onsdag 30 mars 2011

Analys av Orc Software

Här kommer en analys utifrån mina investeringskriterier på Orc Software.


Large eller midcap eller motsvarande: Ja, noterat på OMX midcap.

Tydlig ägare >20%: Nej. Största ägarna är Swedbank Robur fonder och SEB fonder. I huvudsak institutionella ägare m.a.o. På tredje plats med 7% kommer Staffan Perssons Zimbrine Holding. Staffan Persson är för övrigt en av grundarna av Neonet.

Ger bolaget och förväntas det ge utdelningar? Ja.

Klarar sig verksamheten undan från påverkan av makro-faktorer så som råvarupriser och börssvängningar? Ja. Med sin exponering mot börser i och med sin position som leverantör av teknologi för bl.a. aktiehandel så kan man ju först undra, men ORC tjänar ju inte pengar på att börsen går upp. Det räcker med att någon använder sig av ORCs program och service för att det ska generera inkomster. Det som eventuellt drabbar ORC i relation till detta är när en bank/kund går omkull (så var fallet med HQ Bank).

Klarar sig verksamheten utan att vara beroende av innovativ produktutveckling? Nej, det räcker inte med att leverera gamla lösningar till bra priser. Man måste fortsätta leverera nya system som möter kundernas kontinuerligt utökade behov. Det ger ett osäkerhetsmoment.

Konjunktur-okänslig: Ja faktiskt ser det så ut. Orc Software har gått med vinst varje år så långt tillbaka som 1995 samt levererat utdelningar i över 10 år (stora delar av vinsten delas f.ö. ut).

Är räntebärande skulder lägre än eget kapital? Ja. Räntebärande skulder är i stort sett obefintliga i relation till eget kapital.

Bättre än index? Vinst och utdelningar varierar från år till år, men direktavkastningen är i regel mycket god. Svaret får bli ja. Historiken pekar på att förutsättningar finns att avkasta bättre än index.

Förtroende för ledningen: Ja. Jag har inget egentligen som gör att jag gör tummen ned här. Samgåendet med Neonet då? Branchen överlag har gått i denna riktning. Hård konkurrens med allt färre aktörer. Får man kontrakten så tjänar man dock bra och hittills har Orc lyckats generera goda vinster och kassaflöden.

Orc Software får godkänt på 7 kriterier av 9. Detta leder då till rating: A.


Slutsats

Med ratingen A så platsar Orc Software i en långsiktig portfölj, men det finns risker och svagheter man bör vara uppmärksam på. I och med samgåendet med Neonet samt en, ej för bolaget fördelaktig valutautveckling så står ORC resultatmässigt antagligen inför ett tufft 2011 (till skillnad till sin brittiska konkurrent som bla pga av det låga pundet gått riktigt bra), men min analys utgår inte som synes från kvartalsprognoser. Man ska vara vaksam på samgåenden, uppköp et.c. I regel blir de kostsamma. Det ultimata är oftast om ett bolag kan växa av egen kraft.

4 kommentarer:

 1. Vill börja med att tacka för en intressant blogg.

  Undrar om du eller någon annan vet när sista dagen att handla aktier i Orc Software och fortfarande få utdelning för 2011 är?

  Mvh Andreas

  SvaraRadera
 2. Tack! Föreslagen avstämningsdag är 6 Maj. Du behöver ha aktien tre dagar innan för att du ska finnas med i "rullorna".

  SvaraRadera
 3. Du tar ingenstans hänsyn till aktuell kurs?

  SvaraRadera
 4. Det stämmer. Ovanstående kriterier tar inte hänsyn till kurser i sig. Är du nyfiken på mina "riktkurser" för köp så noterar jag ibland detta på http://spartacusinvest.forum24.se/

  SvaraRadera