tisdag 1 mars 2011

Jag är en fegis

Jag har funderat en hel del på Archelon Mineral, allt sedan jag gjorde bedömningen att det var säkrare och potentiellt bättre att sälja av och sätta den potten i ett ökat innehav i G5 Entertainment som i dagsläget handlas till ca P/E 12. Sedan den manövern fortsatte Archelon uppåt. Detta svider naturligtvis och är en av baksidorna med spekulativa innehav. Man triggas oftare till att vara aktiv, vilket kan leda till felbedömningar. Om det nu var en felbedömning.

Hur som helst, låt mig punkta upp en del av anledningarna för varför jag köpte.

Archelon hade en intressant portfölj med NIO som den starkast lysande stjärnan. NIO bedömdes kunna vara värd avsevärt mer än vad bokfört värde var.

Archelon-aktien var nästan värderad till sin egen kassa alena. (Kassan ca 0,15 kr. Kurs ca 0,20-23 kr)

Archelon var i stort sett okänt. Medan bolag som t.ex. Northland förekom i diskussioner här och där visste knappt någon att Archelon Mineral existerade. Det enda bolag som egentligen syntes då det gällde NIO var Kopparberg Mineral.

Hypotesen var därmed att vi skulle få se en kraftig uppvärdering i Archelon. Vad skulle jag göra... jag köpte naturligtvis och jag köpte tills jag uppnådde den max-andel jag tillåter mig själv sätta i spekulativa innehav.

Sedan dess har järnpriset fortsatt uppåt, NIOs potential har uppmärksammats och så även att Archelon äger en stor del av NIO. Nya skribenter som lyfter Archelons till skyarna har tillkommit också på t.ex. Placera.nu forum för den som vill läsa.

Utsikterna för NIO är fortsatt goda. Jag vidhåller min gamla bedömning att för Archelons del kan det vara värt 1,40 kr/aktie, men här kommer också det luriga. Kursen just nu drivs av förväntningar och har ökat kraftigt, då fler fått upp ögonen för Archelon, inte faktiska resultat. Detta är det naturliga tillståndet på börser världen över. Nyheter och förväntningar driver kurser kortsiktigt.

Både en pre-feasibilitystudie som kompletterande prospektering ska ske. En hel del kan gå fel och ge kraftiga kursfall under årets lopp. Naturligtvis kan allt flyta på mot nya höjder också. Detta är jättesvårt att sia om och jag vet inte mer än någon annan vad framtiden har i sitt sköte.

Men om något händer i Kina som får efterfrågan och råvarupriserna att störtdyka, eller enbart spekulanters förmodan att så ska ske om något indikerar det, så kommer det slå värderingen på råvaruproducenter, men framförallt mot alla som prospekterar. De faller då platt.

Men jag har ju kvar Northland. Varför säljer jag inte dem också om jag oroar mig för järnpriser? Northland har kommit längre, studier, tillstånd et.c. är redan klara därtill också finansiering. Nu byggs det.

Min bedömning är att vi, från dagens nivåer, kan få se en fördubbling av kursen både i Archelon och Northland om allt går väl, men nedsidan, i nuläget, är mindre i Northland. Så när det gäller exponering mot järnmalm så är Northland för mig ett bättre alternativ i nuläget. Om Archelon dippar. Då kan det vara läge för mig att gå in igen. För ja, jag är en fegis.

6 kommentarer:

 1. Kursen är 0,70 i skrivande stund. Nu får jag lida pin...

  SvaraRadera
 2. Här går det undan. Kursen toppade på 0,89 på förmiddan men har sedan stabiliserats kring 0,75. Jag har en märklig känsla av besvikelse av att jag inte sålde av en del av innehavet när kursen låg över 80 öre, men samtidigt så har den ju stigit med 50% på två dagar... Antar att det är det här man får leva med när man är inne i spekulativa innehav.

  SvaraRadera
 3. Ja något liknande skådar man sällan. Dubblar kursen på två dagar utan att något nytt egentligen presenterats och det efter en redan kraftig kursstegring varit. Tänk, hade jag hållt några dagar till så hade det varit nästan 100% mer. Nåja, inga pengar har ju förlorats i alla fall och det kommer alltid fler chanser. Det är som du säger, man får leva med sånt när man sysslar med spekulation. :)

  SvaraRadera
 4. En liten minnesnotering till mig själv och mitt experiment med fiktiva portföljer; att jag säljer 15400 aktier i Archelon från "råvaruportföljen" till dagens slutkurs.

  SvaraRadera
 5. Kopparberg Mineral är nu lägre värderat än Archelon (Bolagen värderas till omkring 50 miljoner vardera). Trots att Kopparberg har en något större andel av NIO och dessutom har, i min mening, intressant projekt i övrigt. Jag passade på att sälja hela mitt innehav Archelon för 74 öre och köpte istället in mig i Kopparberg via en köpoption för 2,65 kr (ger rätt att köpa aktie för 9 kr).

  SvaraRadera
 6. Tack för tipset Mattias! Det uppskattas. Jag ska ta en titt där jag med.

  SvaraRadera