måndag 14 mars 2011

Analys av Axfood

Här kommer min enklare analys utifrån mina ratingkriterier av ännu ett av mina portföljinnehav; Axfood.


Large eller midcap eller motsvarande: Ja, noterat på OMX largecap så klarar Axfood storlekskriteriet.

Tydlig ägare >20%: Ja. Största ägaren är Axel Johnson AB med ca 46%och Reitan Handel AS med ca 10%.

Ger bolaget och förväntas det ge utdelningar? Ja, Axfood ger utdelningar och det finns inga tecken på att de kommer sluta med detta.

Klarar sig verksamheten undan från påverkan av makro-faktorer så som råvarupriser och börssvängningar? Ja, Axfood är synnerligen opåverkat av konjunktursvängningar.

Klarar sig verksamheten utan att vara beroende av innovativ produktutveckling? Ja, Axfood behöver inte vara innovativa för att verskamheten ska kunna fortskrida. Det räcker att sälja mat.

Konjunktur-okänslig: Ja, Axfood har gått med vinst samt gett utdelningar genom hög- som lågkonjunktur de senaste 10 åren.

Är räntebärande skulder lägre än eget kapital? Ja, Axfood har ca 840 milj kr i räntebärande skulder att jämföra med eget kapital på 2972 milj kr.

Bättre än index? Ja. Tillväxten är inget att hoppa högt för, men i gengäld ger Axfood en hög direktavkastning och vinstökningen bör klara av att ligga på ca 4-5%/år i genomsnitt d.v.s. dubbelt så mycket som förväntad inflation.

Förtroende för ledningen: Ja. Här har jag inget att anmärka.

Axfood får godkänt på 9 kriterier av 9. Detta leder då till högsta rating: AAA.


Slutsats

Med en AAA-rating platsar Axfood i toppen om man är ute efter en långsiktig investering utifrån ovanstående kriterier. Ett AAA-bolag är ett bolag som man bara kan låta vara, låta tiden ha sin gilla gång och låta pengarna förränta sig. Med en AAA-rating så platsar bolaget som del i en portfölj för den som enbart vill ha några enstaka innehav, liksom för den som vill diversifiera.

4 kommentarer:

 1. Kvalitativt ser Axfood väldigt bra ut. Jag tycker dock att den nuvarande värderingen är för hög. Skulle vilja se att kursen sjunker ner mot 200 (247 just nu) innan jag intresserar mig för köp. Hur ser du på värderingen?

  SvaraRadera
 2. Det är sant, ratingen tar inte nuvarande kurs/värdering i beaktande.

  För Axfoods del vill jag ha 5% direktavkastning (historiskt snitt för dem är 4,8%) samt en mindre säkerhetsmarginal så med de siffrorna har jag ca 228 kr som riktmärke innan det är dags att bevaka och se om det är intressant att öka.

  SvaraRadera
 3. Hej, som ny läsare passade jag på att läsa igenom lite inläg och kom till detta. I förra kommentren nämnde du historisk avkastning. Har du något smidigt tips på vart man kan hitta det sammanställt för olika företag?

  Tack!

  SvaraRadera
 4. Hej Johannes. Tyvärr har jag inte det. :/ Titta igenom årsredovisningar för intressanta bolag så hittar du antagligen flerårsgenomgångar som du kan använda dig av när du vill räkna på dylikt. Historisk avkastning kan vara intressant att sammanställa och slänga ett öga på för att se de stora dragen dock bör en tyngre vågskål antagligen vara vad du själv har för avkastningskrav.

  SvaraRadera