söndag 31 oktober 2021

Nolato Q3 2021

Nolatos Q3:a visade som förväntat en god tillväxt, en omsättningsökning på 21 % och en rörelsemarginal på 11 %. Vinsten har fortsatt sin fina kurva och ligger nu på 12-månaders rullande 3,7 kr/aktie.

Några utvalda VD-ord är:

”Nolato levererar en fortsatt stark omsättnings­ och resultatökning under det tredje kvartalet.”

”Vi har en mycket god finansiell ställning och ambitionen att ytterligare stärka vårt globala erbjudande samt flytta fram våra marknadspositioner inom samtliga våra affärsområden över tid – inte minst inom Medical Solutions.”

När det gäller Medical Solutions så var den organiska tillväxten negativ med förklaringen ”påverkats negativt av uppskjutna operationer inom kirurgi”. Inom Integrated Solutions var tillväxten stark ” Den fortsatt starka volymtillväxten förklaras av hög efterfrågan och viss lageruppbyggnad inom Vaporiser Heating Products (VHP), samt en stark utveckling inom EMC – inte minst för fordonssegmentet.” och inom Industrial Solutions så känner vi igen problematiken från många andra rapporter ” Vi har upplevt störningar i försörjningsledet, där brister på komponenter har tvingat vissa kunder att stänga eller reducera produktionskapaciteten under perioder. Dessa störningar har intensifierats efter sommaren och bedöms påverka även årets fjärde kvartal.”

2021 har bett fina siffror p.g.a.  förvärvet av GW Plastics i slutet av 2020 så den tillväxt som har varit de senaste kvartalen tror jag inte är långsiktigt hållbara, såvida inte fler förvärv kommer. Jag ser dock inte att så pass stora förvärv som i fallet GW Plastics kommer ske i närtid. Soliditeten är 45 %.

Försäljning och vinst har alltså skjutit lite extra upp i år p.g.a. storförvärv och på det har Mr Market reagerat positivt på och lagt på multipelexpansion. Värderingen idag är på PE 31 på ATH vinster. Nolato är välskött, men troligen behöver vinsterna jaga ikapp värderingen ett tag nu.

Backar jag något år så skrev jag ”Nolato har alltid varit väldigt välskött och man gick in i 2020 med en väldigt stark balansräkning. Mumma för en sådan som mig. Jag föredrar bolag med starka balansräkningar.  Detta har gjort att man kunnat göra ett rejält förvärv. Förvärvet av GW Plastic. Till skillnad från vissa andra bolag som gör nyemissioner för att kunna göra förvärv löser man det hela med sin befintliga balansräkning. Man går då visserligen från en nettokassa till något skuldsatt, men långt ifrån någon ansträngd balansräkning.

GW Plastic kommer öka försäljningen med ca 20 %. Marginalerna ligger något lägre än i befintlig verksamhet, men det lär ändå vara ge ett fint lyft för verksamheten.”

Har inte så mycket mer att orda om kring Nolato i nuläget. Man ska inte fippla för mycket utan bolag som går bra ska man bara hålla så länge som möjligt. Har antagligen gjort något inlägg då Nolato hade presterat 1000 % i aktiekursutveckling. I skrivande stund har Nolato innehavet på den depån passerat 1500 %. Utdelningar oräknat. Fint exempel på att man inte ska fippla runt för mycket när man hittar en verksamhet som tuggar på.I ärlighetens namn har jag ingen aning om hur Nolato går t.ex. 2025, men chanserna är goda att det fortsätter skötas väl och det skapar i regel avkastning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar