fredag 18 mars 2011

Analys av Diös Fastigheter

Här kommer en enklare analys utifrån mina ratingkriterier av ännu ett av mina utdelningsbolag; Diös Fastigheter.

Diös Fastigheter är ett fastighetsförvaltande bolag med verksamhet i norra Sverige. Fastighetsbeståndet utgörs huvudsakligen av centralt belägna kommersiella fastigheter i sex norrländska städer. Diös har sitt säte i Östersund.
Large eller midcap eller motsvarande: Nej, noterat på OMX smallcap.

Tydlig ägare >20%: Nej inte riktigt. Diös är en gemensam satsning av några olika aktörer, vilket gör att det inte finns en huvudägare. Största ägaren är AB Person Invest med ca 17 % och Brinova med ca 16%, följt av Humlegården Holding med ca 14%. Än så länge verkar samarbetet fungera bra, men det hjälper inte för att uppnå investeringskriteriet.

Ger bolaget och förväntas det ge utdelningar? Ja, Diös ger utdelningar och det finns inga tecken på att de kommer sluta med detta.

Klarar sig verksamheten undan från påverkan av makro-faktorer så som råvarupriser, ränteläget och börssvängningar? Nej, lönsamheten i fastighetsverksamhet påverkas av ränteläget till stor del.

Klarar sig verksamheten utan att vara beroende av innovativ produktutveckling? Ja, som fastighetsbolag så behöver man ej vara innovativa.

Konjunktur-okänslig: Diös har visserligen gått med vinst samt gett utdelningar (ökande från 1,10/aktie 2006 till 1,75 2010) men då Diös inte har de föreskrivna bevisbara 10 åren så blir svaret nej på detta kriterium.

Är räntebärande skulder lägre än eget kapital? Nej, som fastighetsbolag brukar ha så har det hög andel av räntebärande skulder och är på så sätt extra känslig för ränteförändringar. Diös har ca 364 milj kr i räntebärande skulder att jämföra med eget kapital på 1518 milj kr.

Bättre än index? Detta får sägas vara ok. Diös ger i regel en ganska hög direktavkastning och utdelningstillväxten har över den tid bolaget verkat legat på över 10% i genomsnitt.

Förtroende för ledningen: Ja. Här har jag inget att anmärka.

Diös Fastigheter får godkänt på 4 kriterier av 9. Detta leder då till rating: C.


Slutsats

Med en C-rating platsar inte Diös Fastigheter i en långsiktig portfölj. Storleken och avsaknaden av någon längre historik står främst för denna bedömning. Diös rekommenderas m.a.o. inte till någon som håller på och bygga upp en portfölj av utdelningsaktier. Med sin mindre storlek och kortare historik finns det för många osäkerhets faktorer för att det ska vara värt det.

2 kommentarer:

 1. Vad tror du om Diös idag? Då den är noterad på Mid Cap och har tre år till mer med utdelningar?

  SvaraRadera
 2. Hej, bra analys, jag har gjort en ny analys (publicerades idag) på Diös med uppdaterade siffror. Det är fortfarande så att Diös ger den bästa direktavkastningen bland fastighetsbolagen men risken och inriktningen är lite annorlunda.
  Dessutom är inte Humlegården kvar på ägarsidan däremot både Länsförsäkringar Jämtland och Länsförsäkringars Fastighetsfond (alla tre har kopplingar till Länsförsäkringar).

  Se analysen på Diös här

  På min blogg finns även analyser av fler fastighetsbolag, investmentbolag och banker.

  /Näringslivsnörden

  SvaraRadera