onsdag 20 oktober 2021

Nu gör jag mig til ovän men...

Nu gör jag mig kanske till ovän med en del i läsekretsen, men det är några fenomen som jag kanske har en annan uppfattning om än rådande koncensus.

 

Låt oss börja med barnspar.

Det pratas om hur och vad man sparar till barnen. Lilla Pelle måste ju ha pengar när han är 18… Själv tillhör jag arbetslinjen. Man ska lära sig att det är genom arbete man försörjer sig och skaffar sig tillgångar. Inte genom att pappa sparat ihop till dittan och dattan.

Är öppen för att man själv får göra yrkesval, men jobba det ska man. Det är också genom egna förtjänta pengar man kan välja hur mycket man vill spara och i vad. Inte genom att pappa gjort någon ”lekportfölj”. Missförstå mig rätt. Jag är inte emot att man ärver tillgångar över generationsgränserna, men oavsett hur mycket eller lite man ärver ska man jobba.

Älskar mina barn så det handlar inte om det. Naturligtvis ställer jag upp för dem om det skulle krävas, men de ska växa upp till självständiga individer och lära sig att man jobbar för att reda sig själv och de sina. Inte genom allmosor. Visst kan allmosor behövas om sådana situationer uppstår, men får man vara frisk och vid sina sinnes fulla bruk så jobbar man sig till vad man vill ha.

 

Barnbidrag, flerbarnstillägg och barn får inte kosta.

Finner det provocerande att ju fler barn man skaffar ju mer bidrag får man. Man ska inte skaffa barn om man inte kan försörja dem. Men visst, nu har vi detta sociala skyddsnät sedan länge. Men för Guds skull ta i alla fall bort flerbarnstillägget.  

Blir lika irriterad på diskussioner som kom upp angående t.ex. kostnader i skolan. Det var ju inte precis de föräldrarna som åkte i gamla bilar som klagade på den där 50-lappen under skolutflykten. Utan de var ju de i den nya Volvon som argumenterade på föräldrarmöten ”men tänk på de som inte kan betala”, ”skolan ska vara avgiftsfri” m.m. Chips och bag-in box går bra att köpa, men nåde om motsvarande summa skulle krävas för något som skulle ske på skoltid.

 

FIRE

Alla gör sina egna livsval. Jag är heller inte emot att man efter ett långt yrkesliv och med utsliten kropp trappar ned på ålderns höst, men att en fullt frisk ung människa i sina bästa år inte ska bidra med något till samhället i stort? Jag har svårt att förstå det. Man vill tillbringa mer tid med sina barn? Ok... Så barnen ska lära sig att mamma och pappa inte jobbar? Se första stycket i mitt inlägg. Jag är helt enkelt inte där i tanken.  Jag kan tänka mig att man ändrar yrkesval eller t.o.m slår upp egen ”business”, men att tänka att man inte ”jobbar” med något. Jag förstår inte konceptet.

 

Ränteavdrag

Skrivit om det många gånger tidigare. Har ej ändrat uppfattning. Ta bort.

 

Polislöner m.m.

Höj, bara höj lönen för t.ex. poliser. Om man inte kan höja lönen så inför riktade jobbskatteavdrag då för vissa yrkesgrupper istället. Finns ju så många knepiga avdrag så hellre ett avdrag här så poliser m.fl. får högre nettolöner. Jag ser hellre att poliserna som jobbar natt och dag får behålla mer av sin lön än villaägarna i något Stockholmsområde så gör en skatteväxling mot t.ex. ränteavdragen.

 

Så. Nu har jag nog retat upp tillräckligt många. Resten av veckan får nog gå till rapporter.

22 kommentarer:

 1. Det där med fire har jag också tänkt på. Men som förälder är man ju ett mycket viktigt föredöme för sina barn. Då bör man även visa att det är genom ansträngning man försörjer sig, dvs jobbar. Därmed betonar jag själv mer själva frihetsbiten och tryggheten av fire.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter sunt. Tack för responsen. :)

   Radera
 2. Tycker du har förnuftiga tanker. Mvh Sören

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul ibland att lufta lite annat än aktie-tankar. Kul för diskussionens skull om inte annat. :)

   Radera
 3. Haha! Mycket bra inlägg! Jag älskar när man vågar sticka ut. Och jag håller med dig även om jag själv sparat till mina barn.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland vill man bara sväva ut lite. Tack själv. :)

   Radera
 4. Hej.
  Betydligt bättre att lära barn hantera pengar och dess värde. Att ge bort pengar utan att lära dem investera är nog olyckligt.

  FIRE är väl upp till var och en, det finns folk som ärvt förmögenheter som aldrig gjort ett vettigt handtag i hela sitt liv, detta är betydligt värre anser jag. Människor som enträget sparat ihop sina egna pengar och vill göra ett tidigare avslut är ingen dum ide. Jag hade hellre haft mina föräldrar hemma under min uppväxt än två som förvärvsarbetade hela tiden. Lika med människor som slutar några år tidigare från jobbet (som jag själv) efter +40år i arbete ska det bli rätt skönt att logga ut och ägna min kvarvarande tid åt annat.

  Mvh / PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett sidospår är att jag tänker på den generationen innan som började jobba vid 15-16. Inte alls konstigt att de trappar ned och ska ha pension efter 50 års arbete. Nu finns det dock de som börjar jobba 10 år senare i livet vid 25, men de ska vara FIRE Vid 40? Ju mindre man jobbat ju mer ledighet tycks man sig förtjäna... ;)

   Radera
 5. Mycket bra synpunkter.
  H/Johan

  SvaraRadera
 6. Ja du Spartacus, härligt befriande med människor som sjunger ut vad de egentlig tänker och tycker och pissar på pk 😀. Dock har du fel i det mesta du skriver men det kan ju du inte rå för 🥳.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fel är bra att ha eftersom då kan man lära sig något nytt. Värre men de som aldrig tycks ha sig fel. :)

   Radera
 7. I Stockholm krävs barnspar som ren självbevarelsedrift om barnen ska kunna flytta hemifrån innan 30.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått att det finns en naturlag i Stockholm om att barnen måste bo och verka i samma stad samt att det är föräldrarna som ska ordna bostad. :)

   Radera
 8. Hej!
  Håller med dig i mycket.
  Barnbidraget är egentligen ett konstigt påhitt. Särskilt flerbarnstillägget, det borde verkligen försvinna.

  Jag är en sådan som sparar till barnen. Men i mitt namn och barnen kommer inte få pengarna automatiskt. Jag vill ha möjligheten att hjälpa mina barn. Jag själv fick inte den ekonomiska hjälpen när jag var ung men min fru fick det. Det gjorde att vi kunde bo bra tidigt. Skönt att ha den möjligheten.

  Angående FIRE, jag strävar inte dit. Gillar mitt arbete och kommer nog göra det länge, har dock valt att gå ner i tid för att vara mer med barnen medans de fortfarande tycker det är trevligt att hänga med mig.
  Att bidra handlar dock för mig om mer än att betala skatt genom förvärvsarbete.
  Hade jag levt FIRE idag skulle jag använda mycket av min tid till frivilligt arbete. God man, stötta upp i ungdomslag i fotboll och kanske andra sporter. Hjälpa till i kyrkan osv. Det kallar jag också att bidra. Det kanske inte är något som FIRE-folk gör, jag vet inte.

  Ränteavdraget är ju ett perfekt läge att nu, när räntan nästan är obefintlig, fasa bort undet x antal år. Frågan är om politikerna någonsin får en bättre chans än just nu.

  Smart idé med jobbskatteavdrag för vissa yrkesgrupper. Det har jag inte hört som förslag tidigare. Gillar det!

  Mvh PB?

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmmm jag får spinna vidare på den tanken och kanske lista fler yrkesgrupper som bör få utökat jobbskatteavdrag. Vem vet. Något parti kanske nappar. Som tillägg kanske jag även kan föreslå vilka som bör ha extra punktskatt... ;)

   Radera
 9. Håller med dig i väldigt mycket. Sparar samtidigt till mitt barn för att hen öht ska ha en chans på bostadsmarknaden... jag hade en chans iom att det fortfarande fanns hyresrätter, men det finns inte längre. Och försöker sikta på åtminstone deltids-FIRE då jag har en allvarlig sjukdom (cancer) och min ork är nedsatt, men det går inte att vara sjukskriven hur länge som helst från försäkringskassan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du kommer må bättre snart. Jag tycker definitivt att välfärdssystemet ska gå in om omständigheterna är sådana att man t.ex. är sjuk. Att fullt friska människor blir försörjda samtidigt som det skriks efter arbetskraft är jag dock emot. Utbildning är dessutom näst intill gratis i Sverige så möjligheter finns ju till det också utan att det ska vara en pengafråga.

   Radera
 10. Allvarligt, borde vi inte vara förbi det här stadiet? Att tro att FIRE betyder att man inte jobbar och inte bidrar... Hur många gånger har man inte hört det, tex i kvällsblaskor och dylikt?

  Du tycker att FIRE är synonymt med att en "fullt frisk ung människa i sina bästa år inte ska bidra med något till samhället i stort". Bättre kan du.

  Med FIRE kommer frihet och oberoende och i många fall större chanser att bidra än att sitta på en kontor. Vissa av oss investerar tex i bolag i tidigt stadium med FIRE kapitalet och det bidrar definitivt till ett väldigt konkret jobbsskapande. Andra FIRE bidrar på helt andra sätt, finns ju en enorm bredd i gruppen. Bättre kan du.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo självklart skriver jag lite extra provokativt.

   Men. Ska jag ändå fortsätta på det spåret så är det ju inte direkt så man läser på Twitter att "Jag ska bli FIRE och sedan investera seed-kapital" utan det är ju mer utav "Hur lite kan man klara sig på för att nå FIRE?". Du är nog den förste jag sett som investerar FIRE-kapital i bolag i tidigt stadium. Hur länge fick du gneta tills du kom till det stadiet? Eller har du ärvt? Hur som helst. Bra med jobbskapande. I nuläget är det väl dock så att det finns gott om jobb men inte folk till/vill att bemanna dem... ;)

   Radera