söndag 24 oktober 2021

VBG Q3 2021 och skulle skapa mer intresse om tex Volati köpte upp det

VBG är en liten industrikoncernen med bas i Vänersborg. Även här kom Q3 in med fina tillväxtssiffror. +12 % i försäljning. +20 % organiskt om man justerar för valuta. Rörelseresultatet visade inte samma tillväxt, men att komma ihåg då är att VBG liksom en hel del andra fick corona-stöd vilket ”försvarade” vinsterna under 2020.   Rörelsemarginalen kom in på 13 %.

VD ordet innehåller samma ”stoff” som alla andras:

”Efterfrågan på såväl transporter som infrastruktur har under kvartalet varit hög. Parallellt med den starka efterfrågan på våra produkter och tjänster präglas kvartalet av fortsatt hårt tryck i våra leveranskedjor samt av stigande råvarupriser.”

Rullande 12-månaders vinst ligger på 12,30 kr/aktie. Balansräkningen i gott skick. En soliditet på 61 %. VBG är inte ett stort börsbolag. 4-5 miljarder i börsvärde. Dessutom ägs det mesta av stiftelser. Bör kunna leverera en hyfsad utdelning. Möjligtvis kan förvärv skapa mer intresse för VBG som bolag, men den är för ”tråkig” för att bli småspararfavorit och finns för lite free-float för att fonder ska bli intresserade. VBG handlas m.a.o. oftast till låga värderingar.

Värderingen nu är ca PE 13, P/S 1,2. I min bok är det en helt ok prislapp för en sådan här rörelse. En dröm vore ju om t.ex. Volati lade bud på hela rasket. Det tror jag vore en win-win.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar