fredag 18 mars 2011

Analys av Fortum

Här kommer en enklare analys utifrån mina ratingkriterier av Fortum.
Large eller midcap eller motsvarande: Ja. Fortum är noterat på Helsingfors finbörs.

Tydlig ägare >20%: Ja. Finska staten innehar ca 51%.

Ger bolaget och förväntas det ge utdelningar? Ja, Fortum ger utdelningar och det finns inga tecken på att de kommer sluta med detta.

Klarar sig verksamheten undan från påverkan av makro-faktorer så som råvarupriser och börssvängningar? Ja, Fortum verksamhet påverkas inte direkt av börsens svängningar eller råvarupriser.

Klarar sig verksamheten utan att vara beroende av innovativ produktutveckling? Ja, man är inte beroende av det i sin verksamhet.

Konjunktur-okänslig: Fortum ger en ganska stabil vinst oavsett konjunkturläge.

Är räntebärande skulder lägre än eget kapital? Fortum har ca 7382 milj EUR i räntebärande skulder och 8742 milj EUR i eget kapital vilket betyder att det klarar kriteriet.

Bättre än index? Fortum bildades 1998 och har sedan dess levererat en direktavkastning på i genomsnitt 5%. Tillväxten är inte den högsta men hög direktavkastning får sägas kompensera detta.

Förtroende för ledningen: Ja.

Övrigt: En brasklapp skjuts in då jag anser det nödvändigt om man ska få en mer nyanserad bild. Börsens svängningar och råvarupriser påverkar inte Fortum nämnvärt, men däremot gör energipolitiska beslut det. Detta är en omvärldsfaktor som bolaget har svårt att parera och som dessutom kan få en ganska kraftig betydelse på resultatet. Det i kombination med att bolaget är ägt av finska staten gör att den politiska aspekten bör tas i särskilt beaktande. Lägg därtill att Fortum också visserligen visar upp en 10-årig historia, men det är ett gränsfall då bolaget startades så sent som 1998. Branchen är också kapitalintensiv och det var också ett gränsfall att Fortum klarade kravet på räntebärande skulder. Räntebärande skulder ökade med 8% under 2010. Fortsätter den trenden så kan man om ca 2 år vara i nivå med eget kapital. Dessa sammanvägda aspekter gör att jag finner mig nödgad att sänka ratingen med ett steg.

Fortum får visserligen godkänt på 9 kriterier av 9, men med en brasklapp. Detta leder till rating: AA.


Slutsats

Med en rating på AA så har Fortum en plats i en långsiktig portfölj. Förhållandevis stabil och högutdelande aktie. Den pågående satsningen på expansion i Ryssland ger en extra krydda, förhoppningsvis utan att riskera resultatet för den nordiska verksamheten. Ratingen kan ha varit än högre om man ser strikt till investeringskriterierna, men en sammanvägd bedömning gav en mer nyanserad bild. Den sänkta ratingen är långtifrån en avrådan. Tvärtom, AA är ett kvalitetstecken.

6 kommentarer:

 1. Intressant läsning!

  Hur utvinner Fortum energi idag och vad kommer de satsa på i framtiden? Vindkraft må vara grön, men det är ju knappast ingen ekonomisk sensation.

  SvaraRadera
 2. Fokus ligger på vattenkraft och kärnkraft. Nyinvesteringar sker i en blandad kompott av kärnkraft, vindkraft och värmeverk. Loviisa kärnkraftverket i Finland (står för ca 10% av Finlands energiproduktion) är den nyaste satsningen inom det högaktuella ämnet kärnkraft.

  SvaraRadera
 3. Skulle vara roligt om du kunde analysera Gazprom ;-)

  http://www.londonstockexchange.com/exchange/prices-and-markets/stocks/summary/company-summary.html?fourWayKey=US3682872078USUSDIOBE

  SvaraRadera
 4. Visst jag kan göra ett försök, men kommer nog komma lite längre fram då, :)

  SvaraRadera
 5. Toppen! Det är sällan man hittar ett sådant bolag med P/E 5.4. För mig är det ett otroligt bra långsiktig investering. Jag kommer själv från östeuropa (Polen) och kan inte förstå att 2011 värderar fortfarande "väst" ryska aktier så lågt. Dessutom så äger ryska staten hälften av bolaget (jo, jag vet, det kan vara både bra och dåligt). Har investerat i Polen sedan flera år tillbaka med fantastiska resultat. Jag tror inte Ryssland skiljer sig så mycket från Polen (inte så mycket i alla fall). Hur som helst så skulle jag vilja veta vad du tycker om bolaget.

  SvaraRadera
 6. Ett bolag precis i min smak:) Värderingen har tyvärr sprungit iväg en hel del. PE 16 för ett elbolag verkar helt klart i överkant

  SvaraRadera