lördag 12 februari 2022

Evolution Gaming Bokslutsrapport 2021

För Evolutions del så växte intäkterna med 69 % under kvartal fyra medan tittar man på helåret 2021 så växte de med 91 %. 1069 MEUR (561). Det är en väldigt imponerande tillväxtsresa.

Omvandlar vi det hela till resultat på sista raden så landar vi på 29,2 kr/aktie. Utdelningen föreslås till 14,7 kr/aktie. Så det är inte bara intäkterna som fördubblats utan så har även vinst och utdelning.

Hur man än vänder och vrider på det så är det svårt att inte imponeras av ett bolag med sådan utveckling. VD nämner bl.a. ”Under 2022 förväntar vi oss att fortsätta göra substantiella investeringar i våra befintliga studior”. Det är något som kortsiktigt skulle kunna sätta sig på marginalen, men samtidigt så verkar de positiva att de höga marginalerna kan fortsätta försvaras.

Nämns gör också den lite underliga rapport som släpptes mot slutet av förra året ”Mot slutet av kvartalet publicerades en tvivelaktig, anonym och falsifierad rapport med det uppenbara syftet att skada Evolution.”

Min bedömning efter att ha läst rapporten var då ”Det är väldigt hårda ordalag som påminner om retoriken man är van vid diverse politiska utspel. D.v.s man slänger ur sig påståenden nyttjandes värdeladdade ord som gör att "motståndaren" hamnar på defensiven. Än svårare gör det ju att rapportskrivaren är anonym och de s.k. "bevisen" är från anonyma,m.m. Ser det hela som "brus" tills det sätter avstamp i siffror.”

Jag passade då istället på att skala upp och tacka för nervositeten på marknaden. När jag läser dagens siffror så är jag inte besviken på det beslutet. Man ska alltid vara försiktigt och ödmjuk inför att saker kan gå fel, men man ska aldrig låta rädsla styra.

Som sig är brukligt andas VD-ordet optimism. Nyligen presenterade man även flertalet nya kommande spel-släpp. Läsandes rapporten och tittandes på siffrorna så ter det mig troligt at tillväxten kommer fortsätta. Bolaget levererar än så länge enligt förväntningarna så har ingen anledning att ändra någon åsikt om det.

Någon som ändrar sig mycket fortare är Mr Market. Sentiment kan vända blixtsnabbt. Värderingen idag på Evolution är ca PE 37, P/S 21.

Bolaget är skuldfritt med nettokassa. Visserligen är balansräkningen fyllt av goodwill och immateriella tillgångar, men det hör ju till verksamhetens natur så den biten är svår att undvika.  Kassan på ca 400 milj kr. Ca 300 milj kr lär gå till utdelningar, men det fina i kråksången är att det kommer komma in bra mycket pengar även under innevarande år.

Kursen däremot har jag ingen uppfattning om på så kort sikt. Det kan gå hur som.

11 kommentarer:

  1. Hej, vad ser du som dom största riskerna hos Evo långsiktigt? Och hur kommer de påverka intäkterna? Mvh Markus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska jag vara dramatisk så torde det vara att något disruptivt händer på global skala som gör att internetbaserad verksamhet inte längre är möjlig på samma sätt som idag. Tänk corona men tvärt om. Corona gjorde att internet var platsen man skulle vara, men tänk om det istället hade varit någon annan svart svan som satte internet i någon form av "karantän" eller begränsning? Det andra är att man betalar för mycket som aktieägare. Det kan tex få en att trötta och sälja när det svajar. Värderingen idag ligger i sak i nivå med innan coronan. Däremot så blev det en väldig multipelexpansion under 2020. Det är sådana tider av eufori man får försöka vara lite kyligare i och hellre hitta annat som ter sig mer rimligt att köpa. Tills något händer så man ev. kan vara köpare igen. Man behöver inte kasta in pengar in i det som är dyrt eller dåligt, men man behöver inte heller alltid sälja utan låta tiden spela ut lite. Ja såvida man inte behöver pengarna, men dylika pengar ska ju inte vara på börsen så... Långt svar på att säga att det egentligen är svårt att veta hur vädret kommer bli så se till att odla olika saker. :)

      Radera
    2. Tack för svar, jag förstår. :)
      Vad tror du om det som skrivs om hur framtida regleringar kan slå negativt på Evo kontra gynna bolag som Kindred med tanke på att del eller stor del av intäkterna verkar (jag vet inte) komma från oreglerad marknad? Är det skrämsel media som härjar eller är de befogad oro?

      Radera
    3. Jag ser det som till största del obefogad oro. Eller i alla fall att det inte kommer ha materiell stor effekt på siffrorna på sikt.

      Radera
    4. Bara så jag förstår och inte för att vara dryg, vad grundar du det på?

      Radera
    5. Nej då du är inte dryg. Det är jag som är vag, men det är för att jag har en mer holistisk syn på investeringar. Sitter inte på någon detaljkunskap kring detta. Finns fullt av hårt reglerade branscher på ett eller annat sätt men de hittar i regel ändå sätt att tjäna pengar. Låt oss säga att globala samfundet smäller på 30 % skattesats på EVOs vinster via regleringar eller regleringar på något sätt saktar upp tillväxten. Det kommer naturligtvis sätta sina avtryck på aktiekursen och den nära vinsttillväxten, men vad jag kan se så kommer EVO ändå vara en fantastisk affärside om 7 år och fortsätta tjäna pengar. Mer pengar då än nu, trots eventuella regleringar. I alla fall högst troligen. Har tyvärr har ingen specifik branschkunskap eller räknesnurra som stödjer det. Över tid brukar det vara nog att köpa bra bolag då de är rimligt värderade, hålla dem länge och så löser sig avkastningen av sig själv. Som sagt, om man ser till det lite bredare.

      Radera
    6. Troligtvis ett bra köpläge om inget annat då.
      Tack för svar :)

      Radera
    7. Ja på min servett är det det, men man får också ställa det i relation vad man redan har för position. Man kan ibland ha fel.

      Radera
  2. Själv sålde jag av hela mitt innehav i veckan. Tror bolaget kommer gå bra men vi kan redan nu se att vissa marknader har stannat upp i tillväxt vilket gör att Asien och Nordamerika får större betydelse. Där är man ganska noga med vissa regelefterlevnader samt att man som utländsk aktör är ett lovligt byte. Tackar för dessa resa iaf

    SvaraRadera
  3. Ganska talande att du omgående fick 2 oroliga frågor eller påståenden. Jag tycker det finns vissa likheter med hur Apple hanterades för några år sedan. Den skulle ned emot noll och de kunde omöjligen visa någon tillväxt alls påstod i princip alla. Hur det gick sedan vet vi. Fast Evo har i princip alltid ifrågasatts så länge de varit noterade. UNder tiden har de fortsatt leverera. Just nu har de ju större efterfrågan i ex Us än de kan hantera och bygger ut.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så länge företaget levererar så är jag nöjd och det gör det bevisligen. Hade man haft ett familjeföretag som dubblade vinsten år efter år så hade man kanske inte tänkt - Nej jag måste genast sälja för så här bra får det inte gå. Man hade bara fortsatt knega och låta grannarna stå och titta på. Vad de slängde ur sig för siffror i tid och otid vad de tyckte verksamheten man höll på med var värd skulle få stå för dem. Inget man själv var tvungen att agera på. Man får helt enkelt räkna själv. :)

      Radera