.- . Jag kommer att köpa flera hösten 2015..... antagligen även då runt 200.-.

    Besser

    SvaraRadera