fredag 29 oktober 2021

Rapporter från fastighetsbolagen

Rapport-frenesi denna fredag, men så får det bli. Läst igenom flertalet rapporter från fastighetsbolagen också och det kan väl vara värt en notering.

Först lite bakgrund. Jag är egentligen inte så mycket för fastighetsexponering. Anledningen är att jag är ganska konservativ vad det gäller belåning och fastigheter är en verksamhet som drivs av belåning. Men ibland blir priserna för attraktiva. Så som de blev under 2020. Innan dess var fastigheter hypade och hypade ordentligt. Sedan som jag skrev i början av 2020 ” Värderingsmässigt så har också fastigheter kommit ner nu till multiplar där även jag blir intresserad. Bolagen är finansiellt starkare än någonsin samtidigt som det ser ut som folk kastat ut dem med badvattnet.”

Gjort någon notering om att ” Egen minnesnotis. I skrivande stund handlas (baserat på 2019) Hufvudstaden för 18 x förvaltningsresultatet, Platzer 12,6 Castellum 12,1 och Balder för 10,4.”

Så hur ligger vi till nu?

Fastpartners Q3 rapport visade på en hyresintäkttillväxt på ca 4 %. Förvaltningsresultatet ökade med ca 3 % och då bör förvaltningsresulatet ligga på strax över 5,50 per aktie. Vilket ger en multipel på ca 22. I relation till ”substansvärdet” handlas man till 20 % premie.

VD sammanfattar det hela ganska bra med orden ”Den starka ekonomin har i synnerhet gjort avtryck i lokalförfrågningarna under kvartal 3, vilket bådar gott för nettouthyrningen när det blir dags att summera året. Smolket i bägaren är energipriserna som stigit kraftigt, speciellt under den senare halvan av året.”

En eventuell kall vinter kan sätta sina avtryck i vinsterna. Svensk energipolitik är vad den är. Man får det man röstar på brukar det heta, men ibland får man även det man inte röstar på.

Castellums Q3 rapport är lurigare. Den är egentligen intetsägande då så mycket annat stör, men låt oss notera en del ändå. Intäkter upp ca 1 % och förvaltningsresultat ned ca 4 %. Vi landar på ca 12 kr per aktie i förvaltningsresultat vilket leder till en multipel i skrivande stund på ca 19. Kollar man på vad man får för ”substans” så handlar Castellum i paritet med det.

Var egentligen mest nyfiken på sammanslagningen med Kungsleden men inte mycket nytt där. I min kalkyl så handlas Castellum, post-Kungsledenaffären, på ca 18 gånger förvaltningsresultat, men det är så många parametrar så det är bara en killgissning egentligen.

Går vi sedan till Göteborg och Platzer så ökade intäkterna i Q3-rapporten med ca 4 %. Förvaltningsresultatet med ca 7 %. Fin tillväxt men även här landar vi på en ganska hög multipel om ca 25. I relation till ”substansen” betalar man också premie. Platzer bedömer jag själv som fint positionerat och med goda tillväxtmöjligheter så jag är inte jätteförvånad av prislappen. Dock är det inte så att jag känner behov av att öka till den värderingen.

VD är i alla fall nöjd vilket syns i orden ”Att även driftsöverskottet, som på 244 mkr är ”all time high”, följer med uppåt är ett kvitto på lönsam tillväxt.”

Apropå belåning så är Platzer bland de lite mer belånade med en belåningsgrad på 49 %. Många ligger annars runt 40-45 %. Alla dessa siffror är dock långt från vad vi såg bland fastighetsbolag för ett par kriser sedan. Jag är inte särskilt oroad över den nuvarande belåningen. Därav att jag behållit några fastighetsbolag i portföljen även om värderingarna normaliserats igen.

Nog för idag. Det blir en dag i morgon också.

Några tankar om våra svenska fastighetsbolag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar