fredag 4 februari 2022

Gränges Bokslutsrapport 2021

Gränges lämnade för ett tag sedan sin bokslutsrapport. Kraftigt ökad försäljning bl.a. p.g.a. storförvärvet man gjort. Man har också investerat en hel del i kapacitetshöjning och som man skriver.

” Men de stora investeringar som gjorts under de senaste åren börjar nu bära frukt och kommer att bidra fullt ut från och med 2023. Det passar bra, eftersom marknadsutsikterna särskilt i Amerika och i Europa är gynnsamma. Gränges är väl positionerat för att dra nytta av tre viktiga trender: regionaliseringen av leveranskedjor, elbilsrevolutionen och kundernas krav på mer hållbara lösningar.”

Över en tredjedel av Gränges produkter har fordonsindustrin som kund så flaskhalsarna har påverkat även Gränges. Man skriver bl.a.

”Analytiker tror för närvarande att bristen på halvledare kommer att påverka fordonsproduktionen negativt under åtminstone första halvåret 2022. Gränges har därför haft fullt fokus på försäljning till och produktionskapacitet för andra marknadssegment.”

Andra marknadssegment är bl.a. ventilation och värmeöverföring där man även verkar ta marknadsandelar. USA är en viktig marknad här.

” Efterfrågan på HVAC-material ökade med 14 procent under fjärde kvartalet, drivet av fortsatt ökning av produktionen av HVAC-produkter och ökade marknadsandelar.”

Ett justerat rörelseresultat på ca 1 miljard ( 648 milj) som gav en justerad rörelsemarginal på 5,6 % (5,9) kanske inte imponerar men försäljningsökningen på ca 65 % gör att vinsten per aktie landar på 5,58 kr/aktie (4,21). Soliditet på 44 %. 2,25 kr/aktie kommer delas ut.

 


 

För 2022 är utsikterna goda för än högre vinst. I alla fall om man vill tro på VD:n.

” Vi förväntar oss därför att volymerna under det första kvartalet kommer att öka sekventiellt till ungefär samma nivå som under det starka första kvartalet 2021. Ännu viktigare är att vi har kommit överens med majoriteten av våra kunder om betydande prisökningar och tilläggsavgifter som träder i kraft under första halvåret 2022.”

Värdering just nu PE ca 21 P/S 0,7. Senaste cykeln toppade man vinsten på strax över 9 kr/aktie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar