torsdag 24 februari 2022

Rysslands invasion av Ukraina I

Först. Det här är en blogg om aktier och investeringar, men många extraordinära händelser här i vår värld påverkar dessa och jag har tidigare och kommer i framtiden naturligtvis också göra noteringar om dessa. Om det så är kring en global pandemi så som corona eller jordbävningen som t.ex. den i Japan 2011 som orsaka Fukushima-haveriet. Då även deras påverkan på investeringar samt hur jag tänker och agerar.

Idag är det, tyvärr, fokus på Rysslands invasion av Ukraina.


Invasionen kommer inte helt oannonserad eftersom man från Väst påtalat redan innan vad man sett vad det gäller rysk mobilisering vid Ukrainas gräns. Från ryskt håll har man förnekat och hittat på dittan och dattan, men nu visar det sig att det hela har spelat ut som man befarat.

Redan innan har Mr Market reagerat negativt, men kikar vi på bara idag och tar det som invasionsstarten så sjönk OMX30 ca 3 %. I linje med andra europeiska börser. USA däremot hade inte en lika tuff dag. Tvärt om så finns flera exempel på aktier som stiger där också som t.ex. Alphabet.

Det kan bli att vi får se fortsatt sjunkande börser i Europa i morgon. Inte minst p.g.a. flöden från Europa till t.ex. de amerikanska börserna. På samma sätt har den amerikanska dollarn stärkts och ligger väl i skrivande stund på rekordhöga 9,50 kr/usd.

Det vi ser framför oss nu är inget mindre än det potentiellt värsta krigsutbrott som hänt i Europa sedan Andra världskriget. En stormakt som på bred front anfaller sitt grannland. Vi pratar inte om ett inbördeskrigsliknande scenario som Balkan-krigen eller en begränsad militär operation så som Krim-invasionen utan ett anfall där man ansamlat ca 75 % av sina militära resurser vid ett annat lands gränser för att övermanna det.

Även i denna tidsålder är det svårt att få koll på informationsflödena, men nedanstående kartbild är en möjlig bild av läget just nu. 


 

Ryska styrkor har slagit till från flera håll och man har tydligen med fallskärmsstyrkor även tagit kontrollen över en flygplats i Kyivs utkant (troligen förs dock strider hela natten där så oklart vem som har kontrollen i morgon bitti). Kyiv är väl det mål man vill överta allra helst och allra först, om möjligt. Det ligger ju också nära ryska lydstaten Vitryssland där Ryssland ansamlat trupp under förevändning av gemensamma övningar samt nu utgår ifrån också. Alltihopa är bara otäckt.

Ska man vara rädd? Finns all anledning att vara rädd. Man kan ej heller vara modig utan att vara rädd. Rädsla är naturligt. Man ska dock aldrig låta rädsla diktera ens beslut. Vare sig det gäller finansiella beslut eller då det gäller att stå upp mot mobbare.

Nu är det bara att hoppas att så många som möjligt gör det. Det pratas en del om i alla fall sanktioner och några är på gång från vissa länder medan andra är mer tveksamma. Galna, irrationella, diktatorer är illa, men det är också illa om man i länder så som Tyskland och Italien inte fullt ut står bakom att säga "stopp och nej tack". Det är ju länder som själva fått genomlida vad som händer om man inte säger stopp i tid. Stopp borde sagts för länge sedan då det är väldigt tydligt att samma taktik upprepats gång på gång i allt större och större skala. Låt oss kalla det att trenden varit tydlig. Sätter man inte motståndet här så lär trenden fortsätta. Än en gång. Otäckt. Fruktansvärt otäckt med det meningslösa mänskliga lidande som nu utspelar sig. I Europa. 2022.

Så, det var en notis kring läget just nu. Lite mer aktieinspirerande inlägg utlovas framöver.

4 kommentarer:

  1. Två saker bara, USD på 9,5 är inte rekordhögt och Ryssland är inte en stormakt.

    SvaraRadera
  2. Jag förstår fortfarande inte vad Putin tror sig vinna på detta krig. Rysslands ekonomi var kass redan sedan tidigare pga hans ledarskap. Vad blir bättre av detta? Förutom hans ego?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl det sistnämnda som slagit över när man bara uppmuntrat ja-sägare under en lång, lång tid. Det otäcka är väl att med åldern så kan den mentala hälsan och det rationella tänkandet försämras. Har man då bara ja-sägare runt sig finns ingen som kan ta udden av och balansera upp tokiga ideer.

      Radera