torsdag 17 februari 2022

AQ Group Bokslutsrapport 2021

Passar på att även notera ned lite kring AQ Groups bokslut.

Rapporten kom in bättre än vad jag förväntade mig. Vinsten ungefär som tänkt, medan omsättningen var en bit högre. Gjorde ett inlägg igår om applikationen Pinpoint och kan idag visa hur utfallet blev. Den röda ”ruter” vad jag hade trott, plus-tecknet vad snitt-estimaten låg på och det aktuella utfallet den mörka ”ruter”. Det som syns då är att jag personligen låg lite under Pinpoint-snittet, men framförallt att bolaget slog användarnas förväntningar. I alla fall då det gällde omsättning medan det prickades tämligen exakt vad det gäller vinsten.

 


Det fina i kråksången var alltså att AQ Group slog försäljningsrekord. Trots nuvarande situation med komponentbrist, flaskhalsar m.m. Vem hade anat. Det som kom in något lägre var marginalen. I rapporten nämns också det nya förvärvet och att det bidragit till försäljning, men det har också medfört kostnader så någon vinst från alla enheter där har ej ännu kunnat visas. Med vetskap om hur AQ Group lyckats tidigare så är jag inte orolig. Det kommer.

Sett till helåret 2021 så har försäljningen ökat med ca 14 %, rörelseresultatet med ca 11 % och resultatet per aktie landade på 20 kr (17,20). Stabilt. Utdelningen föreslås till 3,33 kr/aktie (0) vilket ger en liten peng i fickorna hos aktieägarna. Balansräkningen är stark. Soliditet på 56 %. Visst kan man tänka sig att förvärva, men man påtalar också att priserna är som de är och man förvärvar inte hej vilt utan väntar på rätt verksamhet till rätt pris.     

Vad det gäller pris nämner man också kostnadshöjningar och min gissning är att man kommer försöka skicka dessa vidare nu till kund under 2022. Sammantaget anser jag att AQ Group fortsätter leverera. Dessutom så drogs det inte som så mycket annat med i 2021 rallyt utan värderingsmultiplarna har varit ”normala”. Om man nu kan prata om något normalt på börsen. Det normala är ju att ingenting är normalt. Det är excesser åt än det ena än det andra hållet.

PE-multipeln just nu är ca 14,5.  Man får vara glad så länge det gäller.

 



Året har börjat bra. I alla fall om man ser det på längre sikt. Var inte länge sedan drygt 1 av 10 bolag på bevakningslistan var ”gröna”. Nu efter en del svajigheter på börsen har vi kommit ned till 3 av 10. En mycket bättre situation för den som vill sätta pengar i arbete. "Billigare" bolag innebär större framtida avkastning för pengarna som investeras, allt annat lika.

Några tankar om AQ Group?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar