Det har varit en rapporttung vecka nu när flertalet bolag avlämnat Q2 rapport. Nedan följer lite noteringar och allmänna funderingar.
Axfood har jag haft sedan länge och är en stabil utdelare. Lyckat man köpa till ok pris så har en andel i bolaget enligt mig en given plats i portföljen. Nu är det ett tag sedan jag lyckades med det och min förhoppning var att jag skulle få möjlighet nu vid Q2 rapporteringen. Ibland kommer rapporter in som gör analytiker besvikna med påföljande kursfall på kort sikt.
Axfood levererade dock i linje med förväntningar. Vinsten blev för Q2 blev 4,31 kr/aktie (4,30). Ser man till H1 så ligger vinten på 7,68 kr/aktie (7,58). Jag kan inte göra annat än att förmoda att vinst och utdelning kommer ligga i linje med vad man gett tidigare d.v.s en vinst på ca 16 kr/aktie och en utdelning på 12 kr.
Norska Yara tittade jag närmare på i början av året och blev då imponerad över de kvaliteer som bolaget uppvisade. Yara är en stark köpkandidat när jag finner priset är attraktivt. Vinsten för H1 är nu uppe i 20,44 nok/aktie (17,75) och man sitter på en mycket stark kassa motsvarande 29,20 nok/aktie.
Problemet med Yara är att kursen tagit fart uppåt. Vinstmarginalerna är just nu väldigt goda inom branschen med följd att vinsterna blir rekordstora. Mentalt sett så har jag svårt att förmå mig till köp i ett bolag som jag vill hålla i många, många år om affärsomständigheterna för tillfället är väldigt goda för bolaget. Under förutsättning att bolaget har goda och stabila framtidsförutsättningar så finns det ju egentligen bara ett sätt att misslyckas med en placering i det, genom att köpa för dyrt.
Hur som helst, min bedömning är att Yara kommer ge 8 nok i utdelning. Man har förmåga till extra utdelningar om man så vill, men man vill också växa så jag tror att man i första hand söker göra förvärv med hjälp av sin stora kassa.
Finska Kone är en nykomlingen bland favoriterna. Ett bolag som jag ska titta närmare på men som initialt ser mycket intressant ut i och med att det uppfyllde alla mina kvalitativa krav.Vinsten för H1 ligger i linje med förra året 0,94 euro/aktie (0,94). Jag är mycket imponerad av Kone.Tyvärr verkar Mr Market också vara det. Kone är dock ett bolag väl värt att hålla ett öga på även fortsättningsvis. Förr eller senare inträffar något som gör att börsen generellt eller bolaget specifikt hamnar i onåd.
Fortum är ju ett sådant bolag som inte är populärt för tillfället.Om man som en parallell säger att Yara dragit fördel av att skördar blivit dåliga, livsmedelspriser ökat och därmed även efterfrågan på konstgödsel, vinsterna och förväntningarna är höga på Yara så kan man i Fortums fall säga tvärtom. Vattenmagasinen är fyllda, elpriset är lågt och vintern har varit mild.
Vinsten för Q2 blev 0,21 euro/aktie (0,53). Sett till H1 så var vinsten 0,77 euro/aktie (1,29). Ingen rolig utveckling. Det ligger i nivå med 2009 års nivåer men tyvärr så är kassan inte lika välfylld nu som då. Den motsvarade vid utgången av Q2 ca 0,45 euro/aktie. Räntebärande skulder är nu uppe i 7824 milj euro. Oj, oj, oj hur ska det gå...
Naiv och dumdristig som jag är så har jag naturligtvis passat på att öka något ytterligare eftersom kursen sjönk ordentligt som en reaktion på rapporten (ypperligt tillfälle för den långsiktige inbillar jag mig). Det är ju svårt att köpa någonting billigt som är populärt därför får man passa på och köpa när det ser lite mörkare ut. Vem vet. Nästa år kanske det är tvärt om, elpriserna är höga men skörden förväntas vara god så att kursen för Yara är lägre? Gissa vad jag köper på mig då...
Skanska har också lämnat Q2 rapport. Skanska´s kurs föll också, men här har jag inte ökat. I Skanskas fall är jag lite mer nervös. Inte på grund av nyhetsrubrikerna om "vinstfall". Autopista försäljningen bokfördes ju för ett år sedan så i jämförelse med H1 2011 rekordvinst så är H1 2012´s 2,44 kr/aktie väldigt lite.
Det jag oroar mig för är det stora dränaget i kassan och hur skuldssättningen växer och växer fort.Kassan är nu nere på 4,45 kr/aktie. Jag kan inte minnas Skanska någonsin haft så ont om "cash". Räntebärande skulder motsvarar nu ca 37 kr/aktie eller så kan man kolla på den totala skuldsättningen och D/E som är på 3,83. Nu börjar Skanskas finansiella ställning likna andra byggbolags. Skanskas starkare balansräkning var ju en av fördelarna med bolaget enligt mig då det kan agera "krockkodde" i svårare tider. Kanske dags att ta en närmare titt igen på hur det ser ut hos de andra för jämförelsens skull.
Någon extra utdelning ska vi nog inte vänta oss från Skanska för i år i alla fall. ;) Jag ska inte skrämmas för mycket. Jag tror nog utdelningen kan behållas på 6 kr, men jag tycker nog att Mr Market kan prisa in lite mer elände innan jag eventuellt köper på mig fler Skanska-aktier.
Vad är din syn på rapporterna från Axfood, Kone, Yara, Fortum och Skanska?
Vilken bra koll du har på bolagens kassa och skuldsättning per aktie. Imponerande!
SvaraRaderaAv de bolag du nämner äger jag bara Skanska. Egentligen tycker jag NCC är bättre och funderar på att göra en rockad.
Fortum har jag tänkt köpa ett tag. När kursen fallit såpass mycket kan detta vara rätt tillfälle. Men det är alltid svårt att veta hur länge svaga resultat kommer att hålla i sig.
Tack. Jag försöker omvandla siffror till per aktie, inklusive kassa och skuldsättning. Det gör det enklare för mig att få grepp om det hela.
RaderaHej Spartacus,
SvaraRaderaTack för det här inlägget! Vad gäller Skanskas finansiella ställning så får jag den räntebärande nettoskulden till 11.9 kronor per aktie.
Den räntebärande nettoskulden är 5 Mdr (den första tabellen till vänster på sid 7) delat med antalet aktier vid periodens slut 0.419903 Mdr (sid 23).
Tack för en trevlig blogg!
Med tanke på att omsättningen och orderingången ökar i byggverksamheten, så skulle jag gärna öka på de här nivåerna i hopp om att marginalerna på lite sikt kommer att normaliseras.
Hej!
RaderaJag brukar inte utgå från nettoskuldsättning utan jag har som jämförelse alltid utgått från "brutto" när jag tittar på bolag. I Skanskas fall så tittar jag på balansräkningen (sid 18 i Q2 rapporten, tittar på den totala andelen räntebärande skulder som nu uppgår till 15259 milj kr, vilket är nästan en fördubbling på ett år. Delat på 412,4 milj aktier får jag då ca 37 kr.
Om det är rätt eller fel att göra så vet jag inte, men det hjälper mig att se vad som har hänt och att följa utvecklingen. :)
Aha, då förstår jag. Var på väg att fråga själv kring detta med skuldsättningen. Tyckte att nettoskuldsättningsgrad på 0,3 inte var så illa.
RaderaSjälv brukar jag dra gränsen för intressanta bolag vid debt/equity på 0,5 men det här sättet att kolla är lite mer detaljerat och kanske mer rättvisande, i alla fall för förändringar?
Det man kan undra är ju vart skuldsättningen är påväg, hur ser det ut nästa år t.ex. när utdelningen ska skiftas ut, vad som finns kvar efter det?
Tack för inlägget :)
SvaraRaderaHåller om ditt resonemang, att köpa när bolaget har det lite tuffare och är prissatt därefter! Tror man långsiktigt på bolaget är det ju då man ska köpa och inte göra nybörjarmisstaget att kolla för mycket på de senaste kvartalen, utan istället blicka framåt och resonera kring framtidspotentialen.
Axfood skulle jag också absolut kunna tänka mig att köpa in i portföljen om den gick ner till runt 200kr (6% yield). Yara och Kone har jag ingen riktig koll på, men känns som att Yara kanske är lite väl haussat som du säger. Om det kliar i fingrarna kan du ju gå in med ca 25% för att vara med om den rallar vidare. Går kursen på pumpen kan du snitta ner dig då. Beroende såklart på hur mycket du vill investera i företaget, men om du har Avanza är ju minimicourtaget bara 40kr för norska aktier. Då blir det inte särskilt dyra transaktionskostnader även om man handlar mindre belopp åt gången.
Fortum är ju väldigt pressad nu och ska man köpa in sig kan det nog börja bli läge. Rysslandssatsningen gillar jag dock inte. Att gå in i ett korruptionsfyllt land där befolkningen minskar och där eventuella vinster bygger på statliga subventioner för att kunna utvinna fossila bränslen. Fortum förutspår en tillväxt på 0,5% i Norden, men Fortum har dåligt rykte i åtminstone Sverige och jag tror allt fler väljer bort dem till förmån för mindre och billigare elleverantörer. Skulderna ökar medan Fortum står och stampar. Utdelningen är bra men det känns i princip som det enda. Dock är troligtvis det mesta negativt redan inprisat i kursen och till 12-13€ blir ju direktavkastningen nästan 8%. Påminner faktiskt om just Axfood som också är rätt stillastående vad gäller tillväxt och istället blir allt mer lik en obligation.
Skanska var rätt konservativa med resultatuttag under Q2 och har istället satsat mycket i uppstartsfasen av projekt. Detta bör ge återbäring senare. USA är det som håller dem uppe, där de vinner stora infrastruktur- och OPS-projekt och utvecklingen går framåt. På marknaden fick rapporten ett svalt mottagande och osäkerheten över hela världskonjunkturen hänger tungt över Skanska samtidigt som kassan minskat. För 90-95kr ser jag tillfälle att öka på innehavet.
Jag ser också Axfood som kvalitativt bättre än Fortum. Skulle det vara köpläge i både skulle jag favorisera Axfood. Båda påminner om en slags obligation men risken är, enligt min bedömning, något mindre i Axfood.
RaderaDet du föreslår med Yara är ungefär så jag brukar resonera. Köpa på mig lite mindre initialt när jag anser priset vara, kanske inte jättebilligt, men ok för att öka och göra lite större inköp när och om tillfällen kommer. Det finns dock så många intressanta bolag där ute så man får försöka och vara så selektiv med köp som man kan. :)
Psykologiskt löper man ju också alltid en större risk att se ljusare framtidsutsikter i ett bolag man köpt in sig i än i ett som man betraktar från håll. Därför kan det ibland vara en fördel tror jag att följa ett bolag under en period innan man "köper in sig". Lättare sagt än gjort dock. :)
Jag skulle också föredra Axfood om de båda var lågt värderade, risken bör definitivt vara lägre i den senare. Många framhåller Fortum som ett väldigt säkert och stabilt alternativ, men de väderbundna säsongsvariationerna gör aktien avsevärt mer volatil än Axfood. Därtill kommer risken för en kärnkraftsolycka eller politiska (av)regleringar eller stopp av statliga ryska subventioner.
RaderaHehe håller med om att man blir mer kritisk som observatör än ägare! Dock är det ju så försmädligt att stå och titta på när kursen rusar iväg och man inte ens köpt litegrann... Nu grämer jag mig över att jag inte köpte fler SCA-aktier när den var nere på 100-lappen för någon månad sedan. Försöker dock tänka att det lika gärna kunde ha varit en dålig rapport som sänkt aktien och att jag kunde snittat ner mig då... Alltså - blanda ej in känslor i affärerna och ta rationella beslut för olika utfall, i förväg :)
Ha en bra helg!
Jag har även tittat närmare på Yara och jag tycker den är definitivt köpvärd även på denna nivå. Visserligen är direktavkastningen väldigt låg i företag, den har snittat 2% de senaste 5 åren, vilket är det enda dåliga med företaget.
SvaraRaderaMan har uppvisat ett genomsnittligt avkastning på EK på runt 27% de senaste 5 åren med en rörelsemarginal på 11% under samma period, en försäljningstillväxt med 11% också under samma period. P/E är för stunden runt 6,5 och Book Value är endast 1,75.
Ett fint bolag
Ett mycket fint bolag. :)
RaderaStora delar av anledningen till att Fortum uppvisar sämre resultat än förra året verkar vara engångseffekter 2011 vilket innebär att det borde vara köpläge. Elpriset påverkar förstås, men sommarperioden är inte så viktig för Fortums helåresultat, utan det är vintern som avgör. Ryssland går dock knackigt...
SvaraRaderaTack för det Kenny! :)
Radera