lördag 12 februari 2022

Kambi Bokslutsrapport 2021

2021 bjöd inte på så många nya innehav, men ett av dem är Kambi. Som är brukligt så tas först en liten bevakningsposition. Detta gjordes i somras sedan i augusti fyllde jag på en del så jag fick vad jag brukar kalla är en liten position. Ser i ett gammalt inlägg att jag även fyllde på i bl.a. Berkshire då. Enligt taktiken att det med lägre risk köper jag mer i. Samma taktik jag nyttjat i många, många år därav att jag är tung i t.ex. Berkshire Hathaway och andra investmentbolag. Enligt min definition av risk så är de nämligen lågrisk investeringar (om köpt till rimligt pris).

Så tillbaka till Kambi. Nu har ytterligare några månader gått. Vad var min tes från början? Några citat.

” Draftkings då? Vi pratar ju ändå om en hel del av omsättningen? Min hypotes är att den kommer pareras av tillväxt annorstädes, men visst kan det bli ”guppigt” på vägen. Återstår att se.”

” i min servettkalkyl räknar jag med fortsatt omsättningstillväxt samt marginalförstärkningar”

” Kambi har också andra karaktärsdrag som jag brukar gilla så som stark balansräkning, bevisad förmåga att göra vinster och växa, dedikerad ledning a la pilotskolan m.m. Noteringen på First North rättas förhoppningsvis till över tid. Ser ju helst att man kommer in på en ”riktig” börs. Kambi är dock inte ensam i detta. Kraven på First North är lägre, men det går hitta fina affärsverksamheter där med. Avensia och Embracer var några exempel.”

” Mig veterligen så är Rush Street Interactive den kund som Kambi har nu som är störst på USA, men de är inte i samma klass som Penn National eller Draft Kings. Det man kan fråga sig är om även Rush Street Interactive tänker försöka att utveckla eller köpa odds-kompetensen ”in house”. Jag tror inte de har storleken, men vem vet. Större risk är väl att konsolideringen fortsätter på den amerikanska marknaden och Rush Street Interactive istället köps upp av någon av de större drakarna. Då blir det ännu ett bakslag för Kambi och man står kvar i princip bara med lokala ”native-american-casinon”.

” Värderingen indikerar att vinsten ska ned, men jag tror ju som sagt att det inte kommer bli något jättevinst-tapp.”

Bokslutsrapporten angav att Q4 kom in med en omsättning på 34,9 milj eur (46,9) och rörelsevinsten på 7,1 milj eur (22,2). Rörelsemarginalen landade då på ca 20 % (47).

Att tappa 25 % är illa, men tar man i beaktning att DraftKing flyttat så anger bolaget att man ökat med 19 % justerat för de siffrorna. Det talar ändå för en stark underliggande tillväxt.

Amerika står för 58 %, Europa 40 % och resten av världen då 2 %. USA är också den marknad som man hoppas mycket på.

Det negativa i rapporten, i mitt tycke, är marginaltappet är större än jag hoppats. Omsättningsmässigt tycker jag man parerat bra och det ser faktiskt ut som man i det kan parera DraftKings där. Marginaler kommer sedan utav skala. 20 är för lågt för min servettkalkyl. Det här är nu det fjärde kvartalet med fallande marginaler och jag tycker att botten borde vara nådd här.Vad jag tycker har dock inget med saken att göra.

På helåret är rörelsemarginalen ca 35 % (27), men man behöver troligen växa omsättningen en del till för att nå upp dit igen. Vinsten 2021 landade på 15,8 vilket ger ett PE på ca 17, P/S 5,9. Mycket riktigt har man alltså tappat lite räknat på tolvmånaders rullande. Ser på servetten att jag hade noterat ned 65 miljoner eur i rörelsevinst, men den landade nu på 56 milj euro. Som sagt marginalerna pressades något mer än vad jag hade hoppats på. Så är det ibland. Man får sällan exakt rätt, men man får försöka få de stora dragen rätt i alla fall.

Mr Market har tagit emot rapporten positivt i alla fall och antagligen hoppas man på en uppvärdering nu då det hänt en del annat också runt Kambi.

Några kloka tankar om Kambi?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar