tisdag 22 februari 2011
Kris-investering
Oroligheterna i Nordafrika och Mellanöstern ger utslag på världens börser. Stockholm ligger nu ca -4% räknat från årsskiftet.
Om ett tag kommer vi säkert få ett samlingsnamn för ovanstående oroligheter. På börsspråk kommer det kanske i retrospektiv ses som en s.k. börskris. Händelser och makrofaktorer som påverkar värderingen på världens börser är inte ovanliga. Vi brukar få dem ganska regelbundet. Varje kris är iofs unik och världen förändras för alltid i och med dem, men de får påfallande lika effekter på börserna varje gång.
Redan efter 1, ibland 2 år, så har en dylik nedgång oftast repat sig. Detta innebär att trots någorlunda regelbundna kriser så klarar man av att sitta på aktier om man vet att man inte behöver kapitalet inom en tidsram på ca 2 år.
Tittar vi på en kris som, vad det gäller oljeaspekten, liknar dagens "Libyen-kris" så föll DJ under Gulf-krisen 1990 som mest med 15%. 1 år efter det fallet hade DJ klättrat 24% och mao återhämtat sig. Lyckades man köpa på botten så kunde man göra sig en hacka. Lyckades man köpa en del på vägen ned och en del på vägen upp. Ja då gick man plus även då.
Det är svårt att veta var botten är. Många råder till att köpa då börserna är på väg upp igen p.g.a. detta. Problemet är att det kan rekylera en del både upp och ned i enskilda aktier, så det är svårt att veta när den egentliga vändningen har varit. En strategi då är, om man är övertygad om att en mindre kris är under uppsegling, att sprida ut sina köp. Använd en bestämd summa varje gång så får du fler antal aktier i ett bolag då kursen är billigare och färre om den råkar vara dyrare (Det som på engelska ofta kallas DCA - Dollar Cost Average). På så sätt får du ett bra GAV i sista änden i alla fall.
Etiketter:
Investeringar,
Kriser
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar