söndag 27 februari 2022

Berkshire Hathaway Bokslutsrapport 2021

En av de rapporter jag ser fram emot mest varje år, Berkshire Hathaways. Inte bara för att det är mitt största innehav utan också för att det brukar innehålla en hel del klokskaper. Det kan behövas i en värld som ibland dras iväg på galenskaper.

Man har inte varit nettoköpare av aktier under 2021. Tvärt om har man faktiskt sålt lite. Det här går stick i stäv med många, många andra där ute som verkar köpt för fulla muggar. Kassan motsvarar nu ca 147 miljarder usd. Om detta säger man.

”Charlie and I have endured similar cash-heavy positions from time to time in the past. These periods are never pleasant; they are also never permanent.”

Det man däremot har köpt är sina egna aktier. Aktier motsvarande 27,1 miljarder usd har köpts tillbaka under 2021 och det är bara att applådera. För Berkshire egna aktiekurs och värdering har, enligt mig, varit tämligen modest ett bra tag. Först under sista månaden under 2021 började kursen knappa in på ”bedömt värde”. Nu är sådant här aldrig en exakt vetenskap, men det ger en fingervisning.

Denna gång hittade jag inte så mycket kring eventuell efterträdare. Däremot gavs Abel ett stycke att skriva. Om hållbarhetsfrågan. Berkshire Hathaway har investerat stort i energi. Inte minst förnyelsebar. Det är en sektor och bransch som man kunnat investera stora summor i. Det verkar också betala sig.

Berkshire Hathaway rörelsevinst för 2021 landade på ca 31 miljarder usd. Vilket följer ganska väl mitt mellan tummen och pekfingret antagande om ca 30 miljarder. Så som noterats innan. Man har återköpt aktier för princip allt man tjänat från rörelsen.

Då det gäller försäkringsdelen så landade kostnaderna där på samma nivå som förra kvartalet.

Glädjande nog för många blir det en fysisk träff i Omaha. Det har varit digitalt två gånger nu. Oavsett så brukar det sändas digitalt.

2022 har börjat med lite färre återköp. Vilket man kan förstå om man har en värdeinvesterar-syn på aktier. Värderingen har ju skjutit upp.

I skrivande stund är aktieportföljen värd 340 miljarder usd. Apple står för 44 % av innehavet. Inte så att man köpte, köpte och köpte en sådan stor position. Den har växt till det. Så brukar bra innehav göra.

Näst störst är Bank of America på ca 14 % följt av America Express på ca 9 %.

Apple värderas till ca PE 27, Bank of America till ca PE 13, P/B 1,5 och American Express till ca PE 19.

Berkshire Hathaways egna börsvärde ligger nu på 713 miljarder usd. Då kan man ställa det mot de 487 miljarder som aktieportföljen och likviderna är värderade till i dagsläget. Dock ska sägas att man sagt att man lär aldrig gå under 30 miljarder usd i likvider. En ”liten” buffert är ju alltid bra att ha.

Rent matematisk (dock skulle jag inte riktigt räkna så för tex en aktieportfölj kan både sjunka som stiga 50 % i värde på kort tid) så får man då de helägda rörelserna till ca 7 gånger rörelsevinsten. En rörelse som mer än dubblat vinsten på 7 år. En grov gissning är att till 2028-2029 så har den dubblats än en gång.

Låter det tråkigt? Kanske, men mig gör det inget.


 

 

För övrigt anser jag att Sverige ska gå med i NATO samt att gränsen för vad för vansinne ett demokratisk land, i Europa, 2022, ska få utstå för aggressioner är nådd. Det är val 2022 i Sverige. Själv är jag inte partibunden utan har röstat olika under olika år beroende på vad för frågor jag tyckt varit viktigast. I år är det en fråga jag kommer börja sortera efter. Det är om man är för NATO-medlemskap eller svamlar om annat. Det kommer vara mitt första urvalskriterium. Det har jag rätt att tycka. Det har jag rätt att uttrycka. Det har jag rätt att välja. För det är så en demokrati fungerar.

5 kommentarer:

 1. Berkshire är som Lundbergs svårt att förlora pengar på om man har ett visst tålamod när det gäller börsens svängningar.
  När det gäller NATO så tror jag att det vore katastrofalt för Sverige att gå med. Skall man vara med skall 2,5% av BNP satsas på försvaret. Många NATO länder har struntat i det och räknat med att amerikanarna skall komma till undsättning. Något som president Trump tog upp vid ett antal tillfälle. Sverige skall rusta upp kraftigt och inte nog med det man skall vara beredd att använda vapnen oxå. Vi skall skicka trupp till Turkiet om det blir skarpt läge.Det skulle vara roligt att se ansiktsuttrycket på många av dessa Nato anhängare då.

  Fast med tanke på hur det ser ut i Sverige idag tror jag bloggaren kommer att bli bönhörd.

  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är eniga kring Berkshire och tycker olika om NATO. Helt ok. Tack för kommentarerna Lars! :)

   Radera
 2. Äger du dina BRK-aktier i ISK eller traditionell depå?

  Jag har mina i en traditionell depå. Med noll utdelning och återköp så kan du ligga på aktierna länge utan att behöva betala skatt. Går såklart kolla rent matematiskt när punkterna skär varandra vilket skal som är mest fördelaktigt utifrån grundantaganden med avkastning och ISK-skatten.

  Hur tänker du där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har den stora majoriteten i traditionell depå ja. Hållit och tänkt hålla länge. Ett mindre antal i ISK ifall att. Man vet aldrig vad livet kastar mot en.

   Radera
 3. Det tycker jag också vore det naturliga. En del brukar framföra exempel på att man då kanske måste skicka trupp någonstans i framtiden. Ja, det är ju så det fungerar. Och det dessutom behövs omfördelas saker i statsbudgeten för att betala "premien". Det finns saker där som med fördel kan omfördelas. Skönt i alla fall vi lever i ett land där man får tycka olika och uttrycka det. Det är inte alla förunnat.

  SvaraRadera