lördag 12 mars 2011

Japanska börsen under kommande vecka

Ska man vara cynisk så är det när det inträffar ovanliga händelser som det kan uppstå möjligheter. Vilken effekt jordbävningen i Japan får på den finansiella marknaden vet vi naturligtvis inte, men vi kan titta på vad som senast hände då Kobe-jordbävningen var 1995.

Jag har under dagen dels följt nyhetsrapporteringen angående kärnkraftverken som tydligen har problem, men också läst in mig på Kobe-jordbävningen och dess effekter på börsen och den japanska yenen.

Då föll inte yenen utan tvärtom steg yenen i värde med ca 20% på tre månader i förhållande till den amerikanska dollarn. Anledningen var att kapital strömmade tillbaka till Japan. Kapital som behövdes till försäkringsutbetalningar och återbyggnad. Nu verkar inte detta scenario lika troligt denna gång då den japanska centralbanken bl.a. står redo att garantera "likviditeten" på den finansiella marknaden som det så fint sägs. En stärkt yen går också stick i stäv med vad Japan försökt åstadkomma så detta lär man säkert försöka undvika, i alla fall en så pass kraftig uppvärdering.

USD/JPY just nu är 81,9. Vi får se vad de kommande veckorna har att erbjuda angående yenen.

Tittar vi på den japanska börsen så föll den med mer exakt 8% de fem handelsdagarna som följde på jordbävningen i Kobe. Därefter steg den sakta uppåt med ca 5% under två veckors tid. På några månaders sikt så sjönk börsen dock, men detta kan egentliger hänvisas till andra faktorer.

Om DJ Japan Index och Nikkei 225 följer samma mönster denna gång så bör vi om 4-5 handelsdagar se dem på nivåerna av 56,7 (från ca 61,6 innan jordbävningen) och 9575 (10408). Därefter bör de börja klättra uppåt igen.

Nu är ju historik inte samma sak som framtiden, men nu har vi i alla fall lite att jämföra med.

OMXS30 står just nu i 11022,22. Kommer också detta index gå ner under veckan som kommer? Vad tror du?

1 kommentar:

  1. Raset blir större än efter Kobe. Just nu (tredje börsdagen) står DJ Japan i 51,38 och Nikkei 8794,72. Resten av världen är förhållandevis opåverkat. OMX sjönk igår med ca 1%. Vi får se hur det utvecklar sig.

    SvaraRadera