tisdag 15 mars 2011

Tokyo och efterskalv

Nya skalv har inträffat ca 11 mil sydväst om 35 miljoners staden Tokyo. Det hör visserligen inte till samma segment av jordplattan som Sendai skalvet, men det har förr visat sig att väldigt kraftiga jordbävningar, inte bara orsakar "vanliga" efterskalv, utan kan ge upphov till nästan lika allvarliga jordbävningar i "nya" delar av den s.k. jordplattan.

Det senaste exemplet är Sumatra jordbävningen i december 2004 som liksom Sendai-skalvet uppmättes till ca 9 på richterskalan. Det gav tre månader senare upphov till det s.k. Nias-skalvet på 8,7.

Risken är att skalven närmare Tokyo är s.k. förskalv för ett utbrott av en liknande stor jordbävning. Tyvärr så drabbas Japan ganska frekvent av jordbävningar p.g.a. geologin. Nästan vart hundrade år ungefär så brukar det också tydligen komma ett större med epi-centrum runt och omkring just Tokyo. Det första kända exemplet är från år 684 (ca 8-8,4). Sedan dess har man dokumenterat flertalet stora jordbävningar med förhållandevis regelbundna intervaller.

Senast inträffade det 1923 och den gången ödelade jordbävningen och de efterföljande bränderna Tokyo. Även den gången gav jordbävningen (ca 7,9) upphov till 10 meter höga tsunamivågor. Dessutom drabbades staden av en tyfon. Antagligen har det något oförklarligt samband, eller så är bara oturen maximal när den slår till.
Jag förstår om man är orolig. Låt oss hoppas att saker och ting inte förvärras nu, men Sumatra exemplet visar oss att det finns en reel risk att det är långt ifrån är över. Tre månader kan kännas avlägset för oss, men för vår moder jord är det antagligen som en halv blinkning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar