måndag 18 oktober 2021

Investor Q3 2021

Kul med lite rapporter på ingång. Idag kom Investor med sin Q3 2021 rapport. Inga större överraskningar. Man ändrar lite i sitt belåningsmandat. Det nya nu är att belåningen kan vara 0-10 % av det justerade värdet. Skuldsättningsgraden nu är 2,5 % (3,5). Så det är ju en modest hävstång man arbetar med.

Investor är ju en ”steady as she goes” aktie. Till skillnad från t.ex. Industrivärden får du även en hel del onoterad. Räknar man med de onoterade bolagen samt EQT satsningarna så landar vi på ca 1/3 av substansen. När detta skrivs är den justerade substansen 229 kr/aktie medan kursen ligger på ca 195 kr.

De största noterade innehaven är Atlas Copco och ABB. Sägas allt gott om dem, men de handlas till ganska höga multiplar nu. Atlas Copco A PE 41 och P/S 6,5 på ganska fina vinst och försäljningssiffror. Det indikerar att Mr Market tänker att vinsterna ska upp en del för bolaget. Det är ju bevisligen bra drag i ekonomin så kanske kan de bli så. Personligen hade jag dock inte köpt Atlas Copco på dessa nivåer, men via Investor får man lite ”rabatt” i alla fall om man är intresserad.

Investors husbank SEB har, liksom andra banker, återhämtat sig under 2021. Multiplarna är nu detsamma som det historiska snittet (P/B 1,5).

Aktiekurs- och substansmässigt vet jag inte riktigt, men det finns väl anledning att tro att Investor kommer leverera hyfsad avkastning även de närmsta 10 åren. Som en bredare fond, men bara lite billigare (0,08 %).

Några tankar om Investor?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar