torsdag 7 oktober 2021

Höstmarknad

Har passat på att öka lite smått både här och där. Inte för att det finns några större summor att investera för i nuläget, men någon liten utdelning trillar in och lite regelbundet sparande blir det ju där till.

Nuvarande marknadsklimat känns som en klassisk höstmarknad. På hösten är det ju ganska vanlig att det kommer någon mindre korrektion. Vi pratar inte fyndpriser. Mr Market har ju i princip gått sidledes det senaste halvåret, men vissa bolag har blivit lite billigare än förut i alla fall.  

Med lite tur fortsätter Oktober vara lite deppigt, men ska man vara krass så betyder några veckors kursrörelser ingenting för den långsiktiga portföljutvecklingen. Det är ju istället hur bolagen presterar under en hittills okänd framtid som avgör. Det är bara det att det är psykologiskt lite enklare att lätta på plånboken och köpa när marknaden är mer depressiv. I alla fall är jag så funtad.

Så. Det har blivit köp i Evolution, Castellum, Berkshire Hathaway, AQ Group m.fl. Det rullar på. Ser fram emot få läsa lite rapporter om några veckor.

En rolig sak nyligen var att ena sonen en morgon kom och sa att han ville köpa Investor-aktier. Det gjorde mig glad. Ett steg i rätt riktning.

Jag är kanske lite extrem i mitt föräldraskap. Uppmuntrar arbete, sparsamhet samt pratat en del om långsiktighet och investeringar, men aldrig sparat åt dem i aktier eller fonder. Har de sommarjobbat och tjänat pengar så visst har jag uppmuntrat dem att spara en del samt gett dem några råd på vägen, men allt sparande har de fått sköta själva. Liksom när och om de vill köpa aktier så får de själva bestämma vad och när. De är fria att testa och förlora pengar. Sina egna ihop-jobbade pengar. Inte något de fått till skänks i någon klumpsumma. När man vet hur mycket jobb det är bakom varje ihoptjänad tusenlapp behandlar man dem förhoppningsvis med mer respekt. Eller vänd på det. ”Easy come, easy go”.

Huruvida Investor blir ett bra köp får vi väl se, men i jämförelse med vad man hör runt fikabord av vuxna människor vad man borde köpa så känns det ändå rätt.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar