Analys av TDC utifrån mina ratingkriterier.
TDC är en förkortning för Tele-Danmark Communications. TDC erbjuder telekommunikation lösningar i Danmark och övriga nordiska länder. TDC är också Danmarks ledande leverantör av TV-tjänster. TDC är Danmarks motsvarighet till vårt svenska Telia. Viktigast för omsättningen är mobiltelefonitjänster (28%), och nätverk- och internet-tjänster (28%) följt av fast-telefoni (22%), TV-tjänster (11%) och övriga applikationer (11%).
Efter ett antal olika strukturaffärer under tidigare år har TDC nu istället börjat renodla sin verksamhet och sålt dotterbolag eller sina andelar av dem i länder som t.ex. Lettland, Schweiz, Polen, Ungern m.fl. Fokus hålls nu på den nordiska marknaden m.a.o. Danmark, Norge, Sverige och Finland.
Large eller midcap eller motsvarande: TDC är noterat på Köpenhamns largecap.
Tydlig ägare >20%: NTC äger 59% av aktierna. Det kan vara värt att nämna några ord kring just ägarbiten. NTC (Nordic Telephone Company) är egentligen en sammanslutning av riskkapitalbolag som försökt köpa ut TDC ur Köpenhamn-börsen men misslyckats. Under 2010 har man istället börjat sälja ut sin andel och gått från en 88% andel till nuvarande 59%. Även om ägarandelen utgör över 20% så kan man fråga sig om NTC utgör "tydliga ägare"? NTC liknar mera en samling motvilliga riskkapitalister som gjort en fel-satsning och nu vill komma ur positionen men med så mycket av kassan som möjligt. Baserat på denna tolkning av vad tydlig ägare står för underkänns TDC på detta kriteriumet.
Ger bolaget och förväntas det ge utdelningar? Inför 2011 så ska 4,35 dkk ges. Utvecklingen på sikt är osäker. Ingen utdelning gavs t.ex. 2010 eller 2009 eftersom NTC tog ut saftiga utdelningar strax innan man började sälja av sitt innehav. För ryckigt och osäkert för att klara kriteriumet.
Klarar sig verksamheten undan från påverkan av makro-faktorer så som råvarupriser, ränteändringar och börssvängningar? Ja.
Klarar sig verksamheten utan att vara beroende av innovativ produktutveckling? Ja.
Konjunktur-okänslig: Redovisad vinst (dkk/aktie) var 3,06 år 2010, 2,45 år 2009 och 0,71 år 2008. Vinsten från affärsverksamheten har inte egentligen ökat så kraftig som det ser ut som. Detta syns om man tittar på kassaflödet som inte tar hänsyn till nedskrivningar. Kassaflödet från verksamheten är stabilt, men mycket av det senare genererade kassaflödet har används till att betala av skulder. Verksamheten som sådan får dock anses som konjunktur-okänslig.
Är räntebärande skulder lägre än eget kapital? Nej. Ca 32 miljarder dkk i räntebärande skulder jämfört med ca 20,9 miljarder dkk i eget kapital (siffror från ÅR 2010). Debt/Equity ratio vid samma tillfälle var 2,10. Högst av de nordiska telekomoperatörerna? Total skuldsättning har gått från ca 68 miljarder dkk år 2008 till 44 miljarder dkk år 2010. Eget kapital har sjunkit i liknande omfång p.g.a. försäljningar av delar av verksamheten samt nedskrivningar.
Bättre än index? Jag får uppfattningen av att TDC är ett "mjölkat" case, eventuellt ett s.k. "turn-around case". Dock ska det enligt min mening finnas starka, långsiktiga ägarintressen om ett turn-around case ska kunna lyckas. Vinsten från verksamheten har ej lyckats öka i någon egentlig mening över tid. Jag är skeptisk till att TDC ska lyckas utveckla sig bättre än index.
Förtroende för ledningen: Som vanligt så är jag ganska givmild här så vida jag inte hittat något speciellt att sätta fingret på. Ledningen är dock en funktion av ägarintresset från majoritetsägarna. Kan vara värt att ha i åtanke. Dock ser jag redan nu att gräva djupare här har ingen betydelse för slutsummeringen. Även när TDC får godkänt här så...
...får TDC godkänt enbart på 5 kriterier av 9. Detta leder då till rating: C.
Slutsats
Med ratingen C så ges TDC underkänt. Detta är ett bolag som, fast det är ett telekombolag och defensivt till sin natur, inte passar i portföljen. Jag låter med varm hand riskkapitalet behålla sitt bolag.
Vad är din syn på TDC?
Forum - TDC
Tack för en bra analys som vanligt. Inget bolag jag skulle lägga vantarna på dock.
SvaraRaderaHåller med föregående talare om båda sakerna:-)
SvaraRaderaDen här länken verkar dock tro på växande utdelning på över 9 procent, se http://www.4-traders.com/TDC-A-S-1413035/financials/
Låter kanske intressant av den anledningen ifall det blir verklighet, men jag avstår som sagt, bland annat på grund av hög skuldsättning.
Kan kanske vara intressant att jämföra aktien med Stofa som är ett Ratos-innehav:http://www.ratos.se/Innehaven-index/Stofa1/
Intressant. Jag tittade själv på bolaget innan jul och kom fram till ungefär samma sak. De har ett intressant kassaflöde, men den relativt höga skuldsättningen kan begränsa utdelningsförmågan.
SvaraRaderaSom du skriver, låt NTC sälja ut allt. Sen får man bevaka och se vad som händer. Onekligen är det ett bolag med stabila intäkter och det är precis sådana man vill ha just nu...
@Växjöinvesteraren - Tack!
SvaraRadera@Gustav - Tack för länktipset. Det kan nog vara så att utdelningar kan öka en del. Svårt att veta, speciellt i detta bolag med ryckig utdelningshistorik och i mitt tycke lite udda, kortsiktiga, agerande.
@iTrader - Ja stabila intäkter är inte dumt. Bäst är ju när man kan få del av den kakan genom regelbundna och stabilt ökande utdelningar. Jag tror att TDC kommer ha en "ryckig" resa framför sig. Vem ska bli nästa storägare när NTC plockat ut det som går är ju en av frågorna man kan ställa sig. :) Uppköpt av Ratos... ? :)