Per Penning skrev, som alltid, ett tänkvärt inlägg nyss: Despot.
Samtidigt går t.ex. Skagen och fyndar: Fondbolaget går mot strömmen i Ryssland och vissa miljonärsbloggare passar på att köpa Rysslandsfonder: Köpt färdigt i Ryssland.
Hur ska man tänka i ett sådant här läge? Det är inte ens enkelt att få reda på hur "läget" är.
Å ena sidan hävdas det i rysk media (t.ex. artiklar ur svenskspråkiga Rysslands röst) att över en halv miljon flyktingar flytt från Ukraina till Ryssland, att USA och EU ligger bakom och stödjer oroligheterna i Ukraina samt att Polen, Ungern och Rumänien gärna vill dela upp Ukraina mellan sig. Det senaste har t.o.m. kopplingar till svenska ubåtar då det menas att svensk säkerhetstjänst straffar ThyssenKrupp (äger Kockums varv) för deras ryska dotterbolag och leveranser av materiell till Ryssland genom att beslagta dokument, mjukvaror och materiell från dem.
Å andra sidan hävdas från ukrainskt håll (t.ex. artiklar ur engelskspråkiga The Interpreter) att ryska specialstyrkor opererar i landets östra delar. Främst i den folkrikaste av de tre östliga provinserna, Donetsk. Betalda provokatörer ska tydligen få 500 usd i betalt för att medverka i intagandet av byggnader, 40 usd för att vakta dem och Ryssland försöker splittra landet för att sedermera kunna annektera delar av Ukraina.
Artiklar på Wikipedia är en historia för sig och det går sammanfatta det med att det redigeras och skapas nya artiklar från alla håll där.
Hur ska man förhålla sig? Personligen lutar jag åt Per Pennings perspektiv.
Om man t.ex. ena dagen från ryskt håll förnekar inblandning i Krim för att andra dagen hylla insatsen från sina väpnade trupper där så har man i princip förlorat all trovärdighet. Hela situationen i Ukraina känns extremt iscensatt.
Utvecklingen i Ryssland känns också otäckt bekant. Det skedde en liknande i Tyskland på 30-talet då med en annan despot som med allt hårdare medel förtryckte oliktänkande samt tog sig rätten att annektera landområden. Först de med tyskspråkig befolkning, sedermera andra. Allt under olika förevändningar. Den historiska kontexten är heller inte helt olika både Tyskland och Ryssland/Sovjetunionen hade genomlidit "nederlag" på ett eller annat sätt och det fanns en revanschism i statsideologin.
Hur hade man agerat som investerare om man levt på 30-talet? En mängd annekteringar/maktövertagandet skedde innan krigsutbrottet 1 september 1939. Danzig (23 november 1934), Österrike (13 mars 1938), Sudetlandet (1 oktober 1938), Böhmen och Mähren (15 mars 1939), Slovakien (15 mars 1939). I efterhand har många beklagat sig över hur den tidens människor kunde det låta fortlöpa så långt som det gjorde, men var de så mycket annorlunda än dagens människor?
Då liksom nu är gemena man upptagna med vardagsbestyr. Mediabruset är någonting som finns i bakgrunden, men inget egentligen som berör. Vi har tillgång till mycket, mycket mer och snabbare informationskanaler och media nu än då, men vad hjälper det? Det gör bilden endast än mer fragmenterad och svårtolkad.
På samma sätt så hjälper det inte att överanalysera en investeringsmöjlighet. Användandet av post-it lappar ger troligen lika bra resultat över tid som användandet av essäer och excel ark.
Huvudfrågan här var dock om man ska investera i Ryssland, ryska fonder m.m.
Hur tänker du?
Jag tror att synden kommer att straffa sig själv för dessa investerare.
SvaraRaderaRyssland har gått in med stridsvagnar i Ukraina (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18729887.ab) och Putin har redan innan visat att han inte har någon som helst respekt för andra människors äganderätt.
Med tanke på att konflikten fortfarande eskalerar tror jag därför att de har skitit i det blå skåpet både ur ett finansiellt och etiskt perspektiv. Aktierna blir antagligen ännu billigare och dessutom blir jag inte ett dugg förvånad om rysk exportindustri sjunker ytterligare samtidigt som Putin gör det svårt att föra ut pengar ur landet.
Lyckligvis verkar det vara Ukrainska förrädare och inte ryssar. http://www.kyivpost.com/content/ukraine/insurgents-in-kramatorsk-in-armored-personnel-carriers-fly-russian-flag-live-update-343745.html
RaderaPutin kan nog göra vad som helst för att behålla makten inkl förstatliga alla bolag.
SvaraRaderaDet är nog större risk för Fortum och andra som har verksamhet i Ryssland, än för sparare i rysslandsfonder. Företag med dotterbolag i Ryssland kan få se sina verksamheter reglerade (eller förstatligade som någon skrev ovan). Om rysslandasfonderna investerar i ryska företag så kommer de säkert att klara sig (om företagen inte drabbas av exportrestriktioner från omvärlden).
SvaraRaderaMen själv håller jag mig borta från Ryssland (och en del andra tillväxtmarknadsfonder) av rent etiska orsaker. Det finns gott om andra alternativ där man kan spara med gott samvete.
Fragan ar val om man ska investera overhuvudtaget just nu. Ryssland ar det inte tal om, det ar for mycket risk.
SvaraRaderaHåller med tidigare kommentarer; det är för hög politisk risk och jag investerar inte av princip i ett så slutet och odemokratiskt land. Med det sagt, anser man den politiska risken hanterbar och etiken OK så kan det mycket väl vara en god risk/return, men för mig är Ryssland big no-no oavsett värdering.
SvaraRadera