fredag 29 oktober 2021

Bokus Q3 2021

Bokus kan kanske inte direkt sägas vara ett innehav. Mer utav en bevakningsposition då aktier erhölls från Volati när de knoppade av verksamheten. Tyckte att det såg intressant ut och sagt till mig själv att följa bolaget lite för att bättre bilda mig en uppfattning.

Bokus vinst bör komma under Q4 som är kvartalet med stort K för verksamheten. Nu var det dags för Q3 rapport. Så vad bjöd rapporten på?

Stabil försäljning med en väldigt fin EBITA-marginal på 8 % (6,7 %). Det historiska snittet har annars legat på ca 5 %. Jag räknar med en rörelsemarginal på ca 3 %. Man visar vinst på sista raden detta kvartal. Tar man en titt på 9-månaders 2021 så minskade förlusten nu mot förra året. Det intressanta blir som sagt nästa kvartal då förhoppningsvis ”vinsten ska komma in”. Ni vet samma tankar som med t.ex. Black Friday beroende verksamheter.

Marginalförbättringen är positiv. VD skriver också ”Bokusgruppen fortsätter alltså den fina utvecklingen med stärkta marginaler och mycket god vinsttillväxt. Samtidigt görs fortsatta investeringar för att långsiktigt driva tillväxt.”

Angående marginalförbättringar skriver VD även ”Resultatförbättringen beror på ökade marginaler, främst i det marginalstarka segmentet Akademibokhandeln Butik men även förbättrade marginaler i onlinekanalerna. EBITA i tredje kvartalet är normalt sett starkt, främst på grund av höstterminens skol- och kursstarter i augusti, liksom i fjärde kvartalet till följd av julförsäljningen i december.”

Jag är väl lite av en analfabet i detta sammanhang men för mig sa rapporten inte mycket. Det blir förhoppningsvis mer intressant efter nästa kvartal. Man kan dels argumentera för att bokförsäljning ska uppåt rejält då eftersom samhället öppnat upp å andra sidan så är jag något skeptisk till den tesen. De som läser böcker läser i regel böcker i vått och torrt. De som inte läser, läser inte. Öppet samhälle eller ej. Därav att tillväxten är så minimal i branschen som helhet. Vi får se.

Det finns ett kassaflöde i verksamheten som kan resultera i hyfsade utdelningar. Kan vara en anledning för en mindre position. Sedan får det ställas mot att det finns många andra sådana alternativ på börsen också. Om jag upplever att Mr Market blir allt för optimistisk kring Bokus så ligger en försäljning nära till hands för att minska antalet bolag att ha koll på, men i skrivande stund får bevakningsposten ligga kvar.

Läst någon bra bok på sista tiden?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar