onsdag 16 februari 2022

Castellum Bokslutsrapport 2021

Castellum levererade i mitt tycke en fin rapport.

Under Q4 antog 96,5 % erbjudandet på Kungsleden. Resten kommer lösas in under sommaren. Biljana från Kungsleden, som utsågs till VD, blev snabbt utbytt av Rutger efter årsskiftet. Man hade velat vara en fluga på väggen i vissa styrelserum.

Verksamhetsmässigt finns dock inget att klaga på. Förvaltningsresultatet landade på 12,45 kr/aktie (12,35). Det är bra i relation till att man gjort en hel del nettoförsäljningar. EPRA NRV på 251 kr/aktie (214). En höjning med 17 %!

Belåningsgraden på beskedliga 39 % och en snittränta på 1,7 % signalerar ingen fara på taket.

Castellum är vad jag burkar benämna en bread and butterfastighetsbolag eller som VD uttrycker det i finare ordalag ” Fastighetsportföljen har en bred mix av hyresgäster i olika branscher. Närmare en fjärdedel av hyresintäkterna kommer från publika företag och myndigheter. Vi har en bra geografisk allokering på starka delmarknader i stabila ekonomier i Norden. Ur ett internationellt perspektiv har Castellum en unikt väldiversifierad och stabil hyresbas..

Utdelningen har höjts i 24 år och nu föreslås en utdelning på 7,6 kr/aktie.

Vad det gäller integreringen av Kungsleden skriver man ” Bolagens respektive fastighetsbestånd kompletterar varandra väl och stärker positionen på respektive prioriterad marknad. Samtidigt åstadkommer sammanslagningen ökad riskspridning till följd av bredare kundbas. I syfte att möjliggöra fokus på prioriterade tillväxtorter planeras för avyttringar av fastigheter i områden med lägre prioritet.” samt ” De finansiella synergierna kan uppnås genom att Kungsledens utestående lån successivt refinansieras till attraktivare villkor.”

Har ingen anledning att misstänka att man inte kommer följa denna plan.

Annat värt att notera är att norska Entra blev from  augusti ett intressebolag (20+ % ägande). Värderings yielden bolaget använder (exklusive projekt) ligger fn på 4,7 % (5) i snitt. Osäkerhetsintervallet man anger är +/- 5 % och det är ju på samma sätt man värderar aktier. Det är ingen exakt vetenskap. Även om man sätter en siffra som ”värde” så är det ett intervall upp och ned kring det man får tänka.

Jämför värderingsyielden som var vid bokslutet 2018; 5, 3 % eller 2017 5,5 % så är trenden tydlig.

Gör även en notering kring nuvarande fastighetsbestånd. Kan vara intressant att jämföra om ett tag. Kontor 54 %, samhällsfastigheter 14 %, lager/logistik 9 %, projekt och mark 8 %, handel 6 %, lätt industri 5 %. Det som har ökat från t.ex. 2018 är då kontorsexponeringen.


VD avslutar med orden ” Tillväxten i de nordiska ekonomierna är fortsatt god, vilket skapar en stark efterfrågan på kommersiella lokaler i våra huvudmarknader. Vi har en stark finansiell ställning, attraktiva investeringar i rätt lägen och en stark underliggande affär med låg vakansgrad, god kvalitet i portföljen och en effektiv förvaltningsorganisation. Castellum har goda förutsättningar att växa med fortsatt finansiell stabilitet, en attraktiv projektportfölj samt med intressanta förvärvsmöjligheter.”

Värdering just nu är ca 17 gånger förvaltningsresultatet.

Några tankar om Castellum?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar