torsdag 24 mars 2011

Ni kommer skratta åt mig

Med risk för att ni nu kommer skratta åt mig och att jag nu utses till bloggosfärens mest omoderna, teknikovänliga, skribent, låt mig avslöja vilken mobiltelefon jag har och använder mig av...

En marinblå Ericsson R310s a.k.a. Hajfenan!

Jag minns inte längre vad jag betalade för den eller exakt när jag köpte den. Däremot så är jag ganska säker på att den har nästan 10 år på nacken, och vet ni vad? Den fungerar lika bra nu som förr. Visserligen har den avsevärt mer repor i plasthöljet än då den var ny, men funktionaliteten har ej drabbats för det.

Jag medger att den känns något för stor ibland eftersom den inte ryms i alla fickor. I alla fall inte i finbyxorna, men i vardagssammanhang brukar den fungera bra att ha med sig då jag är på väg till eller från jobb eller på något annat sätt ute på resande fot. Den fungerar också tillfredställande utefter de behov jag har; att kunna ringa vid mer trängande behov.

Med andra ord, så länge den fungerar så har jag ingen anledning av att köpa en ny mobiltelefon. Oavsett hur många nya modeller de släpper i tid och otid.

Hade jag haft teknik och teknikutveckling som intresse hade jag säkerligen gjort det, men nu har jag inte det. Jag är en stark anhängare av att man ska lägga pengar på saker som betyder något för och intresserar en själv. Gillar du teknikprylar, ok, lägg hobbypengarna på det då. Gillar du resor, ok lägg det på resor då.

Men herregud människa, säger ni nu. Du har ju aktier i G5 Entertainment som utvecklar mobilspel och en 5-åring kan antagligen mer om om användandet av Iphones än du! Ja, så är det antagligen. Jag försöker visserligen lära mig mer om branscher, bolag m.m. även om jag inte använder mig av deras produkter. Ofta tycker jag det är otroligt fascinerande att fördjupa mig i okända ämnen, men min grundtanke är också den att teknikutveckling, patent, modetrender et.c. är det liten ide att försöka förutspå. Än mindre att basera investeringsbeslut på dem.

Jag har ingen aning om vem som kommer lansera årets mest populära mobiltelefon 2014, eller vem som hittar lösningen på antibiotika resistens (om någon), ej heller om det är rutiga eller helfärgade skjortor som är på modet nästa år.

Det jag vet är att det finns en betydande risk för att man betalar dyrt för "populära" aktier.

Det jag också vet är att:

G5 Entertaiment, utifrån en skuldfri position i en verksamhet som inte kräver mycket kapital, visat på allt högre och högre omsättning och vinst och handlas nu till ca p/e 10-12. Det är ett litet bolag med kort historik så placeringen var/är spekulativ.

AstraZeneca handlas till ca p/e 7-8 och är i stort sett i samma position som de andra globala läkemedelsjättarna. Patent går ut, nya mediciner behövs. Patent är dock ingen naturlag. Patent-systemet kan likväl braka ihop om 3-4 år p.g.a. ändrade juridiska synsätt och förhållanden, vad vet jag. Viljan och behovet att få något mot smärtor, krämpor och sjukdomar kommer fortfarande finnas. AstraZeneca har samma möjligheter som någon annan att fylla detta behovet.

Hennes & Mauritz har en otroligt stark finansiell ställning och handlas just nu till historiskt mycket låga nivåer, med en mycket attraktiv direktavkastning. Om folk av eget huvud bestämmer sig för att vilja ha rutiga skjortor. Ja då förmodar jag att H&M beställer hem rutiga skjortor.

Visst finns det pengar att tjäna om man kan haka på trender och pricka in vinnaren av nästa års succe-produkt, men riskerna är enligt mig också extra stora. Allt för ofta betalar man då dyrt för "förhoppningen" om en blivande succe. Bättre då att köpa det som inte är analytikernas favorit. De har allt för ofta lika stora chanser att lyckas som andra, men är prissatta mycket attraktivare. Men ta detta inlägg för vad det är. Vad vet jag om teknikutveckling egentligen. Jag ringer ju fortfarande på min hajfena...

5 kommentarer:

 1. Antagligen det bästa inlägget jag läst inom bloggosfären hittills. Själv sitter jag på en 5 år gammal SonyEricsson. Du har sunda tankar som jag sympatiserar med.

  SvaraRadera
 2. Sen är ju hajen den bästa telefonen som gjorts ännu enligt mig. Inte många andra telefoner hade hängt med så länge. Själv har jag en
  SE C902 som är 4 år tror jag. Jag är dock ett teknikfreak och kommer inom en snar framtid lägga pengarna på en smartphone men då blir det en ZTE Blade för ca 1500.

  SvaraRadera
 3. Jag skrattar inte. jag är mer avundsjuk att du insåg potentialen i "hajfenan" och har behållt den så pass länge så att den har blivit kult!

  SvaraRadera
 4. Sitter på en Nokia från 2003 och det fungerar mycket stabilt.

  Det är kul att se att du belyser riskerna kring teknik- och trendberoende bolag. Bloggare som fundamentalanalys m fl glömmer ofta de stora riskerna. Frågan är varför du fortfarande äger G5 och AZ (vad jag förstår). Efter de insikter du fått, borde du inte vara mer rädd för riskerna och innovationsberoendet?

  SvaraRadera
 5. Tack!

  Angående mina insikter så har jag också förvärvat insikten om att jag är mänsklig och har en hel del svagheter, karraktärsbrister et.c. som jag måste förhålla mig till. ;) Jag kan göra ett längre inlägg senare om detta då det är ett intressant ämne. Kortfattat så kan jag säga att jag "unnar" mig viss äventyrlig spekulation.

  SvaraRadera